Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Lakossági fórumot tartott Gyulán Kósa Lajos

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2019. október 01. 11:53
Lakossági fórumot tartott Gyulán Kósa Lajos
Az eseményen Görgényi Ernő ismertette a Fidesz helyi választási programját

Lakossági fórumot tartott Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője, az önkormányzati választások országos kampányfőnöke, valamint frissen megválasztott alelnöke szeptember 30-án a gyulai Vigadóban. Az eseményen Kovács József országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket, majd Görgényi Ernő polgármester adott számot a párt helyi választási programjáról.

kósa lajos

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Görgényi Ernő azzal kezdte, hogy jó ómen számukra, hogy vendégül láthatják Kósa Lajost, ugyanis az öt évvel ezelőtti önkormányzati választások előtt is Gyulán járt, amely után minden körzetben győzelmet arattak a Fidesz jelöltjei, őt pedig másodjára is polgármesterré választották.

A városvezető bemutatta a képviselőjelölteket: a körzetek sorrendjében Ökrös Istvánt, Veres Andrást, Mittag Mónikát, Torma Bélát, Kónya Istvánt, Alt Norbertet, Kiss Szabolcsot, Kiss Tamásnét és Szabó Károlyt szólította, ő maga pedig az 1. számú körzetben indul újra a képviselői posztért.

A folytatásban a polgármester röviden ismertette a „Hajrá, Gyula! A jövő városa” című programot, amelynek egyik legfontosabb célkitűzése, hogy az eddigi és jelenleg zajló fejlesztések nem állhatnak meg a városban. Hozzátette: az elvégzett munka egyik legfontosabb partnere a kormány, amely nélkül számos dolog nem valósulhatott volna meg.

Hangsúlyozta: a jövőben egy olyan programot akarnak megvalósítani, amely a fejlődést szolgálja. Mint mondta, a fürdőváros vonzerejét növelni kell a fiatalok számára is, hiszen cél az, hogy itt alapítsanak családot. Óvni és védeni kell a zöldfelületeket és helyi természeti értékeket, az önkormányzati fejlesztéseknek pedig kiemelten kell szolgálniuk a turizmus fejlődését, valamint a fejlett technológiákat alkalmazó ipari beruházásokat.

– Jól fizető, képzettséget igénylő munkahelyek teremtése a város érdeke, ez az önkormányzatunk célja – szögezte le Görgényi Ernő. Megtudtuk, hogy az elmúlt nyolc évben hatvan százalékkal csökkent a munkanélküliek száma, nőtt a vállalkozások száma, ezáltal növekszik az iparűzési adó befizetés is: 2010-ben a befizetett összeg 570 millió forint, 2018-ra ez 956 millió forintra emelkedett, anélkül, hogy adót emeltek volna, ebből nagymértékben vette ki a részét a turisztikai ágazat.

 

görgényi ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

A folytatásban a városvezető összegezte azokat a konkrét lépéseket, amelyeket az elkövetkezendő öt évben terveznek: az egyik legfontosabb beruházás a déli ipari park kiépítése az Airbus gyárának, valamint további üzemek létesítésének céljából.

Folytatni kell az útfelújításokat, elsősorban a nagyobb gyűjtőutak rekonstrukcióját, de természetesen nem állhat le a bölcsődék, óvodák és iskolák megújítása sem: az elmúlt öt évben számos intézmény, köztük mind a négy állami fenntartású iskola megújult.

– Az elmúlt öt évben a kerékpárutak felújítása kapcsán sem tétlenkedtünk – fogalmazott Görgényi Ernő, aki elmondta, hogy a meglévőek rehabilitálása mellett továbbiakat is építenek, jelenleg is zajlanak például a városerdei út munkálatai. Hozzátette, hogy a járdarehabilitációs programot is folytatni kívánják, amelynek köszönhetően a mögöttünk hagyott időszakban huszonegy kilométernyi járdát építettek újra.

A városvezető aláhúzta: az Almásy-kastélyt romjaiból élesztették fel, így természetesen a várkert és a kastélykert megújítását is továbbviszik: október 2-án, szerdán rakják le a kiskastélyszárny alapkövét, valamint ugyanebben a szellemeben dolgoznak tovább a Gyulai Várfürdő megújulásán és a Szigeterőd-program megvalósításán.

A megválasztásuk esetén tovább bővítik a nyugdíjas otthonokat, folytatódik a nagyszabású erdősítés, valamint Gyermekparadicsom néven szeretnének létrehozni egy olyan közösségi teret, amely állandó helyszínt biztosítana a családoknak és családi programoknak.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

A polgármester kitért a vasútállomás régóta húzódó rekonstrukciójára is, amely folyamat jelenleg az építési engedélyezési tervek készítésének szakaszában tart, az épületet a monarchia korabeli állapotára szeretnék visszaállítani.

Görgényi Ernő ismertetője után Kósa Lajos állt a közönség elé, aki kiemelte, hogy Gyula városa egy valódi ékszerdoboz, amelynek megdöbbentő a fejlődése. Mint mondta, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök kitűzte a célt 2030-ra, hogy Magyarország eléri az uniós országok átlagának fejlettségi szintjét, ők ugyanezt szeretnék elérni az önkormányzati rendszer szintjén.

Hangsúlyozta: amíg az ellenzék a segélyek osztásában látta a megoldást, addig a Fidesz álláspontja, hogy az ország egyetlen esélye, ha mindenki dolgozik, ezért fektették a hangsúlyt a munkahely teremtésre, amely megmutatkozik abban is, hogy 2010 óta 791 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottság.

Hozzátette: a migráció továbbra is jelentős kihívás Európában, de a kormány védi Magyarország határait, készek arra is, hogy megvédjék hazánkat, ha olyan invázió indulna el, mint amilyen 2015-ben volt. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy az ellenzékre ebben a kérdésben nem lehet számítani, mert a teljes európai baloldal migránspárti.

Az ellenzék és a kormánypárt között alapvető felfogásbeli különbségek vannak, amelyek a migránskérdés kezelésén kívül abban is megmutatkozik, hogy amíg az ő jelöltjeik építkezni akarnak, addig az ellenzék alkalmatlan politikusainak egyetlen célja, hogy megdöntsék Orbán Viktor rendszerét, valódi programjuk nincs.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Mint mondta, ezért próbálkoznak az összefogással, mert nincs más esélyük, holott az ellenzéki pártok jobban utálják egymást, mint a Fideszt.

Kósa Lajos azzal zárta előadását, hogy ha valaki az ő jelöltjeikre szavaz, az az építkezés mellett dönt. Kiemelte: ha folytatják a megkezdett utat, akkor minden célkitűzést elérhetnek.

Az előadások után következtek a közönség kérdései: az egyik hallgató arra volt kíváncsi, hogy várhatóak-e fejlesztések a Gyula és Békéscsaba közötti repülőtéren, amelyről Kósa Lajos, Görgényi Ernő és Kovács József is elmondták, hogy prioritást élvez az épülő autópálya, de egy kereskedelmi repülőtér fenntartása nagyon költséges lenne.

Egy másik kérdező arra volt kíváncsi, hogy terveznek-e változást a honvédség állományával kapcsolatban, ahol jelenleg 8 ezer önkéntes szolgál. Kósa Lajos elmondta, hogy az önkéntes program a honvédség sajátja, a sorkötelezettséget pedig nem tervezik visszaállítani.

Az utolsó kérdés az épülő M44-es útról szólt: a kérdező azt szerette volna megtudni, hogy az autópálya folytatódik-e a romániai oldalon is. Megtudtuk, hogy folytatnak erről tárgyalásokat, de az eltérő terület- és gazdaságfejlesztési érdekek miatt ez nem egy egyszerű folyamat.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)