Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Vége lett a Fidesz és a polgármester románcának

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MPMAGAZIN • 2020. november 30. 19:00
Vége lett a Fidesz és a polgármester románcának
Gyulai Hírlap, 2001. november 30.

A trafikban 49 forintot kért az újságárus egy Gyulai Hírlapért. Politikai értelemben izgalmas időszak volt Gyulán, Dancs László polgármester bejelentette: vége a Fidesz és az én románcomnak. Tóth Imre országgyűlési képviselő a helyi szocikkal hadakozott. M. Attila baseballütővel járta a gyulai éjszakát. A képviselő-testület rendeletben szabályozta az avar és a kerti hulladék égetését. Megalakult a Gyulai Várfürdő Baráti Körének szervező bizottsága. A Gyulai Várszínház kamaratermében Kulka János felolvasóestjére igyekeztek a gyulaiak. A Százéves (Reinhardt) cukrászdában pedig minden elfogyasztott kávé és tea mellé friss Gyulai Hírlapot szolgáltak fel.

A TELJES LAPSZÁM ELOLVASHATÓ A GYULAI HÍRLAP ONLINE ARCHÍVUMÁBAN. E-ELŐFIZETÉS 3500 FT/ÉV

 

Címlapon hozta az újság a hírt: A BÁÉV Rt. a kivitelező. „Történelmi fordulóponthoz érkezett a város és a gyulai várfürdő, hosszú évek után a fürdő valóban megfelelő feltételek mellett versenyezhet az idegenforgalmi piacon – fogalmazott Dancs László polgármester azon az ünnepélyes alkalmon, ahol Cséfán Lajos fürdővezető bejelentette: a Gyulai Várfürdő Kft. Széchenyi-terv egészségturizmus-fejlesztési projektjének kivitelezését a BÁÉV Rt. nyerte el. Az alapkőletételre januárban kerül sor, Matolcsy György gazdasági miniszter részvételével.”

Vezető hír volt az is, hogy Késik a buszállomás átadása. „Az eredeti tervek szerint november 30-áig kellett volna befejezni a Vásárhelyi Pál utcai autóbusz-állomás felújítását. (…) A csúszást elsősorban az okozza, hogy a téren az elektromos- és vízvezeték-hálózatot – ami már a bontási munkálatok után derült ki – ki kell cserélni.”

A várfelújítás azonban sínen volt, a lap kérdésére Dancs László polgármester biztatónak nevezte az új fejleményeket. „Várhatóan decemberben háromoldalú megállapodást ír alá a Kulturális Örökség Védelmi Hivatal, a Magyar Kincstári Vagyonkezelő Rt. és városunk önkormányzata a gyulai vár felújításával kapcsolatos ügyekben; s vélhetően februárban a vár felújításának kiviteli terve is rendelkezésre áll.”

M. Attila baseballütővel járta a gyulai éjszakát. „(…) a Béke sugárúton igazoltatták a rendőrjárőrök M. Attila 32 éves férfit, akinél egy méretes baseballütőt is találtak. A súlyos testi sértés elkövetésére is alkalmas >>szerszámot<< a rendőrök elkobozták; M. ellen közbiztonságra veszélyes eszköz birtoklásának alapos gyanúja miatt szabálysértési eljárást kezdeményeztek.”

Az egyik legolvasottabb írás minden bizonnyal Dancs László polgármester bejelentése volt: „Vége a Fidesz és az én románcomnak”. „Az elmúlt hetekben kaptam egy tájékoztatás a Fidesz–Magyar Polgári Párt Békés Megyei Területi Irodájától, amely azt tartalmazta – november 12-ei dátummal –, hogy június 16-val kizártak engem a Fidesz–Magyar Polgári Párt tagjainak sorából (…) Eltekintek a bírósághoz fordulástól, számomra nem jelentene akkora elégtételt, hogy kimondják: valóban jogellenesen zártak ki, amennyi energiát ebbe be kellene fektetni. Ezzel van vége a Fidesz és az én románcomnak.”

Tóth Imre országgyűlési képviselő a helyi szocialistákkal rúgta össze a port a megyei jogú városi cím törvénytervezetével összefüggésben. „Mivel a vita az MSZP részéről nem a tárgyról szól, Gyula javára semmit sem hoz, így a vitát e tárgyban az MSZP gyulai alapszervezetével lezárom, s mint az Önkormányzati Parlamenti Főbizottság előadója, Gyula érdekében, parlamenti szinten >>megnyitom<<” – írta válaszában a képviselő.

Decemberben ünnepi programsorral várta a színházbarátokat a Gyulai Várszínház. Hosszabb szünet után a gyulai Magyar–Finn Baráti Kör ismét fotókiállítást rendezett, melynek anyaga Budapesten, a Természettudományi Múzeumban volt látható, s a legismertebb finn természetfotósok Benjan Pöntinen és Hannu Hautala színes képeiből állt. A tárlatot az Erkel Ferenc Gimnázium földszinti folyosóján rendezték be.

A Gyulai Arany János Művelődési Egyesület könyvet mutatott be a könyvtárban. „A Gyulai Arany János Művelődési Egyesület egy évtizede van jelen városunk kulturális életében, s e téren az egyik meghatározó civil szervezetünk. Számos rangos előadást szerveztek már az évek folyamán, s most ezekből állítottak össze egy >>csokrot<<, azaz jelentettek meg egy kiadványban. A Séták a művelődés ösvényein címet viselő könyvben egytucatnyi előadás olvasható szerkesztett, rövidített formában.”

Gyuláról is jelent meg egy verseskötet. „A (…) a budapesti Ámon Kiadónál megjelenő Gyufalángok című kötetben Gaál Áron közel hetven versben vall Gyuláról. Külön érdekessége a kötetnek, hogy alkotója nem gyulai, így vallomása a városról első látásra szokatlannak tűnik.”

Az Egészséges Városért Közalapítvány és Gyula Város Önkormányzata városi adventi gyertyagyújtásra és jótékonysági vásárra várta a Harruckern térre a gyulaiakat.

A Gyulai Alkotókör a Marschal sörházban tartotta szokásos összejövetelét. A Pándy-galériában Fábián Irén és Varga Klára képzőművészek festményeiből nyílt kamaratárlat.

Az apróhirdetések között két jó állapotú, friss műszakis Zastava 55 GTL-t is kínáltak eladásra.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)