Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A lazulós ünnepnapokra ajánlja a Mogyoróssy János Városi Könyvtár

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MAGAZIN • 2020. december 26. 16:00
A lazulós ünnepnapokra ajánlja a Mogyoróssy János Városi Könyvtár
Könyvek minden témában

Felnőtt olvasószolgálathoz tartozó

 

Trianon füveskönyve

Magyarországon a Trianonról és következményeiről szóló írások száma rengeteg. Bár voltak időszakok, amikor ez a téma kényes volt. Nyíltan vagy burkoltan mindenki foglalkozott vele, s voltak – számosan – akik papírra vetették ezzel kapcsolatban gondolataikat, emlékeiket, kutatásaikat. Jelentős magyar írók, költők, gondolkodók, tudósok és politikusok írásai közül válogat a kötet. Egy-egy fontos írás, megdöbbentő vagy megszívlelendő gondolat segít eligazodni e téma hatalmas irodalmában. Mélyíti az ismereteket, helyére rakja a dolgokat, és továbbgondolásra serkenti az olvasót.

(Trianon füveskönyve. Nem lehet nem feledni. Válogatta és szerkesztette Praznovszky Mihály. Szeged, Lazi, cop. 2020. 177 p.)

 

Tarjányi Péter–Dosek Rita: Ohrana kód

Kelet-Európa mindig színtere volt a birodalmak nyílt vagy láthatatlan harcainak. Vajon kik vannak a 21. század láthatatlan hadviselése mögött? Kémek, korrupt politikusok, gazdag oligarchák? Ki veszi fel velük a harcot? Tom és csapata évtizedes kémjátszmák nyomaira bukkan Budapesten, melyek egész Európára kihatnak. A szerzőtársak regénye a 20. század izgalmas, rejtett történeteit mutatja be: Közép-Európa nemzetbiztonsági kérdéseire ad hiteles választ.

(Tarjányi Péter–Dosek Rita: Ohrana kód. Budapest, Patmos, 2020. 250 p.)

 

Castillo, Linda: Szégyen

Gyilkosság – egy nagymama nincs többé. Gyermekrablás – egy 7 éves unoka eltűnt. Mindez az amishok között! Kate Burkholder, az amish közösségben felnövő, de azt elhagyó rendőrnő nyomoz. Egy gyermek eltűnésekor a nyomozók az idővel futnak versenyt. Ehhez járul a zárt közösség, ahol az igazsághoz nehéz eljutni. Titkok nyomaira bukkannak.

(Castillo, Linda: Szégyen. Budapest, General Press, cop. 2020. 292 p.)

 

Wallace, Kathryn: Ha az életed nem elég nagy katasztrófa, szülj még egy gyereket!

A barátnők – Gemma és Becky – története folytatódik. Gemma elvált Nicktől, aki amolyan vasárnapi apukaként van jelen gyerekeik – Ava és Sam – életében. Kamaszodó csemetéi rendre próbára teszik az idegeit. Jó lenne magával is törődnie! Reménytelen… S ott van még Tom is. Közben Becky, aki még alig jutott túl az első gyermeke születése utáni traumán, ismét teherbe esik. Gemma azzal vigasztalja, hogy az már mindegy, hogy szám szerint hány gyereke van az embernek. A nyugodt életnek annyi. Közben az iskola leég, és a két nő kénytelen kommunikálni a szülői munkaközösség „mintaanyáival”.

(Wallace, Kathryn: Ha az életed nem elég nagy katasztrófa, szülj még egy gyereket! Budapest, Álomgyár, 2020. 366 p.)

 

Adler-Olsen, Jussi: A 2117. áldozat

Assad régóta a Q-ügyosztály tagja. Nyomozósegéd. Társai nagyon keveset tudnak róla. Súlyos titkai vannak… Egy váratlan esemény – egy spanyol újságíró cikke egy tragikus körülmények között elhunyt asszonyról – teljesen felkavarja az életét. Kiderül, hogy az elhunyt nő sorsa összefonódik Assad családjának sorsával. Az ügyosztály tagjainak minden ügyességükre és ravaszságukra szükségük lesz, hogy elhárítsák az ártatlan áldozatokra leselkedő veszélyt, és megmentsék Assad családját. A skandináv krimik sorozatban Assad titkai tárulnak fel az olvasó előtt.

(Adler-Olsen, Jussi: A 2117. áldozat. Budapest, Animus, 2020. 437 p.)

 

 

Zenemű- és filmtárhoz kapcsolódó

 

Szomjas György: Kopaszkutya és a többi

A filmnovellás kötetbe a rendező a legnépszerűbb filmjeit sorakoztatta fel időrendi sorrendben. Ezek lenyomatai a szerzői életműnek. A kötet olyan kultfilmeket mutat be más művészeti nyelven, mint aTalpunk alatt fütyül a szél”, a „Kopaszkutya”, a „Könnyű testi sértés”, a „Falfúró” vagy a „Roncsfilm”. Ezen felül belekerült Szomjas György 2007-es filmje, „A Nap utcai fiúk” és egy el nem készült film is, ami a „Puszta”címet kapta volna. Ismerkedjenek meg ezekkel a sajátos irodalmi alkotásokkal!

(Szomjas György: Kopaszkutya és a többi. Filmnovellák. Budapest, Kossuth, cop. 2020. 205 p.)

 

Lévai Balázs: Azok a régi csibészek

Az interjúkötetben olyan magyar zenészekkel találkozhat az olvasó, akiknek összejött: feltették az életüket a zenére, és cseppet sem bánták meg. Bármennyire erősen befolyásolta a szocialista kultúrpolitika az életüket, mégis azt csinálhatták, amit a legjobban szerettek. Sikeres és boldog ember lett belőlük. Interjúalanyok a kötetben: Szikora Róbert, Karácsony János, Novai Gábor, Bornai Tibor, Várkonyi Mátyás, D. Nagy Lajos, ef Zámbó István, Varga Miklós, Berkes Gábor, Geszti Péter, Soltész Rezső, Szigeti Ferenc és Takáts Tamás. Hogyan látják ők az életüket?

(Lévai Balázs: Azok a régi csibészek. Párbeszéd a rock and rollról 2. Budapest, Kossuth, cop. 2020. 329 p.)

 

Tóth Krisztina: Fehér farkas (Hangoskönyv)

A novelláskötet névtelen hősei ismerősek lehetnek. Mellettünk toporognak a liftben, mögöttünk loholnak a lépcsőházban. Felfigyelünk rájuk, ők pedig elkezdenek beszélni: találkozásokról, kapcsolatokról. Az olvasó bepillanthat mások életébe, de a szövegekből ráismerhet a magáéra is. A novellák Ónodi Eszter előadásában hangzanak el. Könyv formában is elérhető a könyvtárban!

(Tóth Krisztina: Fehér farkas. Budapest, Kossuth K., Mojzer K., cop. 2020.  1 CD, MP3, 220 min.)

 

Kästner, Erich: Három ember a hóban (Hangoskönyv)

A klasszikus vígjátéki helyzetekben és szellemes dialógusokban gazdag történet három férfiról szól, akik látszólag összebarátkoznak egy elegáns hegyi szállodában. Ám kettő közülük nem az, akinek mondja magát… Végül félreértések és szórakoztató bonyodalmak után – amelyekben a szerelem is szerepet játszik – mindenki visszatalál a saját helyére. Régi álmok is valóra válnak. Bánsági Ildikó remek előadásában hallgathatja meg az érdeklődő a könyvet.

(Kästner, Erich: Három ember a hóban. Budapest, Titis Kft., cop. 2020. MP3, 1 CD, 372 min.)

 

 

Gyermekkönyvtárhoz kapcsolódó (gyermek- és ifjúsági irodalom)

 

Harper, Annika: Mit titkol Cara Winter?

Cara angol anyukája és német apukája üzleti útjukon balesetben meghalnak. Őt a nagymamája Németországból az angliai Cornwall College-be küldi, egy bentlakásos iskolába. Nincs könnyű helyzetben Cara! A szerény német lány egyszeriben kőgazdag, gőgös lányok közé kerül, akik sokat piszkálják. Ráadásul Cara eddig magántanuló volt, háztartási alkalmazottaik voltak, így neki fogalma sincs a való életről. A gimis keretbe ágyazott csajos-bulis történet tulajdonképpen egy mai nyelven jól megírt tinikrimi-sorozatot takar. A „Cornwall College” című sorozat 1. kötete.

(Harper, Annika: Mit titkol Cara Winter? Budapest, Scolar, 2020. 268 p.)

 

Szabó Borbála: (Ne) legyél (mindig) rendes!

Kamilla, Miklós és Tomsi testvérek. Kamilla szorgalmas, jó tanuló. Miklós lusta és rendetlen, örökké csak játszana. Kisöccsüket, Tomsit, mindketten nevelni akarják – teljesen ellentétesen. Szerintük ugyanis őket is így nevelik a szüleik, ami nem igazság. Kamillának mindig azt mondják, hogy menjen játszani. Miklósnak pedig azt, hogy menjen tanulni, olvasni. Ugyan ki érti ezt? A dédihez viszont mindhárman szívesen mennek, mert neki mindig eszébe jut valami régi, izgalmas történet. A „Most én olvasok!” című sorozat 2. olvasási szintű kötetét 5–8 éves gyermekeknek ajánlja a Pagony Kiadó.

(Szabó Borbála: (Ne) legyél (mindig) rendes! Budapest, Pagony, 2020. 45 p.)

 

Daynes, Katie: Nézd meg, miért jó fogat mosni!

Miért kell fogat mosni? Mindenkinek kell? Mit csinál a fogorvos? Ha fogat mosok, miért esik ki mégis a tejfogam? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphat választ a kisgyermek ebben a kemény lapos képeskönyvben. Az ábrák melletti fülecskék kihajthatók: még többet mesélnek nekik a fogaikról.

(Daynes, Katie: Nézd meg, miért jó fogat mosni! Budapest, Central Kv, Teknős Kv., 2020. 12 p.)

 

Igaz Dóra: Pali elkésik

Amikor Pali kicsi volt, minden reggel korán ébredt. Bezzeg amióta iskolás, olyan nehéz gyorsan elkészülni! A kötet a „Most angolul olvasok!” című sorozat tagja. Kétnyelvű mese: ugyanaz a történet magyarul és angolul. Ideális könyv nyelvtanulóknak és kétnyelvűeknek! A szöveg könnyen olvasható, és játékos feladatokat tartalmazó szókincsfejlesztő rész található a kötet végén.

(Igaz Dóra: Pali elkésik = Pali is late. Budapest, Pagony, 2020. 42 p.)

 

Dödölle - Gyermekirodalmi és hagyományőrző kalendárium

A könyv egy fantasztikus válogatás! Öröknaptár, irodalmi olvasókönyv, játékgyűjtemény és szakácskönyv egyben! Az év jeles napjaihoz kötődő szövegek között vannak hagyományos ételreceptek, népszokások, játékok és kortárs gyerekirodalmi szövegek – így a kötet a régi és új különleges párbeszéde. A könyv szerkezete a régi kalendáriumok mintáját követi: havi bontásban, rendkívül részletgazdag útmutatót ad egész évre.

(Dödölle. Gyermekirodalmi és hagyományőrző kalendárium. Szerk. Lovász Andrea. Szentendre, Cerkabella Könyvkiadó, 2020. 313 p.)

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)