Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ifj. Vidnyánszky Attilát, Barta Ágnest, Bartha Borókát és Zlehovszky Kornéliát díjazná a színház

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • HÍREK • 2019. augusztus 13. 17:21
Ifj. Vidnyánszky Attilát, Barta Ágnest, Bartha Borókát és Zlehovszky Kornéliát díjazná a színház
A tavalyinál is eredményesebben zárta nyári évadát a Gyulai Várszínház

Tizennégy százalékkal többen voltak idén kíváncsiak a Gyulai Várszínház nyári évadának kínálatára, mint tavaly, ami tizenhat százalékos jegyárbevételt eredményezett, közölte évadzáró sajtótájékoztatóján Elek Tibor színidirektor. Az augusztus 13-i értekezleten azoknak a nevei is elhangzottak, akiket nívódíjra javasolt az intézmény művészeti és társadalmi tanácsadó testülete. Idén először a leghűségesebb nézőt is kitüntetik.

Görgényi Ernő és Elek Tibor

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

A tavalyinál is sikeresebb nyári évadot zár a Gyulai Várszínház, közölte a média képviselőivel kedden Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója. Mint mondta, miközben a programok számát tíz százalékkal csökkentették, az évad negyvenhárom napján át csaknem hatvanhárom produkciójuk volt, amit tizennégy százalékkal több néző követett figyelemmel, mint tavaly. Ez a jegyár-bevételben is megmutatkozik: utóbbi tizenhat százalékos növekedést jelent.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a nyári évadban a Gyulai Várszínháznak tizenkét teltházas előadása volt, így a Karády zárkája, a Vízkereszt, de amúgy mindegy, a Száz év magány, a Francia rúdugrás, Rákász Gergely orgonaestje, a Frida Kahlo, a Migránsoook, az Öreg halász és a tenger, az Egy szerelem három éjszakája, és három pótszékes produkciója: a Pál utcai fiúk, a Mágnás Miska és a Somnakaj. A nagy érdeklődés miatt a Vízkereszt, de amúgy mindegy, valamint Az öreg halász és a tenger főpróbáját látogathatóvá kellett tenniük, tehát mindkettőből két teltházas előadást tartottak.

Gazdasági mutatóik annak köszönhetően is eredményesebbek, hogy a pályázati eredményességük is tovább nőtt ebben az évben, hangsúlyozta Elek Tibor. Az állami pályázatokon már 90 millió forint támogatást nyertek el, öt pályázatuk még elbírálás alatt van. Emellett számos újítást is bevezettek. A színidirektor ezek között említette az ingyenes műsorfüzetet, amely április óta férhető hozzá, a megnövelt jelenlétüket a város különböző felületein, a látványos együttműködésüket a Tourinform irodával, a védnöki rendszert és fokozott aktivitásukat az interneten, a Facebookon.

Elek Tibor rámutatott: kimondottan arra törekedtek, hogy megmutassák a színház nézőbarát arculatát. A legkülönbözőbb közönségrétegeknek, korosztályoknak és a legkülönbözőbb műfajokban kínáltak minőségi szórakoztató színházi élményeket idén. A Karády zárkája című ősbemutatójuk kapcsán kifejtette, már egy nyolc állomásos erdélyi turné körvonalazódik, de vélhetően idehaza is több helyen játszani fogják. A Psyché a Nemzeti Színház repertoárjába kerül be szeptembertől. A Sztalker csoporttal létrehozott Vízkereszt, de amúgy mindegy nyáron számos helyre eljutott, és ősztől Budapesten is megtekinthető lesz. Az olasz Potlach színházzal megvalósított Vidám Shakespeare című darabjukat Olaszországban adták elő kis módosításokkal, a békéscsabai színitanoda hallgatóinak bevonásával.

Az 56. nyári évadot augusztus 13-án a Gyulai Várszínház Művészeti és Társadalmi Tanácsadó Testületének ülésén is kiértékelték. Ugyanitt javaslatokat tettek a nívódíjakra, amelyeket ezek után a város képviselő-testületének is meg kell vitatnia, majd szavaznia.

A Sík Ferenc-díjra ifj. Vidnyánszky Attilát terjesztették fel, a Havasi István-díjra Barta Ágnest (Psyché), az Őze Lajos-díjra Bartha Borókát (Karády zárkája). Az újonnan alapított Gyulai Várszínház Leghűségesebb Látogatója díjat dr. Zlehovszky Kornéliának ítélték oda, aki az előadásoknak több mint a felét megnézte. A kitüntetett abban a kedvezményben részesül, hogy a teátrum őszi és téli rendezvényeire nem kell megvásárolnia a belépőt.

Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: az 56. nyári évad a várakozásaiknak megfelelően alakult. A városvezetés tekintetében a színház sikerének stratégiai jelentősége van, hisz az intézmény a gyulai kultúra zászlóshajója, és mivel jelentős turisztikai vonzerővel is bír, áttételesen gazdasági jelentősége is van. Aláhúzta: a várszínház nemcsak egy bemutatóhely, hanem jelentős alkotóműhelye is a magyar színházi világnak. Mindemellett építi, erősíti a gyulai kultúra és a város jó hírnevét.

A polgármester végül örömét fejezte ki amiatt, hogy valódi igény mutatkozik a teátrum produkciói iránt, majd gratulált a megújult kollektívának. Elek Tibor a Gyulai Hírlapnak köszönte meg, hogy teret enged a színvonalas kritikáknak. Úgy vélte, nincs még egy példa erre az országban.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)