Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Fűts okosan! Melegedj biztonságosan!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • B. L. HÍREK • 2017. január 20. 14:15
Fűts okosan! Melegedj biztonságosan!
A békéscsabai katasztrófavédelmi kirendeltség tájékoztatója

A hideg időszakban nagyobb fűtési igény jelentkezik a családoknál, ezért sokan a megszokott eltérő fűtési lehetőséget is alkalmaznak. A lakásokat érintő tűzesetek és a szén-monoxid mérgezések elkerülése érdekében a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Békéscsabai Katasztrófavédelmi Kirendeltsége elkészítette égéstermék-elvezető tisztításával és a tüzelő-, fűtőberendezések használatával, valamint a szén-monoxid mérgezéssel kapcsolatos figyelemfelhívó tájékoztatóját.

____Eredeti-kemenyhu.jpg

Képünk illusztráció 

Forrás: Kemeny.hu

A kéménnyel rendelkező tüzelő-, fűtőberendezéseket csak a teljesítményüknek megfelelő, arra méretezett és rendszeresen ellenőrzött és tisztított kéményhez csatlakoztassuk. A gyulladásveszély elkerülése miatt a kémény, a tüzelőberendezés és az éghető anyagok között megfelelő távolságot hagyjunk. A padlóburkolat gyúlékonysága esetén a tüzelőberendezés elé minden esetben nem éghető anyagú parázsfelfogót helyezzünk.  

A tüzelőberendezéseket évente ellenőriztessük, rendszeresen szellőztessünk, ne használjunk gáz tűzhelyet fűtési célra, és szerezzünk be szén-monoxid érzékelőt.

Nagyon fontos az elektromos fűtő berendezések használata esetén, hogy figyeljünk a dőlésmentes elhelyezésre, az éghető anyagok kellő távolságra való elhelyezésére és a hosszabbító vagy elosztó minőségére és állapotára.

A szén-monoxid színtelen, szagtalan és a levegőnél könnyebb gáz, a mérgezés leggyakoribb lehetősége a nyílt égésterű tüzelőberendezésekkel ellátott helyiségekben van. A nem tisztított kémény, az erős külső szél, valamint a teljesen szigetelt nyílászárók elősegítik a mérgező gáz légtérbe jutását.

A szén-monoxid mérgezés tünetei lehetnek az émelygés, a fejfájás, a hányinger, a hányás, a végtagok gyengesége, az izomfájdalom, a mozgásképtelenség, a hallucináció és az eszméletvesztés is. Baj esetén, mielőtt a helyiségbe lépünk gondoskodjunk az átszellőztetésről. A mérgezésen átesett személyt vigyük szabad levegőre, az eszméletlent helyezzük stabil oldalfektetésbe, ha leállt a légzés, végezzünk újraélesztést.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)