Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megérkeztek Barabás Miklós festményei az Almásy-kastélyba

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2018. április 23. 19:07
Megérkeztek Barabás Miklós festményei az Almásy-kastélyba
A nagyközönség április 25-én láthatja először a látogatóközpont legújabb alkotásait

Szerdán mutatják be a nagy nyilvánosság előtt azokat az alkotásokat, amelyek a főúri család kétegyházi hagyatékából kerültek a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontba – tájékoztatta lapunkat a kiállítóhelyet működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. közleményében.

Az intézmény emlékeztet rá: gróf Almásy Dénes unokája, Pongrácz István kezdeményezte a társadalmi és örökségvédelmi ügyekért felelős helyettes államtitkárságnál, hogy a Munkácsy Mihály Múzeum leltárába felvett értékes festmények és litográfiák a gyulai kastélyba kerüljenek.

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere még tavaly decemberben közölte Facebook-oldalán, hogy 17. század eleji és 19. századi műalkotásokkal gazdagodik a látogatóközpont. Mint írta, a képek közül több a kastélyt egykor birtokló gróf Almásy család tagjait ábrázolja. A kiállítóhelyen látható lesz a neves festőművész, Barabás Miklós id. Almásy Kálmán grófról és Almásy Ignácnéról készített portéja, valamint egy ismeretlen művész által készített arckép id. Almásy Dénes grófról és gróf Festetitsnéről. Emellett egy német festő munkája, a Kutya és macskák harca című festmény és három grafika is a kollekció részét képezi.

A kastély emeleti folyosóján elhelyezett alkotásokat szerdán 17 órakor tárják a közönség elé. A látogatókat Görgényi Ernő köszönti, a kiállítást Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára nyitja meg.

Az érdeklődőknek Cseresznyés János, a gyulai Erkel Ferenc Múzeum történésze tart tárlatvezetést – olvasható Erkel Ferenc Nonprofit Kft. közleményében.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)