Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Életeket menthet a szén-monoxid-érzékelő

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2019. december 27. 17:00
Életeket menthet a szén-monoxid-érzékelő
2019-ben 35 olyan esethez riasztották a katasztrófavédelmet, ahol igazolást nyert a CO jelenléte

Megnövekedett a szén-monoxid-szivárgások száma a fűtési időszak kezdetével – olvasható a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményében. Mint írták, az idei évben 35 olyan esethez riasztották őket ahol a halálos gáz jelenléte igazolást nyert, és a tűzoltói beavatkozás volt szükséges. Az összes eset közel negyede novemberben és december elején következett be.

képünk illusztráció

Forrás: a1finchum.com

A legtöbb esetben már üzemelő érzékelő adta riasztás miatt hívták a tűzoltókat a kontroll mérések elvégzése érdekében, de olyan személyi sérüléssel járó eset miatt is érkezett segélyhívás, amely könnyen tragédiába is torkollhatott volna.

A szén-monoxid jellegéből adódóan színtelen, szagtalan, íztelen, a levegőnél egy kicsivel könnyebb, mérgező gáz. Belélegezve gátolja a vér oxigénszállító képességét. A mérgezés nehezen észrevehető, a rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger és fáradtság könnyen összetéveszthetőek más betegségek tüneteivel. Magas koncentráció mellett az ájulás és a halál akár néhány percen belül is beállhat.

Annak érdekében, hogy ne váljunk a szén-monoxid áldozatává, gondoskodjunk arról, hogy a kémények és fűtő-tüzelő berendezések éves felülvizsgálatát, karbantartását elvégezze egy szakember. A felülvizsgálatok elvégzése egy jó alapot ad, biztonságunkat pedig tovább növelhetjük egy vagy több érzékelő beszerzésével. Néhány ezer forintos ráfordítással – amely akár tíz évre is garantálja biztonságunkat – nem csak a sérüléseket kerülhetjük el, de akár életet is menthetünk.

Az érzékelők elhelyezésénél legyünk tudatában a ténynek, hogy országosan minden második szén-monoxid-mérgezés a fürdőszobában keletkezik, valamint fordítsunk kiemelt figyelmet azokra a helyiségekre, ahol nyílt égésterű fűtő-tüzelő berendezés van, vagy huzamosabb időn keresztül tartózkodunk, mint például a hálószoba vagy nappali.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján a fogyasztóvédelem által is ajánlott érzékelők listája megtalálható, az érzékelők beszerzése előtt bizonyosodjon meg azok alkalmasságáról.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)