Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulai iskola 1969–2019

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2021. szeptember 09. 12:30
Gyulai iskola 1969–2019
Bemutatták a Gyulai Nyári Művésztelep ötven esztendejét összefoglaló kötetet

Bemutatták a Gyulai iskola 1969–2019 című kötetet szeptember 8-án a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban. Az Ünnepi Könyvhét zárórendezvényén a Gyulai Nyári Művésztelep ötven évét összefoglaló könyvről Albrecht Júlia képzőművész, a Gyulai Művésztelep Egyesület elnöke és Vertel Beatrix grafikusművész beszélgettek.

albrecht júlia és vertel beatrix

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az este nyitányaként Gál Csaba zongoraművész zenélt, majd Dézsi János, a bibliotéka igazgatója üdvözölte a megjelenteket.

Köszöntőt mondott Görgényi Ernő polgármester is, aki kiemelte: a művésztelep már több mint fél évszázada ékes bizonyítéka annak, hogy ez az alkotókör valódi minőséget képes létrehozni, amely kiállja az idő próbáját. Ötven esztendő alatt nagy utat jártak be, hiszen egy főiskolai hallgatókból álló művésztársaságból állandó, közös budapesti műteremmel is rendelkező iskolává váltak.

Hangsúlyozta: a valóság tisztelete, az egyéni látásmód, a türelem, a kitartás, az elkötelezettség és a függetlenség a mainstream-től tette szellemi iskolává a gyulai alkotócsoportot.

A városvezető elmondta, igyekeznek minden támogatást megadni a művészeknek, de mindez nem lett volna elég a kötet megszületéséhez, ha nincs Albrecht Júlia, aki rengeteget küzdött azért, hogy összejöjjön a könyv megalkotásához szükséges összeg.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A beszélgetés során Albrecht Júlia aláhúzta: egy húszéves álom valósult meg ezzel a kötettel, hiszen először a művésztelep fennállásának harmincadik évfordulóján kezdtek el foglalkozni egy album gondolatával, ugyanis ekkorra már kialakult a gyulai iskola. A negyvenedik évfordulón megjelentettek egy dokumentumkötetet, a konkrét elképzelés pedig az ötvenedik évfordulón valósult meg.

Megtudtuk, hogy a könyv teljes tartalmát az alkotócsoport hozta össze: ők határozták meg a szerkezetet, a tartalmat, a képanyaggal és a szöveggel együtt. Amikor már pontosan tudták, hogy mit szeretnének, megkeresték Vertel Beatrixot, aki az egyesület elnökének csoporttársa volt a képzőművészeti főiskolán, azóta pedig könyvkészítéssel foglalkozik.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Vertel Beatrix elmondta, hogy 2002 óta körülbelül harminc albumot állított már össze, az pedig, hogy a beszélgetések kezdetekor még nem volt meg a szükséges összeg, nem ejtette kétségbe, ugyanis őt a kihívás motiválja.

Albrecht Júlia hangsúlyozta: a kötettel sikerült közvetíteni azt, ami maga a művésztelep.

A könyvbemutató végén Varga Zoltán olvasott fel szemelvényeket a könyvből.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)