Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Lefektették a megújuló gyulai Szivárvány Napközi Otthon alapkövét

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • HÍREK • 2018. február 13. 14:30
Lefektették a megújuló gyulai Szivárvány Napközi Otthon alapkövét
Karácsonyig várhatóan elkészülnek az attrakciókat tartalmazó fejlesztéssel

Több mint 125 millió forintból újul meg a Károly Róbert utcai gyulai Szivárvány Napközi Otthon, amelynek összterülete a kétszeresére bővül a fejlesztés során. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében megvalósuló projekt alapkövét február 13-án fektették le ünnepélyesen. Az időkapszulába a Gyulai Hírlap karácsonyi különszáma is bekerült.

görgényi ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere Köteles Sámuel egykori erdélyi filozófus és államtudós szavaival élve az ünnepségen azt mondta, minden embertársunkat ugyanúgy kell tisztelnünk, és minden embertársunk problémáira egyformán kell érzékenynek lennünk. Beszédében a polgármester kiemelte, a város önkormányzata eddig is partnere volt a sérült emberek ügyeit felkaroló civilszervezeteknek, és továbbra is fontos feladatának tekinti, hogy azon a területen, amelyet a közösség rábízott, a jó gazda gondosságával járjon el.

Amikor meg kellett fogalmazniuk fejlesztési céljaikat, hangsúlyozta Görgényi Ernő, mindenképp ügyeltek arra, hogy az otthon felújítása, korszerűsítése és bővítése beleférjen a városi rehabilitációs programba. Utalt arra, hogy a fejlesztés során az intézmény összterülete a jelenlegi kétszeresére fog nőni, az épület pedig teljes energetikai korszerűsítésen esik majd át. A hőszigetelés mellett ugyanis hőszivattyús fűtő- és hűtési rendszert is telepítenek az ingatlanba.

Ennél is fontosabb, tette hozzá a városvezető, hogy a beruházás egy szakmai program megvalósítása is egyben. Ennek koordinátora Alt Norbert alpolgármester volt, aki szívügyének tekintette, hogy munkatársaival közösen utánajárjon annak, mik lehetnek azok az eszközök, módszerek és berendezések, amelyek által kellemesebb környezet biztosítható az ellátottaknak, és a rehabilitáció is eredményesebbé válhat.

 

kovács józsef

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

A polgármester beszélt arról is, hogy az otthonban a lakók életminőségét jobbá tevő beruházásokra is sor kerül, így kialakítanak egy snoezelenterápiás szobát, amely egészen egyedülálló attrakció lesz. Ennek elsődleges célja a pszichés alapfunkciók fejlesztése és aktivizálása, valamint a stressz nélküli, biztonságos környezet biztosítása. Egy olyan szigetet hoznak tehát létre az épületen belül, ahol az ellátottak nyugalomra lelhetnek, könnyebben feloldódhatnak közegükben, megszabadulhatnak gondjaiktól.

Mindemellett olyan eszközöket is beszereznek, amelyek az értelmi fogyatékos személyek fejlesztését szolgálják, ismertette az elöljáró. Erre 12 millió forintot költhetnek. Az összegből kibővíthetik a tornaszoba eszközparkját, a snoezelen relaxációs szobába pedig olyan elemeket helyezhetnek be, amelyek alkalmasak a hangulat és az érzelmi állapot javítására. Görgényi Ernő ezek közül megemlítette a tapintófalat, a hangulatvilágítást és a párásítót. A városvezető aláhúzta: a fejlesztéssel nem csupán az esélyegyenlőségért tesznek, hanem azokon a családokon is segítenek, akik sérült személyeket tudnak maguk között.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Az alapkőletétel február 13-i eseményén Kovács József országgyűlési képviselő kifejtette, a társadalmat és a kormány munkáját elsősorban az minősíti, hogyan áll hozzá a legkisebbhez, a legidősebbekhez, a fogyatékossággal élőkhöz. Úgy vélte, sokak számára öröm, hogy a városvezetésnek sikerült megszereznie azt a 125 millió forintot, amelyből az épület korszerűsödhet. Gratulált mindazoknak, akik elindították a projektet.

– A beruházás az ellátottakért történik, ez nagyon lényeges, mert nekik is teljes életet kell élniük – mutatott rá a képviselő, és arról biztosította a Szivárvány otthon ellátottjait, hogy támogatni fogja őket ebben.

A megújuló intézmény alapkövét Kovács József, Görgényi Ernő és Kiss Szabolcs önkormányzati képviselő, a Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézmény vezetője helyezte el. Az időkapszulába az eseményre készült emléklap, a Szivárvány Napközi Otthon ellátottjainak és dolgozóinak névsora, az alaprajzi tervlap és az ellátottakról készült képeslap mellett a Gyulai Hírlap karácsonyi különszáma is bekerült.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)