Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyömbértea, napfény és sütőtökpite javíthat az őszi hónapok borongós hangulatán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.MAGAZIN • 2018. szeptember 26. 10:00
Gyömbértea, napfény és sütőtökpite javíthat az őszi hónapok borongós hangulatán
Kifaggattunk egy dietetikust arról, hogyan táplálkozzunk az őszi hónapokban

Az őszi kánikulának vége, így utánajártunk, hogyan turbózhatjuk fel szervezetünket annak érdekében, hogy a tipikus őszi megfázás és lehangoltság elkerüljenek minket. Felkerestük Gombos Anett dietetikust, és arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen trükköket ajánl az őszi időszakban, vitaminraktáraink feltöltésére.

Képünk illusztráció

Forrás. pixabay.com

A szakember elmondta, a hideg idő beköszöntével a hangulatunk is többször lehet komor és lehangolt, így ha éppen napsütés van, akkor mindenképpen menjünk ki a levegőre, és próbáljuk ki a D-vitamin áldásos hatását, mielőtt a csokoládé és más fölösleges kalóriák jelentenének vigaszt a rosszkedvünkre.
 
– Mivel több időt töltünk a szobában, gyakrabban van kedvünk nassolni, de ehelyett inkább előre gondoskodjunk nyers zöldségekről és gyümölcsökről, hiszen azok vitamin- és ásványianyag tartalma ilyenkor elengedhetetlen, és a pluszkilókat is elkerülhetjük velük – részletezte Gombos Anett.
 
Ahogy azt a szakember elmondta, vannak, akik már időben elkezdenek felkészülni a téli hónapokra, és már ősszel elkezdenek valamilyen étrendkiegészítőt szedni, ezzel is erősítve az immunrendszerünket. A dietetikusnak ezzel kapcsolatban sem volt kifogása:
 
– A borongós őszi hónapokban hangulatjavító hatással bírnak az Omega-3 zsírsavak, melyeket különféle halakban, például a lazacban is megtalálhatunk, de növényi olajaink is rejtenek Omega-3 zsírsavat. Ezek közül én a mogyorót és a repcét ajánlom.
 
A dietetikus hozzátette, hogy hangulatfokozónak akár teljes kiőrlésű gabonatermékeket, hüvelyeseket, burgonyát és tejtermékeket is fogyaszthatunk, amik kiváló szénhidrátforrások.
 
– Utóbbi segíti a triptofán működését az agyban, ami a hangulatért felelős szerotonint állítja elő a szervezetünkben.
 
A szakember hozzátette, hogy hiba lenne kihagyni az ilyenkor a tipikusan őszi ételeinket: a birsalmát, a sütőtököt, a céklát, a káposztát és akár a sárgarépát, amiket lehetőleg minél többféle ételben próbáljunk ki.
 
– A gyógyteák fogyasztása minden napszakban tökéletes, és hidegebb időben kívánja is a szervezet, hiszen felmelegítik a testünket. Ajánlom a borsmentát, a gyömbért és a csalánt – ezekkel biztosan nem hibázunk az őszi hónapokban – emelte ki Gombos Anett
Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)