Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Június 16-án felavatják Erkel Ferenc szobrát a Gyulai Várfürdőben

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2019. június 08. 13:35
Június 16-án felavatják Erkel Ferenc szobrát a Gyulai Várfürdőben
Az alkotás átveheti a viharban kidőlt Erkel-fa szerepét

Erkel Ferenc szobrát avatják fel június 16-án a Gyulai Várfürdőben, így emlékezve a Himnusz megzenésítésének és a Hunyadi László című opera bemutatójának 175. évfordulójára. Mivel a Gyulai Várfürdő idén ünnepli megnyitásának hatvanadik évfordulóját, különleges eseményt szerveztek: a többszörös évfordulóra egy egész alakos bronzszobrot készíttettek a zeneszerzőről.

A helyszínen megtudtuk, a Gyulai Várfürdő 60 éves fennállásának alkalmából álmodta meg Kun Miklós ügyvezető, hogy a fürdő parkja méltó helyszínként szolgálhat Erkel Ferenc teljes alakos szobrának. Az alkotás elkészítésével Szőke Sándor szobrászművészt bízta meg a Gyulai Várfürdő. 

– Mint az köztudott, a Gyulai Várfürdő területén helyezkedik el az a mezei juhar, amelyet Erkel-fa néven tart nyilván a közemlékezet. A helytörténészek szerint azonban ez a fa, mivel 80–90 évig él, nem lehet az, amelynek lombjai alatt 1860-ban Erkel megzenésítette a Bánk bánt. Sokkal valószínűbb, hogy egy olyan, fáról lehet szó, amely már élt a 19. század közepén, és amely a kastélyhoz közelebb helyezkedik el, így a szolgák a kastélyból még láthatták, ha kifogyott a komponáló Erkel poharából a bor – ismertette Kun Miklós.

Hozzátette, hogy azon a napon, amikor a városvezetés elfogadta a szobor egész alakos modelljét, az éjszakai viharban az Erkel-fa kidőlt. – Mintha átadta volna a szobornak az emlékezet tovább élésének stafétáját – mondta az ügyvezető.

A szobor avatóünnepsége június 16-án, vasárnap 11 órától lesz a várfürdő parkjában. A helyszínen beszédet mond Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere, Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Kiss B. Atilla, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke és Somogyváry Ákos, az Erkel Ferenc Társaság elnöke, Erkel Ferenc egyenesági leszármazottja.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)