Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Madárodúkat helyeztek ki a harruckernes diákok

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MAGAZIN • 2020. március 17. 17:00
Madárodúkat helyeztek ki a harruckernes diákok
Hírek a Harruckern-iskolából

Napjaink egyik égető problémája a környezetvédelem. Egyre inkább túlnépesedik a Föld és a több mint hétmilliárd ember élni akar, miközben a minket körülvevő környezet rohamosan pusztul a környezetszennyezés és a mezőgazdaság egyre intenzívebbé válásának következtében.

 

Fotó: GYSZC Harruckern János Szakgimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium

Manapság a szántóföldi növénytermesztésre a monokultúra jellemző és sajnos a parcellák széléről sok helyen már hiányzik a mezsgye, a fákból, cserjékből, lágyszárúakból álló változatos növénytársulás amely – főleg ha idősebb fák is megtalálhatóak benne – élő és fészkelő helyet nyújt énekesmadarainknak.

Városaink területén annyival jobb a helyzet, hogy a lakosság madárbarát tagjai mesterséges odúk kihelyezésével sok helyen segítik tollas barátaink fészkelését, akik cserébe számos mezőgazdasági kártevőtől szabadítják meg kertjeinket, csökkentve ezzel a vegyszerek használatát és végső soron a környezet szennyezését.

Bizony jól is jön minden fészkelési lehetőség városunk területén is, ezért is kezdtünk el odúkat kihelyezni 2015-ben a GYSZC Harruckern János Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiumának kollégista tanulóival, amelynek eredményeként az intézmény és a város területén kitett odúk száma az ebben az évben 42-re emelkedett.

A hagyományos tavaszi madárodú kihelyezésre idén a februári kedvezőtlen időjárása miatt március 12-én délelőtt kerítettünk sort, amelynek keretében tíz odúval bővítettük a városunk területén található fészkelési lehetőségeket. Helyszínül ezúttal az Erkel-, a Rákóczi- és a Csónakázó-tó partját választottuk, így az első két helyszínen 4-4, míg a harmadikon két mesterséges odú került kihelyezésre. Szerencsére a megmozdulásnak az időjárás is kedvezett, a közel 20 fokos, napsütéses délelőttön jól esett a szabadban tartózkodni, rohanó hétköznapjainkban összekötni kicsit a kellemest a hasznossal, amit jövőre reméljük, hogy újra megismételhetünk.

 

 

Fotó: GYSZC Harruckern János Szakgimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium

 

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)