Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Aláírták a Béke sugárúti körforgalom kivitelezési szerződését

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2019. április 02. 12:10
Aláírták a Béke sugárúti körforgalom kivitelezési szerződését
A munkálatok pár héten belül elkezdődnek

Aláírták a Béke sugárút-Eötvös utca-Árpád utca csomópontba tervezett körforgalom kivitelezési szerződését április 2-án. A szerződést Görgényi Ernő polgármester és Piskolty Tibor, a Futizo Kft. vezetője írták alá, amely előtt a városvezető összegezte a közel 130 millió forintos beruházás részleteit.

piskolty tibor és görgényi ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Görgényi Ernő azzal kezdte, hogy komoly harcokat kellett folytatniuk a TOP-os forrásokért, hogy olyan fejlesztéseket tudjanak megvalósítani, amelyek megilletik a gyulai embereket, ezek között pedig kiemelt helyen szerepeltek a közlekedésfejlesztést célzó támogatások.

Mint mondta, a Béke sugárút-Eötvös utca-Árpád utca csomópont körforgalommá tételének terve már a 2010-es közlekedésfejlesztési koncepcióban is megjelent, ugyanis a beruházás jelentősen növelné a közlekedésbiztonságot, valamint csökkentené a forgalomban töltött várakozási időt.

A városvezető kiemelte: a csomópont terhelése a belváros részleges lezárása, a Városház utca forgalomkorlátozása után nőtt meg, miután az ott átmenő forgalom nagy része áttevődött az Árpád utcára. A probléma leginkább a reggeli és délutáni órákban áll fenn, hiszen a környéken két általános iskola, két óvoda, gyermekorvosi rendelő, művészeti iskola, a tornacsarnok, a rendőrség és a bíróság, valamint a művelődési központ is megtalálható.

– A körforgalom egy meglehetősen költséges beruházás, így pályázati kiírást kellett találjunk – fogalmazott Görgényi Ernő, majd hozzátette: a pályázatra 2017 augusztusában jelentkeztek, amelyet a következő év júniusában bíráltak el pozitívan. Ennek értelmében közel 108 millió forint pályázati forrást nyert a gyulai önkormányzat, amelyet később további 21,6 millió forint önerővel egészítettek ki.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A kiviteli terv idén január 31-én készült el, ezután indult el a közbeszerzési eljárás, amelyre két békéscsabai és egy gyulai építőipari cég jelentkezett, végül a fürdővárosi Futizo Kft. nyerte el a kivitelezés lehetőségét.

A polgármester elmondta, hogy új pályaszerkezetet építenek a meglévő helyett, valamint ki is szélesítik az utat. Épül egy 150 négyzetméteres terelősziget, amelynek köszönhetően az Árpád utca felé közlekedőknek nem kell behajtani a körforgalomba, így ez is gyorsítja a közlekedést.

Épülnek továbbá járdaburkolatok és szegélyek, jelentős költséggel jár továbbá a közvilágítás korszerűsítése: tizenhárom új lámpaoszlopot építenek, illetve a zebravilágítási lámpatesteket is felszerelnek, földkábeleket fektetnek le és kommunikációs kábeleket kell kiváltani a kivitelezés során.

– A munka pár héten belül megkezdődik, a munkálatok megkezdése előtt fogunk tájékoztatást adni a várható lezárásokról és az úgynevezett közlekedési menekülő útvonalakról – hangsúlyozta Görgényi Ernő, majd hozzátette: amíg tart az iskolai tanév, addig teljes lezárásra nem kerül sor. A munkálatok szerződés szerinti befejezési ideje augusztus 30-a.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)