Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Idén négyen részesülnek Erkel Ferenc művészeti ösztöndíjban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2021. november 08. 09:00
Idén négyen részesülnek Erkel Ferenc művészeti ösztöndíjban
Az ösztöndíjasokat az Erkel születésének 211. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen hirdették ki

Idén négyen részesülnek Erkel Ferenc művészeti ösztöndíjban

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Burda Adrienn, Gombos Ágnes, Mundruczó Nóra és Rózsa Kitti részesül az idei tanévben a gyulai képviselő-testület által alapított Erkel Ferenc művészeti ösztöndíjban, az erről szóló oklevelet november 7-én vehették át a gyulai városházán, az Erkel Ferenc születésének 211. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen.

Görgényi Ernő köszöntőjében úgy fogalmazott, minden tehetségnek szüksége van valakire, aki segít kibontani a benne rejlő lehetőséget.

Hangsúlyozta, az Erkel-ösztöndíjjal szeretnének megerősítést adni a tehetségeknek az elhatározásukban, és kifejezni, hogy a város közössége mögöttük áll. Hozzátette, az erkeli hagyományokra építve olyan környezetet szeretnének teremteni, amely segíti a fiatal tehetségek fejlődését és a művészet, a zenei kultúra népszerűsítését.

Felidézte, 1960-ban a gyulai városi tanács Erkel születésének 150. évfordulója alkalmából határozatban döntött arról, hogy évente zenei-kulturális rendezvényt szervez, és a gyulai fiatal zenei tehetségek továbbtanulásának elősegítésére megalapítja az Erkel Ferenc társadalmi ösztöndíjat. A polgármester emlékeztetett, az első ösztöndíjas Csonka Barna, az Erkel Ferenc Zeneiskola későbbi művésztanára volt, aki nemzedékek sorával ismertette és szerettette meg a muzsikát.

Elmondta, ezt a hagyományt szerették volna újjáéleszteni 2018-ban az Erkel-ösztöndíj alapításával. Kiemelte, ezt nemcsak a zene, hanem valamennyi művészeti ág területén odaítélhetik.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Idén egy középiskolás és három felsőfokú tanulmányokat folytató hallgató nyert ösztöndíjat. Burda Adrienn a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium 12. osztályos, képző- és iparművészeti tagozatos tanulója; Gombos Ágnes a Magyar Képzőművészeti Egyetem harmadéves tervezőgrafikus szakos hallgatója; Mundruczó Nóra a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem elsőéves tervezőgrafikus szakos hallgatója, Rózsa Kitti a Szegedi Tudományegyetem operaénekes mesterszakos hallgatója.

Az oklevelek átadása után hangversenyt adott Áchim Erzsébet gyulai származású zongoraművész, Beke Ágnes hegedűművész és Rózsa Kitti. A koncerten Erkel FerencMosonyi MihályHubay JenőFarkas FerencHeinrich Wilhelm ErnstCarl Maria von WeberJohannes BrahmsKodály Zoltán és Weiner Leó művei hangzottak el.

Somogyváry Ákos, az Erkel Ferenc Társaság elnöke, az est házigazdája emlékeztetett, szeptember 30-án, a zene világnapjának előestéjén a Nemzeti Örökség Intézete és a Budapesti Filharmóniai Társaság közreműködésével adták át Erkel Ferenc felújított síremlékét a Fiumei Úti Nemzeti Sírkertben.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A karnagy bejelentette: jövő januárban kiadják a kottáját annak az átiratnak, amelyet Erkel Bánk bán című operájának Hazám, hazám árjájából készített trióra Jürg Eichenberger csellóművész. A mű a Gyulai Várszínház nyári évadában is felcsendült Áchim Erzsébet, Alexander Dubach hegedűművész és a csellista közös koncertjén.

Az elnök arról is beszámolt, hogy az Erkel Ferenc Emlékház több kiállítási tárgyát is bemutatják a hamarosan megnyíló Magyar Zene Házában, egy időszaki kiállítás keretében.

Azt is elárulta, hogy a Magyar Állami Operaház Hunyadi László című előadásának premierjén a gyulai városvezetés is képviselteti magát.

A gyulai önkormányzat és az Erkel Ferenc Társaság által szervezett ünnepséghez kapcsolódóan koszorúzást is tartottak Erkel Ferenc szülőházánál, az Apor téren és a zeneszerző szobránál, az Erkel téren.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)