Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Jövőre elkészülhet Gyulán a Százéves Látogatóközpont és a Nagyváradi úti kerékpárút

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2021. április 19. 16:35
Jövőre elkészülhet Gyulán a Százéves Látogatóközpont és a Nagyváradi úti kerékpárút
Egymilliárd forintot nyert el a gyulai önkormányzat

Egymilliárd forintot nyert el Gyula Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) komplex turisztikai fejlesztések támogatására kiírt pályázatán – mondta el április 19-én a Százéves cukrászda udvarán tartott sajtótájékoztatón Görgényi Ernő polgármester, Kónya István alpolgármester és Kovács József országgyűlési képviselő.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Görgényi Ernő kifejtette: a forrást a Százéves cukrászda és a Ladics-ház felújítására, valamint a Nagyváradi úti kerékpárút megépítésére fordítják.

A városvezető hangsúlyozta: fejlesztéspolitikájuk egyik elsődleges szempontja a meglévő attrakciók és kulturális értékek megóvása, fejlesztése. Ennek szellemében nyújtotta be a gyulai önkormányzat a pályázatot, immár másodjára.

Emlékeztetett: folyamatosan fejlesztik a turisztikai látványosságokat a városban, tavaly megújult az Erkel tér, elkészült a Stefánia-szárny, és megszületett a döntés a Gyulai Várfürdő továbbfejlesztéséről, amelyhez 2,9 milliárd forint állami támogatást kapnak.

– A várfürdő, a vár és az Almásy-kastély mellett Gyula város legismertebb és legnépszerűbb látványosságai közé tartozik a Százéves cukrászda. Felbecsülhetetlen értékünk a szomszédos Ladics-ház is, amely egyedülálló kiállítóhelye Magyarországnak – mondta.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Hozzátette: kívülről és a fogyasztótérben sem látható, de a cukrászda felújításra szorul, főként a pince, a tető és a gépészet van rossz, elavult műszaki állapotban, az emeleti termek pedig leromlott állagúak és kihasználatlanok.

A Ladics-ház kiállítóhelyként való megnyitása, azaz harmincegy év óta csak a múzeumi egység udvari pavilonját és cselédszárnyépületének tetőszerkezetét sikerült felújítani – ismertette a polgármester.

Azt is elmondta, a pályázatban egy kerékpárút építésére is igényelhettek támogatást, az önkormányzat a korábban megterveztetett Nagyváradi úti kerékpárútra kért forrást.

A polgármester kiemelte: a következő egy évben véglegesítik és engedélyeztetik a műszaki dokumentációt, lefolytatják a közbeszerzési eljárásokat, így a tervek szerint egy év múlva indulhat el a kivitelezés, amely 2022 utolsó negyedévére készülhet el.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Kónya István a részletekről elmondta: a Városerdő és Sarkad felől a Csókos útig van bicikliút. Annak érdekében, hogy az attrakciók és a belváros felé folytatódjon ez a szakasz, a Csókos úttól a Galamb utcáig építenek egy kerékpárutat, a Nagyváradi út páros oldalán.

Kiemelte: a Ladics-ház komplex felújításon fog átesni, amely magába foglalja az épület állagmegóvását, a fűtésrendszer kiépítését, vizesblokkok kialakítását, a jegypénztár modernizálását. Emellett interaktívvá tennék a teljes tárlatot, megőrizve a ház és a kiállítás hangulatát.

A tárlat eddig nem látott helyiségekkel, konyhával, fürdőszobával és éléskamrával is bővülne, valamint kialakítanának egy múzeumpedagógiai termet is, amely kisebb rendezvényeknek is otthont adhatna.

Megvalósulhat egy korábbi ötlet is, egy átjáró, amely összekötné a Ladics-házat és a Százéves cukrászdát, az összekapcsolt épületek alkotnák a Százéves Látogatóközpontot.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A Százéves cukrászda felújítása lesz a legnagyobb falat – fogalmazott az alpolgármester, hozzátéve, hogy ez a munkálatok során végig működni fog. Kifejtette: a vizesblokk átkerül majd egy másik épületrészbe, és kijavítják a tetőszerkezetet. Hozzáfűzte: az Esze Tamás utcai toldaléképületet vagy elbontják, és új épületet terveznek a helyére, vagy részleges bontással felújítják, és használhatóvá teszik azt.

Az alpolgármester azt is elmondta, a Százéves Látogatóközpont kialakításával új attrakciót hoznak létre a működő cukrászda mellett, ahol olyan interaktív elemeket helyeznek el, mint a „csokimozi”, ahol a csokoládégyártás menetét mutatják be. Emellett helyet kapna egy dioráma is, amely egy kakaóbab-ültetvényt fog bemutatni, valamint a családtörténeti hologram, amelynek segítségével a Ladics-család történetét ismerhetik meg a vendégek.

Kovács József gratulált a városvezetésnek a nyertes pályázatokhoz. Hozzátette, ezek megvalósulásában nagy szerepe volt Kónya Istvánnak is, aki a Békés Megyei Önkormányzat tanácsnoka is.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)