Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Lakossági fórumot tartottak az Airbus Helicopters üzeméhez kapcsolódó HÉSZ-módosításról

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2019. augusztus 09. 17:20
Lakossági fórumot tartottak az Airbus Helicopters üzeméhez kapcsolódó HÉSZ-módosításról
Az alkatrészgyár építése várhatóan 2020 első negyedévében kezdődik el

Lakossági fórumot tartottak az Airbus Helicopters üzeméhez kapcsolódó helyi építési szabályzat módosításról augusztus 9-én a városháza kistermében. Az eseményen Görgényi Ernő polgármester beszélt a részletekről, a terveket és szükséges módosításokat pedig Béres István főépítész mutatta be.

lakossági fórumot tartottak az airbus helicopters beruházásához kapcsolódó hész-módosításról

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A fórumot Görgényi Ernő kezdte, aki emlékeztetett: az Airbus Helicopters Gyulán fogja felépíteni új gyárát, amelyben precíziós forgóalkatrészeket fognak gyártani, mindez pedig önmagában is óriási jelentőségű dolog, hiszen a rendszerváltozás óta nem épült a városban új gyár.

A beruházás azonban egy folyamatot is elindít, várhatóan újabb és újabb beszállítók és partnerek települnek a városba, a gyár környezetébe, ezért ki kell jelölni egy nagyobb ipari területet, ahol fel lehet építeni ezeket a üzemeket.

A városvezető hozzátette, hogy az Airbus gyárépülete az elkerülő út mentén épül majd fel, ahová eleve terveztek egy ipari területet, az északi ipari parkban pedig nincs megfelelő nagyságú terület a beruházáshoz, így szükségessé vált a terület helyi építi szabályzatának módosítása.

A területet és a terveket Béres István ismertette, akitől megtudtuk, hogy a beruházás helyszíne már évtizedek óta a város ipari fejlesztési területeként van kijelölve, a besorolása részben ipari, részben gazdasági, valamint található ott egy erdősáv is, amelynek már megkezdődött a kiváltása.

A szabályozási terv módosítása szerint tehát a teljes területet egybevonják, az erdőt pedig kivágják, így létrejön a szükséges méretű terület. A főépítész hozzátette, hogy a tömbön belül több feltáró út is volt korábban, de ezeknek a szerepe megszűnt a Tesco áruház megépítésével, így ezeket is megszüntetik.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Béres István hozzátette, hogy egy másik terület, a Kisdelta tározó külterületi tömbje is szerepel a rendezési tervben, erre pedig a már említett erdősáv miatt van szükség. Mint mondta, az erdősáv kivágása miatt fennáll a biológiaiaktivitás-érték megtartásának kötelezettsége.

Megtudtuk, hogy az egyensúly biztosításának érdekében a Kisdelta tározó területén – a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatósággal megbeszéltek alapján – lehet kijelölni erdőterületet. A főépítész kiemelte, hogy az önkormányzat a kötelezettségét, miszerint a kivágandó erdőfelület másfélszeresét újratelepítse máshol, nem ezen a területen fogja megtenni, hanem a szennyvíztelep mellett.

Béres István ezután vázlatterveket mutatott be, amelyen látható volt az alkatrészgyár, a felületkezelő üzem és egy logisztikai épület is, de arra felhívta a figyelmet, hogy ezek csupán a legelső elképzelések, a végeredmény eltérhet a bemutatottaktól.

Ezután következtek a lakossági kérdések. A hallgatóság egyik tagja arra volt kíváncsi, hogy mikorra tervezik az üzem átadását, illetve érdeklődött arról is, hogy mit lehet tudni a magyar állam és a cég közös vállalkozásáról.

Görgényi Ernő elmondta, hogy a tervek szerint a gyár 2021 első negyedévében kezdi meg a termelést, az építkezések pedig jövőre indulhatnak el. A közös vállalatról a polgármester elmondta, hogy jelenleg is tart a létrehozatali eljárása, ezt az ősz folyamán jelenthetik be.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A lakossági kérdések nyomán megtudtuk, hogy a beruházás magával vonhatja a Rosu utca felújítását is, illetve azt is, hogy az alkatrészgyár több száz új munkahelyet teremthet a városban. A városvezető elmondta továbbá azt is, hogy a francia nyelvtudás nem lesz kötelező, de mindenképpen előny, és a tárgyalások során elhangzott, hogy a dolgozóktól elvárják az alapszintű angoltudást.

Az utolsó kérdésre reagálva a polgármester azt is elmondta, hogy számolhatunk azzal, hogy az Airbus bővíteni is fogja a gyárat.

Akik nem voltak jelen a lakossági fórumon, azok is tehetnek észrevételt, véleményt és javaslatot, erre a fórum napjától kezdve nyolc napjuk van. Az észrevételeket papíralapon nyújthatják be a polgármesternek, de elküldhetik elektronikus úton is a beres@gyula.hu e-mail-címre.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)