Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Különleges programokkal készülnek a gyulai kiállítóhelyek a Múzeumok Éjszakájára

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2018. június 14. 16:10
Különleges programokkal készülnek a gyulai kiállítóhelyek a Múzeumok Éjszakájára
Az este folyamán az összes fürdővárosi múzeum megnyitja a kapuit a vendégek előtt

Különleges programokkal készül az összes gyulai kiállítóhely a Múzeumok Éjszakájára, amelyet június 23-án, szombaton tartanak a fürdővárosban – erről tartott sajtótájékoztatót június 14-én Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezetője, Oroszné Árgyelán Ilona, a Gyulavári Kastély Látogatóközpont vezetője, Pozsárné Kaczkó Zita, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság titkárságvezetője, Dinya Imre, a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének elnöke, valamint Mittag Mónika, Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke.

oroszné árgyelán ilonapozsárné kaczkó zitadinya imremittag mónika és dombi ildikó

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Dombi Ildikó kiemelte, hogy az Almásy-kastélyban, a várban, az Erkel emlékházban, a Ladics-házban és a Kohán Képtárban összesen negyven program várja a múzeumok szerelmeseit 19 és 24 óra között. Ha valaki el szeretné kerülni a sorban állást – amelyre az utóbbi évek tapasztalati alapján nagy az esély – az kedvezményes áron elővételben is megveheti a jegyét, amellyel mind az öt kiállítóhelyet meglátogathatja, valamint igénybe veheti a dottót is.

Az Erkel emlékházban a zeneszerző zenei hagyatékáról szóló tárlatvezetés lesz, valamint fellép az Erkel Ferenc Kamarakórus. A Ladics-házban élő panoptikum várja a vendégeket, a Kohán Képtárban pedig az Új merítés, Kohán képek a raktárból című tárlatot nyitják meg, amelyet Gyarmati Gabriella művészettörténész előadása indít útjára.

Mittag Mónika elmondta, hogy a Cselekvő Közösségek által meghirdetett pályázat keretében elindítottak egy kutatást, amely a régi németvárosi hagyományokat vizsgálja, mindez pedig magában foglalja a korabeli ételek receptjeit és azok elkészítését.

Mint mondta, úgy döntöttek, hogy mivel az Erkel emlékház és a német nemzetiségi tájház egymással szemben találhatóak, ezért idén összedolgoznak: előbbiben német nemzetiségi süteményeket lehet majd kóstolni, utóbbiban pedig a recepteket találhatják meg a vendégek.

Természetesen a Gyulai Kolbászmúzeum is kitárja kapuit a Múzeumok Éjszakáján, ott 18 órától 23 óráig nézhetnek szét az érdeklődők – tudtuk meg Dinya Imrétől, aki hangsúlyozta, hogy idén évfordulót is ünnepelnek, hiszen éppen 150 éves a gyulai húsipar. A vendégek korabeli eszközöket próbálhatnak ki, valamint ügyességi játékokon is részt vehetnek, ahol a legjobbakat kolbásszal ajándékozzák meg. A kisvonat – amely a kapushídtól indul – 20 és 21 órakor megy a kolbászmúzeum felé.

Pozsárné Kaczkó Zita kiemelte, hogy a tavalyi évhez hasonlóan, nem csupán a Tájvízházba, de a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság épületébe is várják a látogatókat. A Tájívzházban fellép az este folyamán a Calliope Diákszínpad, a kiállítás pedig kiegészül a Képek és értékek című időszaki tárlattal. A vetítőteremben a zene és a festészet kapcsolatáról lesz szó, a gyerekeknek pedig társasjátékokkal készülnek, jó idő esetén az udvaron.

A tavalyi évben a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság történetéről tartottak előadást a szomszédos épületben, idén pedig az elmúlt hatvan év vízügyi igazgatóinak életébe nyerhetnek betekintést az éjszakai múzeumjárók. Az igazgatóság nagytermében a vízgazdálkodás időszalagját is megtekinthetik a vendégek, amely az ókortól a 20. századig mutatja be a magyarok történelmét – természetesen középpontban a vízzel.

A gyulavári kastélyban – rendhagyó módon – nappal rendezik meg a Múzeumok Éjszakájához kapcsolódó programokat – mondta Oroszné Árgyelán Ilona. Elmondta, hogy az este folyamán rengeteg program lesz, ezért döntöttek a nappali rendezvény mellett. Megtudtuk, hogy az állandó kiállítások mellett egy időszaki tárlat is gazdagítani fogja a kastélyt, az érdeklődők korhű ruhákba öltözhetnek, jelmezes tárlatvezetésen vehetnek részt. Délután a kastély történetéről tartanak előadást, amely után az Alakor biosöreit kóstolhatják meg a szomjazók. A kastély a saját kisvonatával is megközelíthetik a vendégek, amely óránként fog elindulni a Tourinform iroda elől.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)