Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Huszonkilenc végzős vette át oklevelét a Gál Ferenc Főiskola gyulai karának diplomaosztóján

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • HÍREK • 2018. január 27. 18:00
Huszonkilenc végzős vette át oklevelét a Gál Ferenc Főiskola gyulai karának diplomaosztóján
A hallgatók gyakorlatorientált, életképes, helyben is hasznosítható szaktudást szereztek

Diplomaosztó ünnepséget tartott január 27-én a Gál Ferenc Főiskola Egészség- és Szociális Tudományi Kara a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórházának Árvay-termében. A rendezvényen Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere kijelentette, a gyulai felsőoktatás olyan képzéseket biztosít, amelyek megkönnyítik, hogy a friss diplomások helyben találják meg számításaikat.

 

huszonkilencen kaptak diplomát január 27-én

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

A felsőfokú végzettség kötelezettséget is jelent

A Gál Ferenc Főiskola Egészség- és Szociális Tudományi Karán január 27-én huszonkilenc nappali és levelező tagozatos hallgatónak nyújtották át oklevelét. Közülük tizenhárman kiváló eredménnyel, ketten jelessel, nyolcan jó, hatan pedig közepes minősítéssel végeztek. A diplomákat dr. Fodor Lajos dékántól és dr. Fest Saroltától, a főiskola pedagógiai karának dékánhelyettesétől vehették át Sándor Tünde közreműködésével.

Az ünnepségen dr. Fodor Lajos, a Gál Ferenc Főiskola Egészség- és Szociális Tudományi Karának dékánja köszöntötte elsőként a megjelenteket. Az intézmény professzora így fogalmazott: az életben szükség van mérföldkövekre, amelyeknél megállunk, megpihenünk egy pillanatra, elgondolkodunk azon, hová jutottunk, és merre megyünk tovább. A diplomaátadás ilyen mérföldkő. Az oklevelet szerzők teljesítettek valamit, amire méltán lehetnek büszkék, de ne feledjék, hányaknak köszönhetik, hogy idáig eljutottak. Olyan alkalom ez, amikor a korábbi évek sok tanulása, tapasztalata, ember- és jellemformáló élménye összesűrűsödik egyetlen pillanatban, amely felszabadító feszültségével új távlatokat nyit.

A felsőfokú végzettség kötelezettséget is jelent, hangsúlyozta dr. Fodor Lajos. Azt jelzi, hogy a diplomások nem maradhatnak közömbösek az országot érintő kihívásokkal szemben. Állást kell majd foglalniuk bizonyos kérdésekben, állásfoglalásukat pedig vállalniuk kell. Ezt nevezik az értelmiség felelősségének. Értelmiségi létük egyik meghatározó része lesz műveltségük is, hangsúlyozta a gyulai kar dékánja, majd arra kérte a fiatalokat, hogy a továbbiakban ne csupán szakirodalmat olvassanak, hanem ismerkedjenek meg a magyar- és a világirodalom meghatározó alkotóival, művészeivel, járjanak múzeumokba, komolyzenei koncertekre, színházi előadásokra. Meg fogják ugyanis látni, mekkora segítséget jelent a művészet a hétköznapi rideg valóság elviselésében. Mindemellett tanuljanak nyelveket is, legyenek bölcsek, jósággal és szeretettel vállalják, teljesítsék feladataikat.

Dr. Fodor Lajos fontosnak tartotta kiemelni, hogy a főiskola hallgatói nem egyszerűen egy foglalkozás végzésére, munkakör betöltésére feljogosító képesítést kaptak, hanem hivatást. A hivatás gyakorlásához pedig egyre bővülő tudás, általános műveltség és morális elkötelezettség szükséges. Felidézte, hogy az 1993-ban elindított gyulai felsőoktatás első okleveleit húsz éve nyújtották át, 2017. február elsején pedig integrálódtak az ország legnagyobb egyházi fenntartású főiskolájába, amit pozitívumként értékelt, majd megköszönte a fenntartó Szeged-Csanádi Egyházmegyének és a főiskola vezetőségének az ehhez nyújtott segítséget.

A tanári kar nevében a szegedi főiskola gyulai karának dékánja támogatásukról biztosította a végzősöket, és mindnyájuk kitartásához, teljesítményéhez gratulált.

 

dr. fodor lajos

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Szerencsés helyzetben vannak a gyulai főiskolai kar diplomásai

A végzősök búcsúsztatása, az eskütétel és a diplomák ünnepélyes kiosztása után Gyula város polgármestere kapott szót. Görgényi Ernő mindenekelőtt afölötti örömét fejezte ki, hogy az idén 25 éves gyulai felsőoktatás idén már a Gál Ferenc Főiskola diplomáit adhatja át. Az elöljáró Marcus Aurelius egykori római császártól kölcsönözve szavait arra biztatta a végzősöket, hogy sose féljenek a változásoktól. A diploma átvétele ugyan vízválasztó, hisz egyik oldalán a tanulással töltött kemény évek állnak, másik oldalán viszont azok a lehetőségek, amelyek az oklevél átvételével valósággá válhatnak. Számukra most fog kiderülni, mennyit érhetnek eddigi erőfeszítéseik. Görgényi Ernő azt javasolta, mélyítsék el tudásukat, és az oklevélben ne csak egy jogosítványt lássanak, amely lehetővé teszi, hogy embertársaikat szolgálhassák, hanem lássák meg benne az odavezető utat is, szeretteik támogatását.

Városunk polgármestere beszédében kiemelte, a szegedi főiskola gyulai karának diplomásai szerencsésebb helyzetben vannak a többi felsőoktatási intézményben végzetteknél. Választott intézményük ugyanis gyakorlatorientált, életképes képzéseket, valódi, hasznos tudást, és olyan szakterületeket kínál, amelyek komoly lehetőségeket rejtenek magukban. Ha a gyulai turizmus fejlődési pályájára tekintünk, amely évek óra töretlen, mutatott rá az elöljáró, egyértelmű, hogy egyre nagyobb szűkség lesz a kar által indított egészségturisztikai képzésből kikerülő szakemberekre.

Az ápolóképzésre úgyszintén nagy az igény, hangsúlyozta a városvezető. Mind a betegellátás, mind a szociális munka, mind pedig az egészségturizmus-szervezés dinamikusan fejlődő, izgalmas diszciplína, amelynek folyamatosan bővül a munkaerőpiaca, az erősödő gyulai gazdaság pedig alá is támasztja. Látható ugyanis, hogy újabb és újabb szálláshelyek épülnek, egyre több a vendég, aminek következtében egyre több szolgáltatásra és szakemberre van szükség.

– Úgy gondolom, jól választottak – zárta gondolatait Görgényi Ernő, és kifejezte reményét abban, hogy a friss diplomások közül a legtöbben Békés megyében, sőt, Gyulán találják majd meg boldogulásukat, számításaikat.

 

görgényi ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)