Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Többletforrást kapott a Zöld város projekt, a lakók kérésére fizetőssé válik a Vértanúk úti házak mögötti parkoló

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2020. március 03. 17:45
Többletforrást kapott a Zöld város projekt, a lakók kérésére fizetőssé válik a Vértanúk úti házak mögötti parkoló
A képviselő-testület soros ülésén az is eldőlt, hogy szövetséget hozhat létre a gyulai és a csabai turisztikai desztináció

Az Erkel tér és a Petőfi tér még fel nem újított részeinek rekonstrukciójára 29,1 millió forint többletforrást biztosított a gyulai képviselő-testület február 27-i ülésén. A napirend kapcsán kisebb vita alakult ki, amely során Galbács Mihály azt sérelmezte, hogy Görgényi Ernő folyamatosan megalázza, a polgármester pedig azt kérte számon a képviselőn, hogy „a levegőbe beszél”. A tanácskozáson az is eldőlt, hogy a lakók kérésére fizetőssé válik a Vértanúk úti házak mögötti parkoló, és arról is határozat született, hogy szövetséget hozhat létre a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. és a Békéscsabai Turisztikai Egyesület. Emellett a Gyulai Várszínház közös, önkormányzati és állami működtetéséről, valamint a Gyulasport Nonprofit Kft. taopályázatairól is tárgyalt a grémium.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Többletforrást kapott a Zöld város

Az önkormányzat Zöld város kialakítása Gyulán című pályázatának megvalósításához 29,1 millió forint többletforrást biztosított a képviselő-testület az idei költségvetés céltartalékából. A határozati javaslatot 12 igennel, Galbács Mihály (Mindenki Magyarországa Mozgalom) tartózkodása mellett fogadta el a grémium.

Görgényi Ernő (Fidesz) az előterjesztés ismertetésekor emlékeztetett: a város tavaly júliusban 96,8 millió forint támogatást nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaiból az Erkel tér és a Petőfi tér még fel nem újított részeinek rekonstrukciójára. Hozzátette: a támogatási szerződés hatályba lépése után elkészült terveket tavaly októberben rendkívüli nyílt ülésen ismerhették meg a gazdasági erőforrások bizottság, valamint oktatási és kulturális bizottság tagjai, akik egyhangúlag támogatták a tervezői koncepciót.  

A polgármester elmondta: az elfogadott terv alapján elkészített költségbecslés összege 108,2 millió forint, ami meghaladja az elnyert támogatás összegét, ezért az önkormányzatnak 29,1 millió forint pályázaton kívüli önerőt kell biztosítania a beruházáshoz. Hozzáfűzte: a pályázat keretében a város rendelkezésére áll 4,4 millió forint tartalék, amely a későbbiekben átcsoportosítható a kivitelezésre, ezzel csökkenthető az önerő mértéke.

Galbács Mihály kifejtette: támogatja a projektet, de túlzásnak tartja a 29,1 millió forint többletforrást. Úgy vélte, a beruházást kevesebb pénzből is meg lehetne valósítani. Azt is mondta, véleménye szerint részletesebb költségbecslésre volna szükség ahhoz, hogy nyugodt szívvel megszavazhassák az előterjesztést. Példaként említette, hogy az első tervek 12 hírközlési kábelaknát tartalmaznak, a költségbecslésben pedig 15 szerepel.

Leel-Őssy Gábor (Demokratikus Koalíció) kijelentette, soknak tartja a költségek 30 százalékos emelkedését. A képviselő azt kérte, ne tiszafát ültessenek a megújult térre, mert mérgező a bogyója, és próbálják meghagyni a piros virágú vadgesztenyefákat, amelyek ellenállók az invazív fajokkal szemben.

 

Leel-Őssy Gábor

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Görgényi Ernő hangsúlyozta: a gazdasági bizottság képviselő-testületi ülést megelőző ülésén a DK delegáltja is megszavazta az előterjesztést, miután megismerte a kiviteli tervek részleteit. Aláhúzta: a költségek emelkedése részben abból fakad, hogy a TOP-os pályázatokhoz nem kell engedélyes terveket mellékelni, idő sincs erre, csak egy koncepciót tudnak előzetesen beadni. Ez alapján nem lehet a pontosan megbecsülni a költségeket – fejtette ki. Emellett nőtt az építőanyagok ára, és a pályázat beadása óta kétszer volt minimálbér-emelés – fűzte hozzá.

– Bár hangoztatja, hogy jót akar, nyilvánvalóan nem ez a helyzet – mondta a városvezető Galbács Mihálynak. Hozzátette: a terveket rendkívüli bizottsági ülésen ismerhették meg a képviselők, akiknek az összes dokumentáció a rendelkezésére áll.

Kifejtette, vannak olyan adatok, amelyek csak a szakemberek számára mondanak valamit. Bár ezek mindig is nyilvánosak voltak, korábban nem volt igénye a képviselőknek arra, hogy megismerjék ezeket. Hozzáfűzte: az elmúlt években Galbács Mihálynak sem volt szüksége ezekre.

– Mióta korrupciógyanús tevékenysége miatt kizártuk a Fideszből, és ellenzéki lett, önnek sosem elég a papír – fogalmazott a polgármester, majd azt javasolta a Mindenki Magyarországa Mozgalom képviselőjének, hogy nyújtson be javaslatot arról, hogy lehetne tízmillióval kevesebbért megvalósítania beruházást, „ne a levegőbe beszéljen”.

Azt is mondta, hogy vannak szimpla és dupla aknák, ebből erednek az eltérések. Kitért arra is, hogy Galbács Mihály a tervismertető bizottsági ülésen azt javasolta, változtassák meg az Erkel tér formáját, mert nem tetszik neki, hogy szabálytalan alakú. Emellett azt is felvetette, hogy az Esze Tamás utcát alakítsák át sétálóutcává, mert szerinte ott nincs jelentős forgalom.

– Gratulálok a polgármester úrnak, úgy látszik, csak ön képes arra, hogy ilyen lendületesen, dinamikusan, sorozatban megalázzon valakit – reagált Galbács Mihály. „Hülye azért mégsem vagyok” – mondta, hozzátéve, hogy különbséget tud tenni a szimpla és a dupla akna között.

Azt is mondta, nem sétáló utcát akart, hanem azt szerette volna, hogy „az a szakmai, művészi javaslat, amit a tervező produkált, még teljesebben kibontakozzon”.

– Rendkívül mimózalelkű lett képviselő úr, holott a kampányban a fröcsögés, a gyalázkodás, a vádaskodás és a rágalmazás az ön politikai stílusának a lényege volt. Akkor érdekes módon nem volt ennyire érzékeny, úgy látszik, hogy szemtől szemben már nem ennyire vitéz – fogalmazott a városvezető. 

Molnár Csaba, a polgármesteri hivatal mérnöki osztályának vezetője kifejtette: a növekmény abból is adódhat, hogy az első koncepcióban lényegesen kevesebb a bazaltkocka köves felület, mint a kiviteli tervekben.

Kónya István (Fidesz) úgy fogalmazott, Galbács Mihály a Termál FC elnökeként nem volt ennyire kíváncsi a klub beruházásait illetően, pedig „jöttek-mentek a költségek”. „Akkor kellett volna ilyen kíváncsian tájékoztatni a klub elnökségét” – fűzte hozzá. 

 

Galbács Mihály

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Pályázik a Gyulasport

A képviselő-testület egyhangú jóváhagyásával összesen több mint 33 millió forint taotámogatásra pályázik a Gyulasport Nonprofit Kft. a Magyar Labdarúgó Szövetségnél és a Magyar Kézilabda Szövetségnél. A beruházásokhoz legfeljebb 14,1 millió forint saját forrást kell biztosítani, amennyiben támogatásban részesül a cég, az önkormányzat a 2021-es költségvetéséből biztosítja az önerőt.

Kertes István ügyvezető a részletekről elmondta: a támogatásból az Id. Christián László Városi Sporttelepen felújítanák a tribün alatti öltözőt, a kiszolgálóhelyiségeket és a folyosót. A beruházás legfeljebb 24,8 millió forintba kerülne. Emellett egy homokszórót és egy permetezőgépet is beszereznének a pályakarbantartáshoz mintegy 9,5 millió forintból. A cég egy kisbuszt is vásárolna, a beszerzés becsült költsége 13 millió forint.

 

Új turisztikai szövetség jön létre

Gyula–Békéscsaba Térségi Turisztikai Desztináció Menedzsment Szervezet néven hoz létre szövetséget a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. és a Békéscsabai Turisztikai Egyesület. Az erről szóló határozati javaslatot 12 igennel, egyhangúlag szavazta meg a képviselő-testület.

Görgényi Ernő elmondta: ahhoz, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség kiemelt turisztikai fejlesztési területté nyilvánítsa a Gyula és Békéscsaba alkotta térséget, a két településnek együttműködési keretrendszert kell létrehoznia.

Hangsúlyozta: Gyulának érdeke, hogy együttműködjön a környező településekkel, hiszen az itt üdülőknek így több lehetőséget tudnak kínálni a kikacsolódásra. 

Komoróczki Aliz, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte: a fürdővárosi és a csabai TDM-szervezet évek óta szorosan együttműködik egymással.

A határozati javaslatból kiderül: az új szervezet élén háromtagú elnökség áll majd, amelybe a gyulai TDM-szervezet két főt, a békéscsabai TDM-szervezet egy főt delegálhat.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Közösen működtetnék a Gyulai Várszínházat

A Gyulai Várszínház tulajdonosaként kérelmet nyújt be az önkormányzat a kormányhoz a teátrum közös, állami és önkormányzati működtetése érdekében. Az erről szóló határozati javaslatot 12 igennel, egy nem ellenében fogadta el a képviselő-testület, Leel-Őssy Gábor nemmel szavazott.

Görgényi Ernő elmondta: amennyiben az önkormányzat az általa fenntartott színház működéséhez szükséges forrást nem biztosítja teljeskörűen, az új törvényi rendelkezés alapján kérelmezheti az állammal közös működtetést. Erről a kérelem benyújtása után határozatban dönt a kormány, majd a megállapodásban – beleértve a vezetői kinevezés módját is – meghatározza a közös működtetés részletes szabályait, és rögzíti a központi támogatás, illetve az önkormányzati támogatás mértékét – tette hozzá. Hangsúlyozta: a törvény rögzíti, hogy a megállapodásnak garantálnia kell a színház művészeti szabadságát.

Leel-Őssy Gábor az előterjesztés kapcsán aláhúzta: a várszínház a múltban „a művészet, a szabad ideológia és a másképp gondolkodás ékszerköve lehetett”. – Biztos, hogy ezt támogatnunk kell, nem lehet más megoldást találni, hogy megmaradjon nekünk a várszínház? – kérdezte.

– Szó sincs arról, hogy odaadnánk, a várszínház továbbra is a város tulajdona marad – válaszolta a polgármester. Hozzátette: álszent megközelítés tagadni, hogy a kultúrpolitika is politika. Kijelentette: a gyulai teátrum kulturális ethoszához valamennyi direktor ragaszkodott, rendszertől, önkormányzati vezetéstől függetlenül.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Elek Tibor igazgató leszögezte: nem lát kockázatot a döntésben. Mint kifejtette, a várszínházat eddig is közösen működtette, finanszírozta az önkormányzat és az állam, a megállapodás csak hivatalos keretet ad az eddigi gyakorlatnak.

– Ha nem kötne megállapodást a város, lemondana az állami támogatásról. Nem tudom, honnan tudná pótolni ezt az összeget – fejtette ki. Hozzátette: a döntésnek nem lenne jó üzenete a kulturális kormányzat felé, ami akár azt is eredményezhetné, hogy a teátrum nem tudna olyan hatékonyan pályázni, mint eddig. Az igazgató úgy vélte, a megállapodás által akár több pénzhez is juthat az intézmény.

A direktor arról is beszélt, hogy a kulturális kormányzat eddig is beleszólhatott a színházigazgató kiválasztásába, hiszen képviselteti magát abban a szakmai kuratóriumban, amely javaslatot tesz a vezető személyére.

Durkó Károly (Gyulai Városbarátok Köre) kifejtette: neki is voltak aggályai az előterjesztéssel kapcsolatban, de egyetért azzal a kijelentéssel, hogy a kultúra politika is. – Az a kérdés, hogy mennyire intelligensek és elfogadók a másik oldallal azok, akik csinálják – fogalmazott. Hozzátette: „kényszerpályán vagyunk, de ebből jól is kijöhet a város”.

Leel-Őssy Gábor úgy vélte „nem kultúrpolitika kellene, hanem jó darabok”. 

Görgényi Ernő úgy reagált: „mindenki erre törekszik”. Mint mondta, „a várszínház hagyományosan az a teátrum, ahol nem politikai értékrend, hanem minőség kérdése, hogy kiállhat színpadra”.

 

Durkó Károly

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Fizetős lesz a Vértanúk úti lakások parkolója

Módosította a grémium a fizető-parkolóhelyek működésének és igénybevételének rendjéről szóló önkormányzati rendeletet annak érdekében, hogy a Vértanúk úti lakótelep mögötti parkolók is a fizető övezetbe tartozzanak. Az új rendelkezések március 1-jén léptek hatályba.

A városvezető felidézte: a Vértanúk útja 2., 4., 6. és 6/A szám alatti lakások mögött tavaly alakítottak ki új parkolókat az ingatlantulajdonosok kérésére. A lakók most azt kérték, tegyék fizetőssé az övezetet, mivel gyakran előfordul, hogy elfoglalják előlük a helyeket.

A polgármester arról is beszámolt, hogy a Honvéd lakótelepről azzal kereste meg őt és Veres András (Fidesz) képviselőt egy lakó, hogy a fizetőnapokat korlátozzák az övezetben a piaci napokra. Elmondta: egy nemrég tartott lakossági fórumon kiderült, a lakók többsége nem támogatja ezt az elképzelést. Hozzátette: az ingatlantulajdonosok kérésére hatékonyabbá teszik az ellenőrzést a szomszédos, szintén fizetős övezetbe tartozó Szerecsen utcában. A lakóknak egyébként mindkét helyen évi kétezer forintba kerül a bérlet.

Szalai György (Gyulai Városbarátok Köre) a napirend kapcsán azt kérdezte, mi a teendő, ha nem működik a parkolóóra.

Leel-Őssy Gábor jelezte: egy békéscsabai ismerőse szerint a várfürdőnél lévő parkolóautomatákon nincs feltüntetve, hogy hétvégén nem ingyenes a parkolás.

Görgényi Ernő azt kérte az automatákat üzemeltető Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft.-től, hogy ellenőrizze, feltüntetnek-e minden fontos információt a tájékoztató táblákon a Szent László utcai körforgalom által határolt fizetős és ingyenes zónánál.

Vigné Fábián Diána (Gyulai Városbarátok Köre) arra volt kíváncsi, rendelkeznek-e jelzőrendszerrel a parkolóautomaták, hogy a cégnél is tudják, ha nem működnek.  

Daróczi László, a Közüzem ügyvezetője elmondta, az automaták jeleznek, ha leálltak. Arra is felhívta a figyelmet, hogy minden készüléken található egy telefonszám, amit fel lehet hívni, ha baj van a géppel. Hozzátette, ha probléma van az automatával, nem büntetnek.

Aláhúzta: az parkolási zónákban kihelyezett információs táblákon több nyelven is feltüntetik, hogy mely napokon kell parkolójegyet venni. Jelezte: telefonon is intézhető a parkolás.

 

Vigné Fábián Diána 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A házaktól viszik el a szemetet Városerdőn

Módosította a képviselő-testület a hulladékgazdálkodási helyi közszolgáltatásról szóló önkormányzati rendelet, így ezentúl közvetlenül az ingatlanoktól viszik el a szemetet Városerdőn.

Alt Norbert (Fidesz) emlékeztetett: januárban lakossági fórumot tartottak az üdülőövezetben, ahol döntés született arról, hogy megszüntetik a hulladékgyűjtő kalodákat. Elmondta, március 1-jétől az ingatlanok elől szállítják el a szemetet minden héten hétfőn. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Gyulai Közüzemi NKft. munkatársai kizárólag a cég zsákjaiban kihelyezett hulladékot viszik el. Hozzátette: a lakók kukát is igényelhetnek, de ebbe is zsákban kell belerakni a szemetet.

Az inkubátorház működtetéséről szóló önkormányzati rendeletet szintén módosította a grémium, miután a Magyar Államkincstár több ponton megváltoztatta a pályázati felhívást. Ennek megfelelően az irodaház szolgáltatásait olyan gyulai székhellyel vagy telephellyel rendelkező, kettős könyvvitelt vezető mikro-, kis- és középvállalkozások vehetik igénybe, amelyeket legfeljebb öt éve jegyeztek be. A pályázatokat a jegyzői kabinetnek kell benyújtani.

Görgényi Ernő elmondta: az inkubátorház a Stéberl-ház nevet kapta, ezzel szeretnének tisztelegni Stéberl András hentesmester életműve előtt.

 

Alt Norbert

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Minősített Könyvtár címre pályáznak

Egyhangúlag fogadta el a grémium a Mogyoróssy János Városi Könyvtár 2019-es évről szóló beszámolóját és idei munkatervét. Dézsi János igazgató elmondta: tavaly két olyan projektjük zárult le, amely az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program forrásaiból valósult meg, és a nyolc évente kötelező teljes körű állományleltár is lezajlott.

Arról is beszámolt, hogy tavaly magasabb volt a kölcsönzések száma, mint egy évvel korábban, a regisztrált használók száma azonban csökkent. Hangsúlyozta: idén célzottan keresik meg az oktatási, nevelési intézményeket, hogy növeljék a beiratkozók számát. Felhívta a figyelmet arra, hogy 16 év alatt és 70 év felett ingyenes a beiratkozás.

Jelezte: adatbázisukat online formában is elérhetővé kívánják tenni, és lehetővé szeretnék tenni a könyvtárban a bankkártyás fizetést. Emellett célul tűzték ki, hogy a gyulavári fiókkönyvtárban is elinduljon a számítógépes kölcsönzés.

Az igazgató Leel-Őssy Gábor felvetésére elmondta: idén pályáznak a Minősített Könyvtár címre. A képviselő érdeklődésére kifejtette: nem tervezik, hogy fiókkönyvtárat alakítanak ki Paradicsomban, azt viszont tervbe vették, hogy az idősklubokhoz helybe viszik a könyveket.

Dézsi János a polgármester kérdésére arról is beszélt, hogy a bibliotéka sok könyvadományt fogad, elsősorban azért, hogy segítse a felajánlókat. Felhívta a figyelmet arra, hogy nem tudják válogatás nélkül átvenni gyűjteményeket, azokat a könyveket, amelyek nem illenek a profiljukba, eladják. Hozzátette: a hozzájuk kerülő kiadványokból a Könyvet a szórványba! akció kezdeményezője, Pocsay Gábor térítésmentesen válogathat.

 

Ködmön Zsolt 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Egyelőre nincs koronavírussal fertőzött beteg Gyulán

Az Egészségügyi Alapellátási Intézmény 2019-es beszámolóját 12 igennel, egy tartózkodás mellett fogadták a képviselők. Ködmön Zsolt intézményvezető hangsúlyozta: az alapellátásnál működő szolgálatok magas szakmai színvonalon végezték a jogszabályban meghatározott tevékenységüket. Elmondta: a védőnői szolgálat esetében jelentős bérfejlesztés valósult meg állami kiegészítő támogatásból. Megjegyezte ugyanakkor, hogy „a jelenlegi körzetstruktúra és ellátotti létszám miatt a pénzügyi fedezettség nem túl jó a védőnői szolgálatnál”. Kitért arra is, hogy 2020 januárjától sikerült orvost találni egy betöltetlen iskolafogászati körzetbe.

Kiss Szabolcs (Fidesz) kiemelte: az alapellátásnak évek óta jó az együttműködése a szociális ágazattal. Rámutatott: Gyulán a környező településekkel ellentétben minden felnőttháziorvosi körzet betöltött.

Galbács Mihály kifejtette: tudomása szerint többen panaszkodnak, hogy lebeszélő hangnemben tárgyaltak velük, amikor felhívják az ügyeletet. – Ha ez igaz, mi az oka? – kérdezte.

A képviselő felvetette: az iskolaorvosok esetében már hosszabb ideje betöltetlen egy körzet, a praktizáló orvosok közül pedig lesznek, akik hamarosan nyugdíjba mennek. A városatya emellett a koronavírussal kapcsolatos helyzetről is tájékoztatást kért.

Galbács Mihály arra is választ várt, történt-e vizsgálat az intézménynél annak kapcsán, hogy a tavalyi önkormányzati választás kampányában felkerült egy írás a Mélytorok blogra arról, hogy „az intézménynél egy szakdolgozó nem a munkakörének megfelelő tevékenységet folytatott, ezért az intézményvezető kirúgta”. – Az oldal négy óra késéssel számolt be az esetről, hogyan juthatott ki az információ ilyen rekordgyorsasággal? – kérdezte. Hozzátette: az eset kapcsán bírósági eljárást indítottak.

Vigné Fábián Diána felszólalásában azt hangsúlyozta: a védőnői, egészségüggyel kapcsolatos munkát csak odaadóan és lelkiismeretesen lehet végezni.

Görgényi Ernő arra volt kíváncsi, hogy folytatódik-e az Egészségfejlesztő Iroda (Efi) uniós támogatásból megvalósult egészségmegőrző programja, amely szűrővizsgálatokkal, tanácsadással segítette a lakosságot. A polgármester arról is érdeklődött, hogy hova kell fordulniuk az Efi programjai iránt érdeklődőknek.

Ködmön Zsolt hangsúlyozta: Gyulán könnyebben lehet betölteni a felnőttháziorvosi körzeteket, mint a környező településeken, de „terítéken kell tartani a kérdést”, hogy a jövőben is helyben tudják tartani az orvosokat. Az iskolaorvosi körzetek kapcsán elmondta: a város három körzetében a feladatot két szakemberrel is probléma nélkül el tudják látni, hiszen a 200–300 fő pluszban nem jelent nagy terhelést számukra.

 

Görgényi Ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kifejtette: nincs tudomása olyan esetről, amikor panaszos beteget elutasítottak. Mint kifejtette, vannak olyan panaszosok, akiket már ellátott a háziorvosuk, ennek ellenére heti rendszerességgel felhívják az ügyeletet ugyanazzal a panasszal. Hozzátette: utána fog járni a panasznak.

A koronavírus-járvány kapcsán közölte: szoros a kapcsolatuk a járási hivatal a népegészségügyi osztályával és a kormányhivatal népegészségügyi főosztályával. Aláhúzta: Gyulán eddig nem merült fel igazoltan koronavírusos eset, egyelőre nincs ok aggodalomra.

Az intézményvezető megerősítette: az elbocsátás kapcsán valóban bírósági eljárás van folyamatban. Hozzátette: nem szeretne bővebben nyilatkozni az esetről, mert az befolyásolhatná az ügy menetét. Mint fogalmazott, „nincs tudomása arról, hogy miként alakult ki a helyzet”, álláspontja szerint munkáltatóként – „minden aspektust mérlegre téve” – helyesen döntött.

Elmondta: az Efi 2013 óta működik a Zöldkereszt épületében, ahol az ügyfélfogadási időn kívül is fogadják az érdeklődőket előzetes egyeztetés után, emellett a Facebookon is elérhetők. Mint arról beszámolt, változó intenzitású az érdeklődés a fürdővárosi programjaik iránt, hiszen Gyulán nagyon sok rendezvény, esemény közül válogathatnak a lakosok. Jelezte: az egészségügyi szűrések végzése már nem tartozik a tevékenységi körükbe, csak az arra való mozgósítás.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Honlapon a közbeszerzések

Módosította a képviselő-testület a gazdálkodás átláthatóságáról szóló önkormányzati rendeletet. Görgényi Ernő közölte: a rendeletből azokat a rendelkezéseket kell törölni, amelyek magasabb szintű jogszabályban is szerepelnek. Mint ismertette, ezek előírják, hogy elektronikusan közzé kell tenni az önkormányzati közbeszerzésekkel kapcsolatos nyilvános adatokat, amit a Közbeszerzési Hatóság által működtetett Elektronikus Közbeszerzési Rendszeren (EKR) és a nyilvános elektronikus szerződéstáron (CoRe) keresztül tesznek meg.

A rendelettel kapcsolatban Leel-Őssy Gábor módosító javaslatokat terjesztett be, amelyeket szintén figyelembe vettek a módosításnál. Csige Gábor jegyző elmondta: az önkormányzat honlapján valamennyi közbeszerzés EKR-linkjét közzé teszik. Kifejtette: az ajánlattevők nevét a verseny tisztasága miatt csak akkor teszik közzé, ha az EKR felületén már megjelentek.

A gyulai önkormányzat vagyonleltárába került az az olajfestményt, amelyet Géczi Terézia ajánlott fel a városnak. A lovak fürdetését ábrázoló, Nagyné szignóval ellátott olajfestményt a tulajdonos térítésmentesen adta át a településnek.  

Jóváhagyta a grémium, hogy Kónya István százezer forinttal támogassa alpolgármesteri keretéből a Lila Iskola Tanulóiért Alapítványt. Az összegből saját lobogót készíttet az 5-ös iskola.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)