Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ne riogass petárdával se embert, se állatot, se szomszédot!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • B. L. HÍREK • 2016. december 29. 09:00
Ne riogass petárdával se embert, se állatot, se szomszédot!
A legegyszerűbb megoldás az lenne, ha mindenki letenné a petárdát

Szilveszter az öröm és az önfeledt ünneplés időszaka. Ilyenkor hajlamosak vagyunk mindenről és mindenkiről megfeledkezni. Pedig a hangos és fényes ünnep árnyékában megvadult vagy elkóborolt cicák és kutyák szomorú történetei lapulnak.

____Eredeti-petardas.jpg

én kértem, én szóltam!

 

Forrás: az internet

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület képviselője arra figyelmeztet, hogy az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök durva hang- és fényhatásai a házi kedvencek számára sokkos pánikot okozhatnak. 

A petárdától megijedt macskák éles marásokat okozhatnak a gazdiknak, a kutyák kerítésen átugorva vagy a pórázt a gazda kezéből kitépve próbálnak a robbanásoktól elmenekülni. A házi kedvenceket a petárdázás helyszíneire semmiképpen ne vigyük ki, előzzük meg a bajt! A riadtan menekülő állatok néhány óra alatt 5–10 km-t (több településnyi távolságot) is képesek megtenni, van, hogy az elmenekült kedvencek soha többé nem kerülnek elő.

Kis odafigyeléssel azonban megelőzhetők lennének a háziállatokat sújtó sajnálatos szituációk. Az Orpheus Állatvédő Egyesület az alábbi tanácsokat nyújtja a háziállat tulajdonosoknak:

1. A kutyában lévő (kötelező) mikrochip legyen állatorvos által a gazda adatait tartalmazóan beregisztrálva, így ha a kutyát valaki megtalálja, a gazda gyorsabban elérhető. 
2. Kutyáinkra, macskáinkra érdemes a gazda elérhetőségét tartalmazó bilétás nyakörvet kötni, hogy a megtaláló könnyen elérhesse a tulajdonost.
3. A baj megelőzése érdekében december 30. és január 2. között a kijelölt sétáltató helyeken is fokozott óvatossággal (pórázon) sétáltassuk kutyánkat. 
4. Otthon biztosítsunk kedvencünknek a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet (belső szobát vagy udvarrészt, garázst, jó kerítéses udvart). A sötétítő függönyt húzzuk el, a redőnyt eresszük le. Félősebb kedvencek számára állatorvos által ajánlott nyugtató szerről is gondoskodhatunk a petárdázások idejére. 

Ha elveszett a kedvencünk, a www.állatvédő.hu oldalon tájékozódhatunk a közelben működő állatvédő szervezetekről. Természetesen a legegyszerűbb megoldás az lenne, ha mindenki letenné a petárdát!

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)