Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az Arany 200 rendezvényeit Gyula városa és Nagyszalonta közösen valósítja meg

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • HÍREK • 2017. október 10. 15:30
Az Arany 200 rendezvényeit Gyula városa és Nagyszalonta közösen valósítja meg
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 6 millió forinttal támogatja a programsort

Eperfaültetéssel és családi nappal folytatódik csütörtökön, október 12-én délután 4 órakor a Kálvária domb előtti Csemetekertben az Arany 200 gyulai programsorozat, amely összességében elsősorban a fiatalokat szólítja meg. Arany János 200. születésének alkalmából novemberben a Gyulai Hírlap is különszámmal jelentkezik.

görgényi ernő (középen) és bagyinszki zoltán (jobb oldalon)

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

A bicentenáriumi rendezvényekről Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere sajtótájékoztatón számolt be. A városvezető aláhúzta, a nemzeti kultúra tekintetében egy rendkívül fontos eseményről van szó, ezért bízik abban, hogy kezdeményezésüket minél többen támogatják majd jelenlétükkel, részvételükkel.

Gyula a magyar kultúra városa, ezért a helyi önkormányzat, a városi intézmények, a széleskörű kulturális intézményhálózat örömmel csatlakozik az ilyen jellegű kezdeményezésekhez, hangsúlyozta a polgármester. Így fogalmazott: Gyula városában él annyi, kultúra iránt fogékony és érdeklődő ember, hogy közönsége is legyen a programoknak.

A bicentenáriumi rendezvényeket Arany szülővárosa, Nagyszalonta önkormányzatával és civil szervezeteivel közösen dolgozták ki. Görgényi Ernő rámutatott, a Bihar megyei településsel már évekkel korábban kialakult az a kulturális partnerség, amely a mostani együttműködést megalapozhatta. Ennek megvalósításához az Emberi Erőforrások Minisztériumától 6 millió forintot nyertek.

A polgármester kifejtette, a tervek összeállításában a fiatalokra kiemelten koncentráltak, így arra is odafigyeltek, hogy olyan platformokat használjanak, olyan megoldásokat alkalmazzanak, amelyekben az ifjúság otthon érzi magát, és amelyekhez szívesen csatlakozik.

Görgényi Ernő fontosnak tartotta kiemelni, hogy az emlékévben az összes gyulai iskolának, több mint 400 diáknak lehetővé tették, hogy tanulóik meglátogassák a nagyszalontai Arany-emlékeket. Az első csoport szeptember 7-én indult el a határon túli hajdúvárosba.

A polgármester a Johnny Gold Face Time és a Toldi Selfie országos versmondó versenyekre is kitért, amelyek részleteiről lapunkban már többször beszámoltunk. Felhívta a figyelmet arra, hogy aki szereti Arany János költészetét és imád önképet készíteni, ne hagyja ki a lehetőséget. A nyereményekről bővebben a polgármesteri hivatal kulturális csoportjának Facebook-oldalán, illetve a Gyulai Hírlap Online-on lehet tájékozódni.

A csütörtök délutáni eperfaültetés kapcsán elhangzott, a családi napot a Wenckheim Krisztina Közalapítvánnyal és a Mogyoróssy János Városi Könyvtárral közösen szervezi a polgármesteri hivatal a Csemetekertben, ahol a részvevőknek megadatik, hogy közösségben szavalják el Arany János Családi kör című versét. Ugyanitt népzene és tábortűz is lesz, az egybegyűlteket pedig dr. Pocsay Gábor, az alapítvány kuratóriumának elnöke, Gyula város első szabadon választott polgármestere fogja köszönteni.

Görgényi Ernő elmondta, október 22-én városi delegáció látogat el Nagyszalontára, hogy tiszteletét tegye az ottani megemlékezéseken. Az elöljáró emlékeztetett a Kaláka együttes november 8-i koncertjére is: a zenekar az Erkel Ferenc Művelődési Központban lép fel Arany János megzenésített verseivel. November 13-án, a Magyar Nyelv Napján délelőtt 11 órakor szintén lesz Gyulán egy kivételes esemény. Ekkor 500 gyulai diák szavalja majd el a várban A walesi bárdokat.

A polgármester jelezte, kiadtak egy programfüzetet, amelyben az összes időpont és helyszín szerepel, a kiadványhoz a város több pontján is hozzá lehet férni, és beszélt lapunkról, annak kapcsán, hogy novemberben egy 16 oldalas ünnepi melléklettel lepjük meg olvasóinkat.

Az internetes versmondó vetélkedőket illetően Bagyinszki Zoltán ötletgazda kiemelte, nagyon sok helyre elküldték felhívásaikat, azzal a szándékkal, hogy a határon túli fiatalokat is megszólítsák. A szervező meglátása szerint izgalmas, színvonalas képek érkeztek be.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)