Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megnyitották az Almásy család kétegyházi hagyatékából összeállított kiállítást

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2018. április 26. 09:00
Megnyitották az Almásy család kétegyházi hagyatékából összeállított kiállítást
Az Almásy-kastély tárlatának anyagát Pongrácz István, gróf Almásy Dénes unokája ajánlotta fel

Megnyitották a hét festményből és három grafikából álló kiállítást az Almásy-kastély Látogatóközpontban április 25-én. A család kétegyházi hagyatékából származó, Barabás Miklós alkotta képek áthelyezését Pongrácz István kezdeményezte, aki gróf Almásy Dénes unokája. A kétegyházi Almásy-kastély öröksége című tárlaton elsőként Görgényi Ernő polgármester köszöntötte a vendégeket, majd Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg a kiállítást.

latorcai csaba és görgényi ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

„Egy rozsdás vasszeg sem maradt a kastély eredeti berendezéséből” – idézte Virág Zsolt projektmenedzsert Görgényi Ernő, amely egy lehetőség is volt a számukra, hogy szabadon tervezhessék meg a látogatóközpont kiállításának koncepcióját. A korszakot korabeli bútorok és berendezési tárgyak replikáival – másolatával –, valamint interaktív eszközökkel mutatják be, hogy hogyan működött egykor a kastély.

A polgármester kiemelte, hogy egy olyan közösségi teret is alkottak, amely megtelt élettel: nem csupán mint a fizikai tér, hanem a közösségi emlékezet tere is életre kelt.

– Elkezdődött egy nagyon értékes folyamat: elkezdtek tárgyakat felajánlani a kastély számára, olyan polgárok, akik fontosnak tartották, hogy tulajdonukban lévő, korabeli, a kastélyhoz valamilyen szinten kötődő tárgyakkal hozzájáruljanak a kastély kiállításának gazdagításához – mondta a városvezető. Felidézte, hogy dr. Deli László egy zongorát ajánlott fel a látogatóközpont számára, Mikus Éva által egy órával és egy festménnyel gazdagodott a tárlat, de érkezett még litográfia és étkészlet is.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Görgényi Ernő az egyik legértékesebb felajánlásnak nevezte a Pongrácz Istvántól és feleségétől – akik sajnos nem tudtak jelen lenni a megnyitón – érkezett festményeket, majd megköszönte mindazoknak a közbenjárását, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a kastélyba kerülhessenek a képek.

Latorcai Csaba a zsadányi és törökszentmiklósi Almásy család történetét és származását elevenítette fel megnyitóbeszédében. Elmondta, hogy amikor ennek a családnak a leszármazottai megkeresték a Miniszterelnökséget, hogy szeretnék, ha a hét festményből és három grafikából álló műkincs együttes Gyulára, a felmenőik kastélyába kerülnének, egy példamutatót összefogás és együttműködés vette kezdetét az örökösök, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum, Gyula Város Önkormányzata és a Miniszterelnökség között, amelynek eredménye az a tárlat, amelyet mától mindenki megtekinthet.

A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy a második világháború és az azt követő diktatórikus rendszer eredménye volt, hogy számos magyar család – köztük történelmi jelentőséggel bírók is – jogfosztottá váltak, a tulajdonukat képező műkincseket pedig elvette tőlük a hatalom. A rendszerváltás óta több kísérlet is született arra, hogy ezt orvosolják, végül született egy kormányrendelet, amely biztosítja annak a lehetőségét, hogy a tulajdonosok egy egyszerű és gyors eljárás keretében visszaigényelhessék a családi műtárgyakat. Latorcai Csaba hozzátette, hogy eddig 9500 vagyontárgyra volt igénylés az örökösök részéről, 7500 esetben pedig megállapították, hogy azok nem az állam tulajdonát képezik.

Aláhúzta, hogy a kulturális örökség megőrzését és bemutatását az alaptörvényben rögzített feladatnak tekintik, a kastélyban elhelyezett képekről pedig azt mondta, hogy közös történelmünk, magyarságunk egy jelentős darabját jelenítik meg.

A megnyitó után Cseresznyés János, az Erkel Ferenc Múzeum történésze tartott rövid tárlatvezetést a jelenlévőknek.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)