Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Lerakták a galbácskerti óvoda új épületrészének alapkövét

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2019. július 04. 14:30
Lerakták a galbácskerti óvoda új épületrészének alapkövét
A felújítás költsége 150 millió forint

Hetek óta zajlik a galbácskerti óvoda felújítása, amelynek részeként július 4-én ünnepélyes keretek között rakták le az új épületrész alapkövét. A rendezvényen Görgényi Ernő polgármester és Kovács József országgyűlési képviselő köszöntötték a jelenlévőket.

Képünkön (balról jobbra): Görgényi Ernő polgármester, Gugolyáné Marosán Márta tagintézmény-vezető, Kovács József országgyűlési képviselő és Kónya István alpolgármester

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Görgényi Ernő elmondta, hogy Galbácskert az első világháború után jött létre, a városrészre a legszegényebb polgárok közül telepedtek le sokan. Az Apor Vilmos vezette katolikus egyházközség 1938-ban döntött úgy, hogy telket vásárol Galbácskertben, és napközi otthont létesít a helyieknek.

A polgármester kiemelte, hogy egy jó intézmény igazi érték, amely véd, összeköt, ismeretségeket szül, valódi közösségszervező erőként húzza egymás felé az embereket. Mint mondta, fontos, hogy a város intézményrendszerét a világ valódi igényeihez igazítsák, ezzel biztosítsák ezeknek a jövőjét.

– Önkormányzatunk ebben a szellemben fogalmazta meg fejlesztéspolitkáját – fogalmazott, majd hozzátette, hogy kiemelt fontossággal van jelen ebben a tervben az óvodai intézményrendszer megőrzése, a településrészenkénti, egyedi hangulatú, családias óvodák fenntartása, ezzel pedig korszerűsítés is együtt jár, amely fontos és szimbolikus üzenettel bír.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A városvezető hangsúlyozta: a 2018-as év a gyulai köznevelési rendszer legjobb évei közé tartozott, hiszen folytatódott a kilencedik éve tartó óvoda- és iskolafelújítási program, valamint az egészségügyi és szociális intézmények megújítása terén is fontos előrelépések történtek.

Emlékeztetett: az elmúlt egy évben átadták a felújított Zöldkereszt gyermekorvosi rendelőt és a Szivárvány napközi otthont, a gyulavári bölcsőde új játszóudvarát és a Csemeteház bölcsődét. A fejlesztések az oktatási-nevelési intézmények szinte mindegyikét érintették: megújult a Mágocsi úti óvoda, a Bajcsy-Zsilinszky úti óvoda, az Implom József általános iskola, a Dürer Albert általános iskola. Felújították a „Lila” iskola tornatermét – a belső felújítások mellett –, de megújult az Erkel Ferenc gimnázium kollégiuma és a „Madaras” kollégium is, valamint végeztek munkálatokat a márifalvai óvoda, a németvárosi óvoda és a Béke sugárúti óvoda épületén is.

Görgényi Ernő kiemelte, hogy egy hosszú küzdelem eredményeként sikerült kiharcolni egy keretet a TOP-os forrásokból, amelynek köszönhetően megújulhat a városban a törökzugi és a galbácskerti óvoda épülete is, valamint a gyulavári óvoda játszóudvara.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A korszerűsítésekre összesen 170 millió forintot nyertek el, amelyhez a képviselő-testület több mint 138 millió forint önerőt biztosított. A galbácskerti óvoda teljes korszerűsítésének költsége 150 millió forint.

A felújítás során a meglévő épület teljes egészében megújul, az utcafronton található csoportszobák összevonásával tornaszobát alakítanak ki. A csoportszobákat az új épületrészben alakítják ki, amelynek tetőterében is létrehoznak egy szobát. Öltözőket, mosdóhelyiségeket és raktárakat is kialakítanak, a melegítőkonyhát tálaló- és mosogatóhelyiséggel bővítik. A beruházást egy 3,8 millió forintos eszközbeszerzés teszi teljessé.

A munkálatok hetek óta zajlanak, az új épületrész kialakítását most kezdték meg. A projekt előkészítésében való részvételért a polgármester köszönetet mondott a polgármesteri hivatal mérnöki osztályának, valamint az osztályt vezető Molnár Csabának és a KBC Nonprofit Kft.-nek. A tervezést Gyimesi Márton építészmérnök vállalta el, a kivitelezési munkálatokat a Futizo Kft. végzi.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Görgényi Ernő elmondta azt is, hogy az Airbus Helicopters gyulai beruházása jelentősen meg fogja növelni a város vonzóképességét, ezért is nagyon fontos, hogy azoknak a fiatal családoknak, akik még nagyobb számban maradnak a városban, illetve máshonnan költöznek ide, megfelelő legyen az oktatási-nevelési intézményrendszer.

A folytatásban Kovács József vette át a szót, aki először megköszönte a Futizo Kft.-nek, amiért elvállalták a kivitelezési munkálatokat. A képviselő kiemelte, hogy a hét elején lépett életbe a családvédelmi akcióterv néhány pontja, így még inkább fontos az óvodák felújítása.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Hozzátette: az új köznevelési törvények értelmében, amelyben kötelezővé tették többek között az óvodáztatást és a mindennapos testnevelést, az intézkedésekhez a megfelelő infrastruktúrát is biztosítani kell. Ha az európai uniós források erre nem elegendők, akkor saját költségvetésből kell rá forrást biztosítani.

A köszöntők után Görgényi Ernő, Kovács József, Kónya István alpolgármester és Gugolyáné Marosán Márta tagintézmény-vezető együtt helyezték el az új épületrész alapkövét.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)