Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Amatőr gombászok is felkeresik a gyulai gombaszakellenőrt

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Súr EnikőMAGAZIN • 2016. november 10. 09:30
Amatőr gombászok is felkeresik a gyulai gombaszakellenőrt
Kocziszky Andreához idén még nem vittek halált okozó fajtát, mérgező gombát azonban többet is talált
Noha egyre kevesebb a gombaárus a gyulai piacon, a hobbigombászok száma továbbra sem csökken – tudta meg lapunk Kocziszky Andrea gombaszakellenőrtől. A piaci csarnokban felkereshető szakember az árusításhoz szükséges engedély kiadása mellett az amatőr gombászok által begyűjtött gombát is bevizsgálja.
____Eredeti-DSCN9200[1].jpg

Kocziszky Andrea a gyulai piac vásárcsarnokában vizsgálja be a gombákat 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Kocziszky Andrea elmondta: rendelet írja elő, hogy minden piacon, vásárcsarnokban legyen hatósági szakellenőr, aki ingyen minősíti a gombákat, és kiadja az értékesítéshez szükséges igazolást. Mint megtudtuk, a szakember 2015 novembere óta látja el feladatot a fürdővárosi önkormányzat megbízásából.

A szakellenőr arról is beszélt, hogy a 2000-es évek elején lényegesen több gombász volt a település piacán, jelenleg két-három standon lehet gombát vásárolni. Az árusok általában a helyi élőhelyeken – a reptéri mezőn és Városerdőn –, illetve az Erdélyi-szigethegységben végzik a begyűjtést – avatta be lapunkat a részletekbe a szakember.

Kocziszky Andrea beszámolt róla, hogy a klímaváltozás miatt eltűnőben vannak a gombák. A negatív folyamathoz az is hozzájárul, hogy az ültetvénytulajdonosok kivágják az erdőket, a mezőkről pedig visszaszorult az állattartás, így azoknak a fajoknak, amelyeknek szükségük van szerves tápanyagra, fokozatosan csökken az életterük – tette hozzá.

A szakembert hobbigombászok, természetjárók is rendszeresen felkeresik, és gyakran olyanok is szakvéleményt kérnek tőle, akik a saját kertjükben találtak gombát. A szakellenőr nemcsak a mérgező fajokat szűri ki, hanem azokat a gombákat is, amelyek már nem fogyaszthatók. Érdeklődésünkre elmondta: halált okozó fajtát idén még nem vittek hozzá, olyan gombát azonban igen, ami hasmenést okoz.

Magyarországon egyébként a második világháború után az élelmiszerhiány miatt vált elterjedtté a lakosság körében a gombabegyűjtés – magyarázta Kocziszky Andrea. Mivel sok volt a gombamérgezéses eset, az állam – a világon egyedülálló módon – országos gomba-szakellenőri hálózatot hozott létre, hogy a forgalmas helyeken, piacokon bárki ingyen bevizsgáltathassa az általa szedett gombát.

Kocziszky Andrea felhívta rá a figyelmet, hogy Békés megyében is rendszeresen szerveznek szakellenőri tanfolyamot. A képzésre nemcsak azok a szakemberek – természetvédelmi dolgozók, erdészek – jelentkezhetnek, akiknek kötelező megszerezniük a képesítést, hanem azok a természetjárók is, akik jobban szeretnék ismerni a gombákat.

A szakellenőr hozzátette: az érdeklődők a 2013 óta működő gombaklubot is felkereshetik a megyei könyvtárban, illetve érdekes információkat tudhatnak meg a Viharsarki gombászok nevű nyilvános Facebook-csoport oldalán. Kocziszky Andrea személyesen kedden, péntekeken és vasárnap 7-től délig kereshető fel a gyulai piacon.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)