Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Van köztetek valaki, aki alkoholista szeretne lenni?

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2017. március 24. 13:42
Van köztetek valaki, aki alkoholista szeretne lenni?
Diákoknak tartottak drogprevenciós előadást a Harruckernben

Van köztetek valaki, aki alkoholista szeretne lenni? Ilyen és hasonlóan meglepő, humoros kérdésekkel fordult a meghívott előadó a Harruckern János középiskola fiatal diákjaihoz a március 24-én megtartott prevenciós előadáson. Az ifjak élvezték a tapasztalati szakértő történeteit, aki maga is átment már a függőséget okozó szerek kipróbálásán, és végül sikeresen le is szokott azokról. Bozóki Vilmos ma már diákoknak magyarázza el, miért ne forduljanak a drogok felé.

____Eredeti-alap__6_.jpg

Bozóki Vilmos interaktív előadást tartott a fiataloknak 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter 

Az előadás kezdete előtt Kiss Lászlót, a szervezők egyikét kérdeztük a program apropójáról.

– A Védő Burok Közhasznú Egyesület nemrégiben egy pályázatot nyert, melynek célja a függőnek nem minősülő, de annak korai jeleit mutató szerfogyasztó személyeknél speciális intervenciók alkalmazása, közösségi programok megvalósítása és az egyéb segítségnyújtás. A legfőbb célok megvalósulása érdekében szakmai stábot toboroztunk, így a fiatalok lelki gondjaikkal pszichológushoz, egészségügyi panaszaikkal két orvoshoz, a szociális gondokkal pedig hozzám fordulhatnak majd internetes oldalunkon. A pályázat része a mai előadás is, amin egy egykori droghasználó mesél majd az itt tanulóknak – részletezte Kiss László.

A program pszichológusa, Orlai Lilla lapunknak kiemelte: e-mailben is hathatós segítség nyújtható a fiataloknak.

– Még számomra is talány, milyen problémákkal fordulnak majd hozzám, de a középiskolások körében nagyon jellemző például a szorongásból adódó szerfogyasztás. Ilyen esetekben sokszor az is elég, ha felvázoljuk előttük, hogy nem csak egyetlen megoldás van, hiszen akadnak fiataloknak szóló stresszoldó módszerek és kommunikációs technikák is, melyek segíthetnek elkerülni a stresszt és a droghasználatot – emelte ki a szakember.

Kiss László köszöntőjében bemutatta a Nem vagy egyedül! elnevezésű programot, majd kiemelte: minden e-mailt névtelenként kezelnek, és ha a fiatalok bármivel hozzájuk fordulnak majd, azt sem a szülők, sem más nem tudja meg.

A folytatásban kezdetét vette az előadást, melyet a szervezők a tervek szerint öt környékbeli középiskolába visznek majd el. Elsőként Balcsik-Tamás Zsolt, az EGÉSZSÉGDOKK Drogkonzultációs Iroda és Szenvedélybetegek Nappali Intézményének vezetője kapott szót, aki intézményüket mutatta be. Kiderült: ők az egyetlen csapat az országban, amely e pillanatban járóbeteg-szakellátás keretében ifjúsági és gyermek addiktológiai ellátást nyújt.

A program egy egykori droghasználó, Bozóki Vilmos interaktív előadásával folytatódott, aki a saját történetét mesélte el a fiataloknak. Kiderült, számos rendőrségi üggyel és sokféle droghasználói tapasztalattal a háta mögött, az előadónak három éve sikerült maga mögött hagynia a kábítószerek világát, újra iskolába jár, és tapasztalati szakértőként dolgozik a székesfehérvári drogambulancián. Az előadó sajátos, közvetlen stílusban, humorral és sok kérdéssel fordult a diákok felé, megosztotta a droggal élők mindenapjainak nehézségeit.

Bozóki Vilmos elmondta: annak idején a tiltott szerek miatt sok embert halt meg körülötte, és ma is ismer dílereket, ám három év tiszta életmód után már ő sincs egészen képben a ma kapható kábítószerekkel. A fiatalok bő egy órát töltöttek a szakértővel, és a szervezők szándékai szerint többet megtudhattak a kábítószerek világáról, valamint arról, milyen nehézségekkel kell szembenéznie annak, aki szeretné maga mögött hagyni a drogos hétköznapokat.

További programként a pályázat keretében a szervezők szakembercsoportokat is létrehoztak, ahová orvosokat, védőnőket és minden olyan szakembert várnak, aki kapcsolatba kerülhet szenvedélybetegekkel. Nekik abban adnának tanácsot, hogyan tudnak segítőként jól viszonyulni a szenvedélybetegekhez. Az érdeklődőket április 6-án, 13-án és 20-án várják a Wencheim Stefánia Mária Nappali Központba reggel 8 órától egészen délutánig. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)