Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Mit tegyünk, ha lesérültünk?

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MAGAZIN • 2021. január 10. 11:54
Mit tegyünk, ha lesérültünk?
Megoldások izomhúzódásra és mindennapi mozgásproblémákra

Sajnos elég egy rossz mozdulat, és már kész is a baj. Megsérülhetünk sportolás közben, vagy egyszerűen attól is, hogy elcsúsztunk a jeges járdán, vagy bemelegítés nélküli edzés nyomán. Ennek eredménye lehet rándulás, ficam, izomtúlterhelés, de súlyosabb esetben akár szalagszakadás is, ami azon túl, hogy meglehetősen fájdalmas, a mindennapi életünkben is korlátoz, hiszen megnehezíti vagy ellehetetleníti a mozgást is. Cikkünkben azt szedjük össze, hogy mit tehetünk izomhúzódás, illetve egyéb sérülések esetén, hogyan kezelhetjük a mozgásszervi bántalmakat.

 

 

Mit tegyünk, ha lesérültünk?

Bármilyen mozgásszervi sérülésről is van szó, a legfontosabb, hogy azonnal távolítsunk el minden szoros ruhadarabot vagy ékszert, ezután pedig helyezzük nyugalomba a sérült testrészt és csillapítsuk a fájdalmat. Erre használhatunk krémet, gyógyszert vagy fájdalomcsillapító tapaszt is, illetve hűteni is érdemes a testrészt. Ezt követően pedig rögzítsük a kart vagy lábat, hogy ne legyen még nagyobb baj. Különböző gyógyászati segédeszközök közül választhatunk: fásli, rugalmas pólya és rögzítők.

Nagyon fontos, hogy ficam, rándulás vagy törés esetén soha ne próbáljuk helyretenni a sérült testrészt, mert ezzel csak nagyobb kárt okozhatunk. Ezt minden esetben bízzuk az orvosra!

Mozgásszervi bántalmak kezelése

Szerencsére a legtöbb sérülés esetében elegendő az otthoni kezelés. Miután a sérült testrészt nyugalomba helyeztük, nagyon fontos, hogy védjük a további sérülésektől, tehát azonnal fejezzük be és kerüljük azokat a tevékenységeket, amelyek a sérülést okozták vagy izomfájdalommal járnak. Ezt követően megkezdhetjük a jegelést, ami nagyon hatékony fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő. Ehhez használhatunk a fagyasztóból kivett csomagolt fagyott zöldséget, de speciális gyógyászati segédeszközt is, mint például a jégzselé. Alkalmazhatunk enyhe szorítókötést az izomhúzódás enyhítésére, valamint a duzzanat csökkentésére megoldást jelenthet a felpolcolás is.

Bár a legtöbb esetben maga a sérülés nem igényel gyógyszeres kezelést, a fájdalom enyhítésére vehetünk be fájdalomcsillapítót. Azonban nagyon fontos, hogy ezt hosszútávon ne szedjük, ha a fájdalom nem enyhül, kérjünk orvosi segítséget.

A gyógyulási folyamatot meggyorsíthatjuk gyógyászati segédeszközökkel, különböző készítményekkel, de természetes módon is. Sokféle gyógynövény kifejezetten hatékony mozgásszervi bántalmak esetén is. Izomhúzódások és rándulások esetén használhatunk rozmaringot, hegyi árnikát, fekete nadálytőt, orvosi somkorófüvet, de akár vöröshagymát, sőt sósborszesz gélt is.

A gyógymasszázs és a krémes kezelés is sokat segíthet izomsérülések esetén, hiszen ellazítja az izmokat, és élénkíti a vérkeringést, amely meggyorsítja a gyógyulást. Nagyon fontos, hogy a masszázst minden esetben bízzuk szakemberre, és előtte feltétlenül kérjük ki szakorvos véleményét!

Mi segítheti a rehabilitációt?

Az izomsérülések utáni teljes regenerálódás sok időt vesz igénybe, és nem lehet siettetni, azonban a rehabilitációt elősegíthetjük. Elengedhetetlen a mozgás újbóli megkezdése, azonban figyeljünk a fokozatosságra. Ne terheljük túl a sérült izmot vagy testrészt, és amennyiben szükséges vegyük igénybe gyógytornász vagy manuálterapeuta segítségét is! Ő személyre szabott, speciális gyakorlatokkal segíti a rehabilitáció folyamatát.

Ahogyan a gyógyulásban, a rehabilitációban is segítségül hívhatunk különböző gyógyászati segédeszközöket. Használhatunk krémeket, tapaszokat, valamint olyan eszközöket (pl.: fáslik, mozgást segítő, vagy a végtagot erősítő eszközök), amelyek rögzítik az adott testrészt, ezzel is segítve a felépülést, és megelőzve egy újabb sérülést.

Fordítsunk különös figyelmet a megelőzésre! Sportolás előtt minden esetben alaposan melegítsünk be, ezzel is csökkentve a sérülés kockázatát. Ha pedig megtörtént a baj, és a fentiek hatására sem csökken a fájdalom napok múlva se, haladéktalanul keressünk fel reumatológus szakorvost!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)