Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Elballagtak a Nicolae Balcescu román iskola tizenkettedikesei

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. HÍREK • 2018. május 05. 14:45
Elballagtak a Nicolae Balcescu román iskola tizenkettedikesei
Tizenöt végzős diák és két pedagógus részesült elismerésben

Két végzős osztály csaknem félszáz diákja ballagott el május 5-én a Nicolae Balcescu román iskolában. Az ünnepségen a legsikeresebb tanulók közül tizenöten vehettek át díjat.

elballagtak a román gimnázium végzősei

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Anyák napi köszöntőkkel indult a Nicolae Balcescu iskola ballagása a gyulai román kulturális központ dísztermében, ahol a közel hétszáz megjelentet a gyulai és a szegedi román főkonzul, több romániai felsőfokú intézmény professzora, az ELTE román tanszékének egyik vezető tanára, a temesvári Pax alapítvány elnöke, a magyar kormány nemzeti kisebbségekért felelős megbízottja és a gyulai román ortodox püspökség képviselője is megtisztelte jelenlétével.

Czeglédiné Gurzó Mária iskolaigazgató búcsúztató beszédében azt mondta, a ballagás a diákok rituáléja, amikor elindulnak az élet tengerén. Ilyenkor a tekintetekben ősi erő és öröm ragyog. Lépteik azonban tétovák, mert többféle ösvény vár reájuk, nekik pedig bölcsességgel és felelősséggel kell választaniuk. Kitárul előttük egy határtalanul tág út is, amely tele van csábításokkal, kísértésekkel, és amely szinte azt mondja, mindent szabad, élj magadnak, légy önző, szeresd önmagadat, habzsold az élvezeteket és hajszold az örömöket. De megbújuk emellett egy másik is, egy tartalmasabb, de szűkebb, amely fegyelemre, mértékletességre, horáciuszi bölcsességre, küzdelemre, kitartásra, cselekvő szeretetre és életigenlésre int.

– Ne tékozold el életed egyetlen napját se. Ébredj fel minden reggel új erővel, új lendülettel. Próbáld erényekből felépíteni az életedet, hisz aki jóságot vet, szeretetet arat. Akarj minden nap még több, még jobb, még megértőbb és még megbocsátóbb lenni. Tudnod kell, hogy akkor hozod ki a legtöbbet másokból, ha önmagadból is a legjobbat adod. Tanulj, kedves diákom, hogy taníthass, dolgozz, hogy szolgálhass, mosolyogj, hogy rád mosolyogjanak, és keresd az igaz utat, a boldogság forrását, és ha megtalálod, oszd meg ezt másokkal is. Legyetek nemes lelkű emberek mindhalálig – fogalmazott záró gondolataiban Czeglédiné Gurzó Mária intézményvezető.

 

czeglédiné gurzó mária

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

A ballagók mindenike ezt követően egy-egy verssel köszönt el az iskola közösségétől, majd a Honfoglalás című film Szállj, szállj sólyom szárnyán című dal is felcsendült.

Az ünnepség végén, az intézmény hagyományainak megfelelően színpadra szólították a legsikeresebb diákokat. Idén tizenöt tanuló munkáját köszönték meg kiemelten, egyesekét több kategóriában is.

A Balcescu-emlékplakettet Paksi Krisztofer és Árgyelán Eszter kapta kiváló tanulmányi eredményeiért.

Pro Discipulis-díjban Boka Angelika, Boka Beatrix, Boka Fruzsina és Dobra Magdolna részesült.

Rádné Zsúró Julianna nyugalmazott tanárnő díját Ruzsa Eszter és Poiendan Denis vehette át példamutató magatartásért, jó erkölcsért, mély emberi tartásért és szellemiségért.

Krizsán Anna legjobb matematikusnak járó díját három leánynak, Révész Petrának, Petrusán Annának és Kelemen Katalin Klárának nyújtották át.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

A Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának kitüntetésére Juhász Kingát és Péntek Vivient találták a legméltóbbnak.

A Békés Megyei Román Önkormányzat elismerését Borszéki Viktóriának és Mihucz Alíznak adták át.

Florin Cioban egyetemi tanár az ELTE román nyelvészeti tanszékének díjával Juhász Kingát és Mihucz Alízt jutalmazta.

A román néptánchagyomány ápolásáért Révész Petrát, Árgyelán Esztert és Paksi Krisztofert tüntették ki.

Paksi Krisztofernek az iskola színjátszókörében való szerepvállalását is megköszönték egy díjjal.

Végül a ballagók két osztályfőnökét is kitüntették: Cséfán Szilviát és Gurzó Cser Verát.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)