Nagy István agrárminiszter és Bora Imre fesztiváligazgató
Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő
Magyarországi és határon túli párlatokból készítették el a Kárpát-medencei nemzeti összetartozás pálinkáját április 12-én, a 20. Gyulai Pálinkafesztivál nyitónapján.
Bora Imre fesztiváligazgató elmondta: a tavaly életre hívott kezdeményezés a magyar nemzet összetartozását fejezi ki. Mint ismertette, az ital alapanyagául minden évben más gyümölcsöt választanak, az idei esztendőt a szilva évének nyilvánították.
Nagy István agrárminiszter, a pálinkafesztivál fővédnöke kiemelte: a pálinka a magyar kultúra része. Mint kifejtette, a nemzeti összetartozás párlata a magyarság egységét szimbolizálja.
Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő
Kiss-Parciu Péter regionális és határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár emlékeztetett: a kormány 2016-ban indította el Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési programját, melynek keretében mintegy 100 milliárd forint értékű beruházás valósult meg. Hangsúlyozta: a fejlesztések, illetve a hazai és a határon túli vállalkozások együttműködése révén versenyképesebbé válhat a magyar gazdaság.
Jakab István, az országgyűlés alelnöke úgy fogalmazott: a ceremónia az összetartozás érzését erősíti.
Görgényi Ernő, Gyula polgármestere kifejtette: az idén húszéves pálinkafesztivál sikere az innovatív ötletek magas szintű megvalósításának köszönhető. Hozzátette: a tavaly indult kezdeményezés is ezek közé tartozik.
Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő
Barabás Attila, a magyar pálinkalovagrend elnöke aláhúzta: a pálinka- és párlat-előállítók versengése pozitívan hat a piacra, és előmozdítja az ágazat fejlődését.
A ceremónia végén összeöntötték a Kárpát-medencei nemzeti összetartozás pálinkájához felajánlott párlatokat. Az italt Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök szentelte meg, majd sorszámozott, félliteres palackokba töltötték. A pálinkából mások mellett a közjogi méltóságok kapnak ajándékba.












































