Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Itt a kánikula, adunk pár tanácsot a túléléshez

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. MAGAZIN • 2017. július 20. 15:00
Itt a kánikula, adunk pár tanácsot a túléléshez
A fokozott folyadékbevitel nem elég a hőségben

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közleménye szerint, a hét második felében igazi kánikulára számíthatunk. Fontos azonban, hogy a nagy melegben nem elég a fokozott folyadékbevitel, számos módon védekezhetünk a hőség ellen, illetve az étkezésre és az öltözködésre is figyelnünk kell.

a vízparton el lehet viselni a hőséget

Forrás: varfurdo.hu

Általános tudnivalók

Az olyan napokon, amikor kánikula várható, igyekezzünk csak a kora reggeli és esti órákban a szabadlevegőn tartózkodni. Ez természetesen nem mindig kivitelezhető, ilyenkor mindig legyen nálunk víz, esetleg nedves törlőkendő, amivel felfrissíthetjük magunkat. Sose hagyjuk gyermekeket, állatokat zárt, szellőzés nélküli helyen, például egy parkoló autóban. Ha túl sokáig tartózkodunk a szabadban, akkor próbáljunk legalább 1-2 órát légkondicionált környezetben eltölteni, míg a szervezet lehűl, és ismét visszatérhetünk a kánikulába. Csökkentsük a fizikai munkavégzést!

Étkezési tanácsok

Ételeink nagy részét a saláták, a gyümölcsök, a tejszín-, tejszínhab nélküli gyümölcs-levesek és a rántás nélküli, joghurttal vagy kefírrel habart főzelékek alkossák. Ne együnk nehéz ételeket, részesítsük előnyben a roston, fóliában vagy tepsiben, zsiradék-mentesen sült szárnyas húsokat, de grillezhetünk, süthetünk zöldségeket, gyümölcsöket is. A fogyókúrázók most kihasználhatják a friss gyümölcsök, zöldségek időszakát, bő folyadékkal. A folyadékveszteség mellett a sóveszteség is jelentkezik, így igyekezzünk megfelelő ásványianyag tartalommal ellátott folyadékokat fogyasztani.

Öltözködési tanácsok

Könnyű, világos és bő ruhákat hordjunk a nagy melegben, a szűk felsőket és nadrágokat felejtsük el ezekben az időkben. Ügyeljünk arra, hogy gyermekeinkre is vékony ruhákat adjunk, a fejüket védjük kalappal. Aki hajlamos a verejtékezésre, az viseljen olyan napszemüveget, amelynek kerete nem tapad az archoz, ilyenkor mellőzhetjük a divatot is.

Orvosi tanácsok

Testünk normális körülmények között az izzadás által hűl le, de nagyon nagy hőségben elveszítheti ezt a képességét. Ilyenkor gyorsan emelkedik a test hőmérséklete, ami hőgutát okozhat. Ez igen komoly állapot, károsíthatja az agyat és más szerveket, esetenként akár halálos kimenetelű is lehet. A hőguta tünetei a vörös, forró és száraz bőr, a szapora pulzus, lüktető fejfájás, szédülés, émelygés, zavartság vagy tudatvesztés. Ha valakinél a fentieket tapasztaljuk, hívjuk a mentőket. Addig is, míg megérkezik a segítség, fontos a beteg lehűtése. Vigyük árnyékba, permetezzünk rá hideg vizet, vagy mossuk le hideg vízzel, esetleg hideg vizes kádba ültessük. Ha a levegő páratartalma nem túl magas, a beteget nedves lepedőbe is csavarhatjuk, miközben legyezzük.

Utazási tanácsok

A nagy meleg a kipihent szervezetet is megviseli, nemhogy a kimerültet és fáradtat, így különösen vigyázzunk, ha autóba ülünk. Tompulhatnak a reflexek, a vezetők még ingerültebbé és indulatosabbá válhatnak. Hosszabb út esetén, érdemes két-három óránként megállni és pihenni egy keveset, valamint gyakrabban ellenőrizni a gumiabroncsokat és a kerekek légnyomását.

Strandolási tanácsok

Természetes, hogy a kánikulát a vízparton a legkönnyebb átvészelni, de ha nem vigyázunk, itt is könnyen bajba kerülhetünk. Közvetlenül étkezés után vagy szeszesital fogyasztása mellett tartózkodjunk a fürdőzéstől, illetve napozás után hűtsük le magunkat egy zuhannyal, felhevült testtel soha ne menjünk a vízbe.

(Forrás: met.hu, napidoktor.hu)

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)