Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Átadták a Sikeres Gyulai díjakat a polgármester új évi fogadásán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterHÍREK • 2019. január 19. 18:25
Átadták a Sikeres Gyulai díjakat a polgármester új évi fogadásán
Elismerésben részesült Beke Szilvia, Nagyné Kotroczó Andrea, Zsótér Béláné, Garami Veronika, Kiss László és Tar Tímea

Mozgalmas év volt a 2018-as, melynek végeztével meglehetősen biztatóan indult 2019 is – fogalmazott új évi köszöntőjében Görgényi Ernő polgármester január 19-én a városháza dísztermében. A városvezető a szombati fogadáson Sikeres Gyulai díjat adott át Beke Szilviának, a Gál Ferenc főiskola tanárának, Zsótér Bélánénak, az Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola nyugalmazott munkatársának, Nagyné Kotroczó Andreának, az Erkel Ferenc gimnázium tanárának, Garami Veronika kórusvezetőnek, tanárnak, valamint Kiss László írónak, az Erkel Ferenc gimnázium tanárának. Sikeres Gyulai Diák elismerésben részesült Tar Tímea, a Szegedi Tudományegyetem tanulója.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

– Az elmúlt esztendőt is a folyamatos fejlesztések, kulturális rendezvények, programok jellemezték. Sok öröm és időnként sajnos – az élet rendje szerint – bánat is ért valamennyiünket, külön-külön és együttes is. Ennek megfelelően igencsak mozgalmas év volt a 2018-as, melynek végeztével meglehetősen biztatóan indult 2019 is – kezdte köszöntőjét Görgényi Ernő. A polgármester elmondta, hogy a képviselő-testület első ülésén egy újabb munkahelyteremtő beruházás támogatásáról – egy új húsüzemről – hoztak igenlő döntést.

– Az elmúlt években többször is volt szerencsénk gyulai vállalkozások munkahelyteremtő terveit segíteni. Meglévő üzemek bővültek, és újak is létesültek. Egyenként nézve ezeket az ügyeket, nem is tűnik fel, hogy összességében és a körülményekhez képest milyen jól teljesít a város gazdasága.

A városvezető összegezte az elmúlt nyolc évet: 2010 óta folyamatosan csökken az álláskeresők száma, nő a dolgozók és vállalkozások száma. A 2010-ben mért 6,7 százalékos munkanélküliség a tavalyi évre 2,85 százalékra csökkent. Másik oldalról vizsgálva a témát: 2017-ben 151-gyel több vállalkozás működött Gyulán, mint 2010-ben. Ez szám szerint 5 478 városunkban működő vállalkozást jelent. 2010-ben az iparűzési adóbevétel 570 millió forint volt, míg tavaly már 956 millió forint.

Hozzátette, hogy 2018-ban a város fejlesztését szolgáló, megnyert önkormányzati pályázatokhoz szükséges önerő 324 millió forint volt. Ezen felül pedig saját erőből 506 millió forint összegű közérdekű beruházást valósítottak meg, a megnyert pályázatok pedig megtöbbszörözték a város fejlesztésére fordítható összeget.

A folytatásban Görgényi Ernő összefoglalta a 2018-as fejlesztéseket és eredményeket. Mint mondta, a tavalyi év a gyulai köznevelési rendszer egyik legjobb éve volt, hiszen megújult a Boldog Apor Vilmos Katolikus Óvoda, és – a Gyulai Tankerületi Központtal együttműködve – mind a négy állami fenntartású iskolát felújították. Fontos stratégiai cél a szociális és egészségügyi intézmények korszerűsítése, így felújították a Zöldkeresztet, a Szivárvány Napközi Otthont és a törökzugi bölcsődét is.

Kiemelten kezelik a közlekedési infrastruktúra fejlesztését is: a tavalyi év során többek között elkészült az Eminescu utca felújításának első szakasza, új út köti össze a Temesvári utat és a Paradicsomi lakótelepet, megépült az új műút a Kosztolányi utcában, de az állami utak ügyében is sokat küzdött az önkormányzat.

– Gazdaságpolitikai céljaink között nevesítettük az önkormányzati intézmények energetikai korszerűsítését, a megújuló és alternatív energiaforrások minél nagyobb arányú alkalmazását – mondta a polgármester.

– A turizmus a leglátványosabban fejlődő gazdasági ágazatunk. 2018-ban tovább nőtt a Gyulán töltött vendégéjszakák száma, november végéig 548 ezer vendégéjszakát töltöttek nálunk a turisták. Összehasonlításképpen érdemes megemlíteni, hogy 2010-ben még csak fele ennyit, 276 ezer vendégéjszakát produkált a gyulai turizmus. Tavaly rekordot döntött a vár látogatószáma is, meghaladta a százezret, az Almásy-kastélyé pedig a 86 ezret. Újabb muníciót ad az idegenforgalomnak az az 1 milliárd forintos pályázati támogatás, amelyet az Almásy-kastély oldalszárnyának felújításra és a Szent Miklós park rehabilitációjára nyertünk. Ez utóbbi kivitelezése már elindult – összegezte Görgényi Ernő.

Hangsúlyozta: az önkormányzat pénzügyi helyzete stabil, kiegyensúlyozott, működési hiány, működési hitel nélkül gazdálkodik, pontosan addig nyújtózkodva, ameddig a takaró ér. Külön köszönetet mondott Alt Norbert és Kónya István alpolgármestereknek, a képviselő-testületnek, kormánypárti képviselőtársaknak az elvégzett munkáért, valamint a Gyulai Városbarátok Körének és az ellenzék színeiben tevékenykedő képviselőknek a konstruktív munkáért, kulturált vitákért.

– A hatékony együttműködéshez egymás kellő megbecsülése elengedhetetlen. Ne féljünk elismerni mások teljesítményét. Mások tehetségének, szorgalmas munkájának vagy a közösségért végzett erőfeszítéseinek megbecsülése a polgári kultúra legnemesebb hagyományai közé tartozik. Az elmúlt esztendőben is volt alkalmunk büszkeséggel olvasni gyulai polgárok városunkon túlmutató jelentőségű elismeréseit.

A városvezető kiemelte Becsyné Szabó Márta címzetes főjegyzőt, akit Magyar Arany Érdemkereszttel ismertek el, Dékány Ferencet, a Deka Union Kft. tulajdonosát. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az Év Vállalkozója díjat ítélte oda Ábrahám CsabánakMiklós Pál Magyar Gazdaságért díjjal ismerték el. Dolozim Emese a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elismerését vehette át. Bánhegyi Róbert főorvost az Év Onkológusának választották. Pákozdi Rebeka kiérdemelte diák kategóriában a Magyar Formatervezési Díjat. A Gyulakonyha két dolgozója, Nagyné Hőgye Nárcisz és Szabó Gáborné Rózsika pedig a Magyarország Legkedvesebb Konyhás Nénije díjat érdemelték ki.

Görgényi Ernő elmondta, hogy a gyulai polgárokat régen érte már oly rövid idő alatt oly sok fájó veszteség, mint az elmúlt év utolsó heteiben: elhunyt Veress Gabriella megyei főügyész, Fodor Lajos professzor és M. Szabó András, az 1956-os forradalom hőse is.

– A tisztelet kultúrája szerencsére városunk egyik jellemzője. Ez megmutatkozik a különböző vallási felekezetek és a Gyulán élő nemzetiségek több évszázados békés, gyümölcsöző együttélésében is. E téren is sikerült példamutatóan előrelépni, hiszen az elmúlt nyolc évben kiteljesedett a gyulai németek és románok kulturális autonómiája – húzta alá a polgármester. – Az az összetartás, ami városunkra jellemző, felbecsülhetetlen érték. Őrizzük meg az új évben is ezt a kincset!

A városvezető elmondta, hogy az óévben tartott országgyűlési választásokon a gyulai polgárok meggyőző többsége döntött úgy, hogy meg kell őrizni a politikai stabilitást. Ennek megfelelően Kovács József országgyűlési képviselőt harmadszor is megválasztották a térség parlamenti képviselőjének.

Görgényi Ernő kiemelte, hogy az idén is folytatódik a városfejlesztési program, így – többek között – elkészül a Városerdőre vezető kerékpárút, megépül a körforgalom a Béke sugárút–Árpád utca–Eötvös utca kereszteződésében, megkezdődik az Almásy-kastély mellékszárnyának felújítása, folytatódik az Eminescu utca rehabilitációja, és idén költözik át a Gyulakonyha a relégyárba. Emellett folytatják a vasútállomás korszerűsítését, az év végére pedig az M44-es első szakasza is elkészülhet.

– Az új évre mindnyájuknak boldogságot, sikereket és jó egészséget kívánok – zárta beszédét a polgármester.

A köszöntő elhangzása után a városvezető átadta a Sikeres Gyulai díjakat. 2019-ben Beke SzilviaGarami VeronikaZsótér BélánéNagyné Kotroczó Andrea és Kiss László vehette át az elismerést. A Sikeres Gyulai Diák elismerést Tar Tímea kapta.

Beke Szilvia húsz éve él a fürdővárosban. Eredetileg vecsési származású, de tősgyökeres gyulainak vallja magát. A legelső államvizsgázók közé tartozott a gyulai Szent István Egyetemen, ahol ápolás és betegellátás szakon szerzett diplomát, majd az ország első egészségnevelőjeként tevékenykedett a Pándy Kálmán kórházban.

A Pécsi Tudományegyetem humánszervező szakán folytatta tanulmányait, ott szerzett doktori fokozatot egészségföldrajzból. Különösen fontosnak tartja a gyulaiak egészségügyének fejlesztését, kutatásai szinte mind Gyulán készültek. Rengeteg egészségügyi rendezvény lelkes résztvevője, egyesületével minden évben programokat szervez a szív világnapján. Kiemelten fontosnak tekinti az egészségtudatos életmódra való nevelést.

Pártoló tagja a Daganatos Betegek és Barátaik Klubjának, vezetője a Regionális Wellness Egyesületnek, számtalan program lebonyolításáért felel. Diákjait szereti, támogatja, tyúkanyóként segíti minden lépésüket.

Beke Szilvia a díj átvétele után azt mondta, hogy nincs annál nagyobb elismerés, ha valakit a diákjai jelölnek egy ilyen elismerésre.

Lányainak néptáncos tanulmányai miatt került kapcsolatba a népi kultúrával Zsótér Béláné, az Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola nyugalmazott munkatársa. Kezdetben a lányok, valamint táncos társainakk felöltözését segítette, majd elkezdte tanulmányozni a népi kultúrát.

Az Alapfokú Művészeti Iskoláért Közhasznú Alapítvány egyik alapítója, amely sok-sok gyulai gyermek és fiatal fejlődését, boldogulását és hagyományőrzését segíti. A Hagyományok Háza okleveles népi játszóházi foglalkozásvezetője és népviselet-készítője, immár negyedszázada a Békés Megyei Népművészeti Egyesület oszlopos tagja. Az elkészített viseletek közül külön említést érdemel a hagyományos gyulai viselet rekonstrukciója, illetve az a több mint húsz viselet, amelyet szakmai zsűri ismert el.

Incike néni – ahogy a legtöbben ismerik – tánctáborok, folklórfesztiválok, versenyek, találkozók, gyulai és Békés megyei rendezvények szervezésben és lebonyolításában vállal és vállalt oroszlánrészt. Önálló kiállításai igényesek, hitelesek.

Zsótér Béláné a gyermekeinek és kollégáinak köszönte meg a díjat.

Nagyné Kotroczó Andrea általános iskolai tanulmányait Gyulán végezte, középiskolába az Erkel Ferenc gimnázium fizika tagozatára járt. A Szegedi Tudományegyetemen kémia–fizika, majd posztgraduális képzésben környezetvédelem középiskolai tanárszakon végezett. Később ugyanezen az egyetemen szerzett európai ökotechnológus végzettséget.

Huszonhárom évig a gyulai Munkácsy Mihály Szakmunkásképző és Szakközépiskolában tanított, majdnem tíz éve pedig az Erkel Ferenc gimnáziumban oktat. Sikeresen készít fel középiskolás diákokat egyetemre kémia és fizika tantárgyból. Kezei közül számos orvos, gyógyszerész és mérnök került ki.

A sport mindig is fontos volt az életében. 2017-ben részt vett a World Masters Games szeniorolimpián, a magyar csapat tagjaként egy ötödik és egy negyedik helyet sikerült elérnie egyéni csúcsait megdöntve. 2005-ben Budapesten országos fedett bajnoki címet szerzett, így meghívást kapott Olaszországba az Alpok–Adria nemzetközi atlétika versenyre, ahol ezüstérmet nyert. 2011-ben az Európa Masters Games versenyen szintén ezüstérmet szerzett 10 ezer méteren.

Tavaly március 15-én a gyulai képviselő-testület Gyula Városáért kitüntetésben részesítette.

Nagyné Kotroczó Andrea úgy fogalmazott, hogy gyulai mivolta miatt, számára ez a díj a lehető legnagyobb elismerés.

Battonyán született, azonban a középiskolai tanulmányait már Gyulán végezte Garami Veronika. Klasszikus zenei és népzenei együtteseknek is tagja volt. Tanárként 1992-ben végzett a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, ekkortól tanít a Gyulai Implom József Általános Iskolában.

Kezdettől fogva nagy hangsúlyt fektet a tehetséggondozásra, a kiemelkedő képességű, tehetségű tanulók tudásának megmérettetésére. Az ének-zene területén első országos sikereiket 1993-ban érték el, amikor az iskola tanulóiból álló csapat első helyet szerzett a Magyar Rádió Erkel halálának 100. évfordulója alkalmából szervezett vetélkedőjén. A gyulai művelődési ház által évente megrendezett Erkel-zenetörténeti vetélkedőn is mindig jelen vannak és sikeresen szerepelnek tanítványai.

1993-ban kórust szervezett, az iskolai Implom énekkart, 2006-ban pedig létrehozta a Kränzlein énekegyüttest a német nemzetiségi zenei örökség, a hagyományok megőrzésére. Értékeket követ, és értékeket mutat fel diákjainak, igazi humanista, munkássága példa lehet mindenki előtt.

Garami Veronika kiemelte, hogy megtisztelő számára az elismerés, valamint hozzátette, örül annak, hogy tudása legjavával segíthet a városnak, hogy minél színesebb programokat szervezhessenek.

Kiss László író, magyar–történelem szakos tanár immár tizenhetedik éve tanít az Erkel Ferenc gimnáziumban. Dinamikus előadásai, lelkes hozzáállása és segítőkészsége miatt kedvelt diákjai körében. Tanítványai rendszeresen megmérettetik magukat az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen, amelyen két diákjával döntőbe is jutott.

Első novelláskötete 2003-ban jelent meg, azóta három másik könyvet töltött meg szövegeivel, valamint irodalmi kritikáiból is megjelent egy kötet a Fiatal Írók Szövetségének gondozásában. Írásainak visszatérő helyszíne a Körösök világa, a gyulai táj és legfőképp Németváros, amelyhez ezer szállal kötődik. Nem áll tőle távol a zene világa sem, 2015-ben az Ektomorf nevű metálzenekar frontemberéről írt életrajzi regényt, jövő év tavaszán pedig a gyulai kötődésű Bérczesi Róbertről, a Hiperkarma együttes frontemberéről jelenik meg könyve.

A Bárka irodalmi folyóirat versrovatának szerkesztője, a Körös Irodalmi Társaság tagja. Bárka-díjban, Móricz Zsigmond-ösztöndíjban és Tiszatáj-jutalomban is részesült. Elhivatottsága, szakmai felkészültsége és példás jelleme méltóvá teszi, hogy sikeres gyulaiként gondoljunk rá – hangzott el a méltatásban.

Kiss László szerényen azt mondta, hogy nem tartja magát sikeresnek, de hangsúlyozta, hogy akkor lehet sikeres valaki, ha rendesen végzi a munkáját. Mint mondta, ez a díj számára nem összegzést, hanem előretekintést jelent.

Az Implom József általános iskolában, majd az Erkel Ferenc gimnáziumban végezte tanulmányait kitűnő eredménnyel Tar Tímea. Tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán folytatta, államilag finanszírozott képzésben, kereskedelem és marketing szakon. Az egyetemi évek alatt statisztikából demonstrátori tevékenységet folytatott, és segített diáktársainak. Alapszakos szakdolgozatával az Országos Tudományos Diákköri Konferencián második helyezést ért el.

Számos országos versenyen vett részt, többek között számviteli és esettanulmányi versenyeken. Csapatával harmadik helyezést ért el a Magyar Nemzeti Bank által szervezett ötletpályázaton. Egy korábbi publikációját és szakdolgozatát napjainkban aktuális témából, a bitcoin szabályozási és befektetési lehetőségeiről írta.

Szorgalmas munkája eredményeként számos tanulmányi ösztöndíjat kapott, többek között a Bay Zoltán ösztöndíjat és a Magyar Nemzeti Bank kiválósági ösztöndíját 2018 novemberében. Jelenleg az államvizsgájára és spanyol nyelvvizsgájára készül.

Tar Tímea megköszönte Gyula városának a támogatást, valamint elmondta, hogy ezentúl is arra fog törekedni, hogy büszke legyen rá a szülővárosa.

Az elismerések átadása után kezdődött el Farkas Gábor Gábriel koncertje. Az új évi fogadást pezsgős koccintás fogja zárni.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)