Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Találkozás Szent Lászlóval

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • D. J. • KULTÚRA • 2017. július 05. 14:00
Találkozás Szent Lászlóval
Dr. Pálfi György tanszékvezető egyetemi docens tart előadást július 7-én a gyulai könyvtárban

Néhány éve egy maroknyi szakember számára az élet különleges lehetőséget adott: 150 év után felnyithatták Győrben Szent László hermáját, és azonosíthatták, tanulmányozhatták a koponyaereklyét. A Szent László Baráti Kör és a gyulai könyvtár július 7-i programján a kutatás eredményeiről is beszámolnak. 

Nemzeti történelmünk és az egyház számára egyaránt nagy jelentőségű, hogy a munkacsoport bebizonyította a koponyaereklye eredetiségét, és számos információt szolgáltatott László király jellegzetességeiről. A kutatást Szent László hiteles arc-, illetve fejrekonstrukciójának elkészítése koronázta.

3D printing eljárással a koponya-CT adatai alapján elkészült a másolat, amit a hiányzó állkapocs pótlása, végül az anatómiai alapú grafikus, majd szobrászi arcrekonstrukció követett. Az eredményekről korábban a National Geographic is beszámolt. A Szent László-herma és a koponyaereklye vizsgálatairól Szent király, lovagkirály címmel (szerk. Kristóf Lilla Alida és munkatársai) 2017-ben, a Szent László-évad alkalmával tanulmánykötet jelenik meg.

Az emlékezés jegyében július 7-én 18 órától egy bemutatóestre és előadásra kerül sor a Mogyoróssy János Városi Könyvtár Simonyi-olvasótermében. A Szent László Baráti Kör és a bibliotéka által szervezett programon dr. Pálfi György tanszékvezető egyetemi docens, az SZTE Embertani Tanszékének vezetője beszámol a kutatásról, azok eredményeiről, és röviden bemutatja a június végén megjelenő kötetet. 

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)