Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A napokban elindul a Tavasz utca és Pacsirta utca felújítása

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterHÍREK • 2019. május 01. 12:46
A napokban elindul a Tavasz utca és Pacsirta utca felújítása
Mindkét helyen zárt csapadékvíz-elvezető rendszert építenek ki

Lakossági fórumot tartottak a Tavasz utca és Pacsirta utca tervezett felújításáról április 30-án a Park Hotelban. Az eseményen Görgényi Ernő polgármester, Mádai Éva, a mérnöki osztály munkatársa, valamint a kivitelező Futizo Kft. részéről Szilágyi Szilárd mutatták be a projektet, és válaszoltak a lakosság kérdéseire.

szilágyi szilárdmádai éva és görgényi ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Görgényi Ernő elmondta, hogy tavaly két TOP-os pályázatot nyert az önkormányzat: az első támogatásból tizenegy helyszínen tudtak munkálatokat végezni városszerte, összesen 400 millió forintból, a második pedig 387 millió forintos támogatást jelentett, amelyből tizenkét helyszínen valósítanak meg beruházásokat, ebbe tartozik a Pacsirta utca és Tavasz utca felújítása is.

A Pacsirta utcában a munkálatok – az időjárástól függően – már a héten elindulhatnak, az utcában a Diófa és Körgát utcák közötti szakaszt újítják fel. A csapadékvíz-rendszer kivitelezési költsége 25,5 millió forint, az útépítés további 47 millió forintba fog kerülni, amely nem fért bele a pályázat által biztosított keretbe, ezért ezt a képviselő-testület biztosítja.

Az utcában 338 méter zárt csatorna épül víznyelőkkel. Az úttest burkolata 3,75 méter széles lesz, amire azért van szükség, mert az egy évvel ezelőtti fórumon felvetődött, hogy sokan szeretnék, ha egyirányú lenne az utca, de a kerékpárosok továbbra is közlekedhetnének mindkét oldalon, ezért a jogszabály szerint ekkora utat kell építeni. A padkafolyókák a szakasz páratlan oldalán lesznek, a másik oldalon süllyesztett szegélyt alakítanak ki. Emellett lecserélik a régi ivóvízvezetéket is, hogy egy esetleges meghibásodás miatt ne kelljen felbontani az új utat.

A pályázat keretében új fasor ültetésére is lehetőség van. Görgényi Ernő elmondta, hogy Szászné Várkonyi Adrienn gömbkőrisek ültetését javasolta.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

A Tavasz utcában – akárcsak a Pacsirta utcában – szeptember 30-a a beruházás befejezésének a határideje. A kivitelezés költsége 70 millió forint, összesen 358 méter zárt csatorna épül, a folyókák itt a páros oldalon lesznek elhelyezve, a kivitelezés többi része viszont ugyanúgy zajlik majd, mint a másik utcában. A főkertész ide gömbjuharfákat ajánlott ültetésre.

A beszámoló után a városvezető elmondta, előzetesen jelezték, hogy a munkálatok a Pacsirta utcában kezdődnek majd, de többen felvetették, hogy ott építkezések és felújítások zajlanak, ezért szeretnék, ha a Tavasz utcát vennék előre. A jelenlévőknek nem volt kifogása a váltás ellen.

A beszámoló után következtek a lakossági kérdések: az egyik lakó arra volt kíváncsi, hogy mire lehet számítani a lezárások során. Szilágyi Szilárd elmondta, hogy 50–80 méteres szakaszokat fognak lezárni az utcákból. Előfordulhat azonban, hogy amikor a csapadékvíz-elvezetőt telepítik, akkor nem kell az utat teljes szélességben lezárni, a kocsibejáróknál pedig próbálnak minél gyorsabban dolgozni. A szakember megígérte, hogy utóbbiakat az eredeti állapot szerint építik vissza. Megtudtuk, hogy az ivóvíz-gerincvezeték cseréjével egyúttal a bekötőcsöveket is kicserélik.

Egy másik lakó pedig arra volt kíváncsi, hogyan fog alakulni a szemétszállítás, amíg zajlik a felújítás. Görgényi Ernő azt javasolta, hogy mindenki a házához legközelebbi kereszteződésbe vigye ki a kukákat, a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft.-vel pedig egyeztetni fognak az üggyel kapcsolatban.

Elhangzott, hogy a házak előtti fákat az útépítés kezdetéig, tehát körülbelül augusztus végéig kell kivágni, de a polgármester kiemelte, hogy ha valakinek a háza előtt olyan díszfa van, amelyhez feltétlenül ragaszkodik, jelezze, hogy felmérhessék a helyszínt, és találhassanak megoldást.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Egy másik lakos kérte, hogy olyan fákat ültessenek, amelyek nem lógnak be az úttestre, mert meglátása szerint komoly károkat szenvedett az út amiatt, hogy a belógó faágakat kikerülte a szemétszállító autó.

A városvezető hangsúlyozta: a gázszolgáltatót szóban és írásban is nyilatkoztatták arról, hogy a gázvezetékeket nem kell kicserélni, ezért, ha a jövőben probléma lesz és fel kell bontatni az utat egy esetleges javítás miatt, akkor azt a szolgáltatónak kell helyreállítania. Megtudtuk azt is, hogy az aszfaltozás előtt is lehet majd járni az úton, ha kész lesz a zúzottkő réteg.

A fórum végén Görgényi Ernő elmondta, hogy a felmerült kérdésekkel, esetleges problémákkal őt, illetve Mádai Évát is kereshetik a lakosok, Szilágyi Szilárd pedig megígérte, hogy megadják az építésvezető telefonszámát, aki szintén elérhető lesz.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)