Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Mikor lehetséges és érdemes másodvéleményt kérni?

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Fizetett tartalom • MAGAZIN • 2021. november 04. 14:52
Mikor lehetséges és érdemes másodvéleményt kérni?
Ha felmerül többféle kezelés is, nehéz eldönteni, merre induljunk

A betegjog biztosítja a másodvélemény kérését egyszerűbb esetekben is, de a páciensek legtöbbször súlyos diagnózisok után élnek a lehetőséggel. Ha felmerül többféle kezelés is, nehéz eldönteni, merre induljunk. Ilyenkor célszerű orvosi segítséget kérni akár egy másik kórházban vagy szakrendelésen, esetleg magánrendelésen.

Mi a másodvélemény?

Amennyiben a beteg hezitál a javasolt terápiát, illetően vagy a diagnózisát többféle vizsgálattal is alátámasztaná (sokszor inkább cáfolná), illetve a rendelkezésre álló leletek alapján nem egyértelmű a diagnózis, kérhetünk független másodvéleményt egy másik orvostól.

A másodvélemény nem minden esetben különbözik az elsőtől, de segíthet a döntéshozatalban, vagy megszüntetheti a bizonytalanságot, jó esetben megnyugtatja a beteget.


A leggyakoribb esetek

A legsúlyosabb helyzetek okozzák a legnagyobb bizonytalanságot. Ha például egy daganatról értesül valaki, nagy teher hárul rá: a kétségbeesésen túl azt is el kell döntenie, vállalja-e a felajánlott kezeléseket, és ha igen, melyiket részesíti előnyben. Nem mindegy, hogy az élet hossza vagy az életminőség hogyan alakul a kezelések után. Talán ebben az esetben kérnek legtöbben tanácsot egy másik szakembertől.

Általában elmondható, hogy ha a műtéti eljáráson kívül más út is szóba jöhet – például császármetszés, gerincműtét felajánlásakor –, akkor is érdemes másodvéleményt kérni.

Fontos megjegyezni, hogy a két vélemény nem mindig egybehangzó, de szakmailag megalapozott lehet, hiszen az orvosok különböző terápiás szemlélettel rendelkezhetnek. Az is lehet, hogy a vélemények teljesen azonosak, csak a beteget tájékoztatják különbözőképpen. Ilyenkor minden lehetőséget alaposan meg kell fontolni.


Ki dönt?

Miután a beteg mérlegelte az eljárások, terápiák előnyeit, hátrányait, kockázatait, hosszú távú hatásait, a döntés az ő kezében van. Az orvosok feladata minél részletesebben elmagyarázni a lehetőségeket, minél több információt megosztani a pácienssel. Azt is fontos megértetni a beteggel, hogy bármilyen kezelés végződhet negatív eredménnyel, de nem a személyzet hanyagsága, hanem a szervezet válaszreakciói miatt. Ezt még a kezelések vagy egy adott műtét elvégzése előtt tisztázni kell.


Összegzés

Sokan félnek másodvéleményt kérni, mert attól tartanak, hogy az orvos és a beteg közötti bizalom sérülhet. Pedig a legtöbb esetben csak a bizonytalansági faktorok megszüntetését vagy egy megfontolt döntés előkészítését szolgálja ez a lehetőség.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)