A szakember elmondta, a hideg idő beköszöntével a hangulatunk is többször lehet komor és lehangolt, így ha éppen napsütés van, akkor mindenképpen menjünk ki a levegőre, és próbáljuk ki a D-vitamin áldásos hatását, mielőtt a csokoládé és más fölösleges kalóriák jelentenének vigaszt a rosszkedvünkre.
– Mivel több időt töltünk a szobában, gyakrabban van kedvünk nassolni, de ehelyett inkább előre gondoskodjunk nyers zöldségekről és gyümölcsökről, hiszen azok vitamin- és ásványianyag tartalma ilyenkor elengedhetetlen, és a pluszkilókat is elkerülhetjük velük – részletezte Gombos Anett.
Ahogy azt a szakember elmondta, vannak, akik már időben elkezdenek felkészülni a téli hónapokra, és már ősszel elkezdenek valamilyen étrendkiegészítőt szedni, ezzel is erősítve az immunrendszerünket. A dietetikusnak ezzel kapcsolatban sem volt kifogása:
– A borongós őszi hónapokban hangulatjavító hatással bírnak az Omega-3 zsírsavak, melyeket különféle halakban, például a lazacban is megtalálhatunk, de növényi olajaink is rejtenek Omega-3 zsírsavat. Ezek közül én a mogyorót és a repcét ajánlom.
A dietetikus hozzátette, hogy hangulatfokozónak akár teljes kiőrlésű gabonatermékeket, hüvelyeseket, burgonyát és tejtermékeket is fogyaszthatunk, amik kiváló szénhidrátforrások.
– Utóbbi segíti a triptofán működését az agyban, ami a hangulatért felelős szerotonint állítja elő a szervezetünkben.
A szakember hozzátette, hogy hiba lenne kihagyni az ilyenkor a tipikusan őszi ételeinket: a birsalmát, a sütőtököt, a céklát, a káposztát és akár a sárgarépát, amiket lehetőleg minél többféle ételben próbáljunk ki.
– A gyógyteák fogyasztása minden napszakban tökéletes, és hidegebb időben kívánja is a szervezet, hiszen felmelegítik a testünket. Ajánlom a borsmentát, a gyömbért és a csalánt – ezekkel biztosan nem hibázunk az őszi hónapokban – emelte ki Gombos Anett.