Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Újra gitárdallamok szólnak a gyulai zenepavilonban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Csomós Éva • KULTÚRA • 2016. július 24. 14:18
Újra gitárdallamok szólnak a gyulai zenepavilonban
Varga Zsolt gitárművész és tanítványai legközelebb július 25-én játszanak a Göndöcs-kertben
Lágy dallamok és kifinomult művészi gitárjáték lesz hallható a Göndöcs-kerti zenepavilonban, ahol az idei nyár során immár második alkalommal adnak koncertet Varga Zsolt gitárművész tanítványai. Ha nyár és hétfő este, akkor a zeneszeretőknek mindenképp érdemes a Göndöcs-kert felé sétálniuk, hisz ilyenkor rendszerint kellemes akusztikus koncertek tanúi lehetnek. Így volt ez július 11-én, és így lesz július 25-én is, amikor 19 órai kezdettel a méltán népszerű gitárművész, Varga Zsolt tanítványai szórakoztatják műsorukkal az érdeklődőket.
____Eredeti-GYHRCSD_026.JPG

Varga Gábor és Kisdi Endre gitárkoncetje a gyulai zenepavilonban 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Legutóbb két elegáns fiatalember, Varga Gábor és Kisdi Endre játszott szívhez szólón – gitárjuk mellett – hallgatóságuk érzelmi húrjain, szelíden és méltósággal töltve meg finom dallamokkal a teret. Kisdi Endre idén a 3. évfolyamot végezte a békéscsabai zeneművészeti szakközépiskolában, Varga Gábor pedig – játékával megcáfolva – még csak az elsőt, mivel már hét éve vesz rendszeresen gitárórákat mesterétől.

– Csak az alapokat gondoltam megtanulni, de aztán ott maradtam – meséli a koncert előtt, közben is gitárját pengetve. –  Napi 1,5-2 óra gyakorlás szükséges a tudás szinten tartásához, de ha több idő jut rá, az csak jó – magyarázza. Arra a kérdésre, hogy miként formálja őt a zene, tömören csak annyit felel: nyugodtabbá tesz. Ugyanakkor azt is vallja, hogy a zenetanulás által az olyan jellegű zenék iránt is nyitottabbá vált, amelyek azelőtt csak kevésbé érdekelték.

Az izgalmas gitárszerzők és művek felé Varga Zsolt tanár úr tereli a figyelmét, ám ő leginkább a spanyol, a romantikus és a XX. századi szerzeményeket kedveli.

Ez a vonzalom a növendékek egyórás időtartamú műsoruk összetételén is megmutatkozott, hiszen barokk zene, Bach-átirat, ugyanakkor számos XX. századi modern szerzemény is hallható volt. A fiúk hol szólóban, hol duettet játszva éreztették meg közönségükkel, hogy a klasszikus gitárjáték milyen művészi kifinomultság közvetítésére képes.

A két fiatal rendszeresen koncertezik, versenyekre, fesztiválokra jár, nemcsak a megyében, hanem országos viszonylatban is bizonyítva tudásukat.

– Ők már pályán vannak – jegyzi meg tömören a nézők közt álldogáló mesterük, Varga Zsolt gitárművész, aki azt is elárulja, hogy egy nemrégiben előkerült fénykép tanulsága szerint Gábor és Endre már óvodába is együtt járt, csak aztán külön utakra terelte őket az élet, ami épp az ő gitárórái által hozta őket újra össze. – Most Debrecenbe készülünk egy fesztiválra, így nyáron is gitározunk és gyakorolunk, vagyis a hangszert nem tesszük le, annak ellenére sem, hogy iskolaszünet van.

A gyakorlásra és a megmutatkozásra ezek a zenepaviloni koncertek is jó lehetőséget biztosítanak. – Most ugyan csak hallgattam őket, de máris bizseregtek az ujjaim, így a 25-i koncerten lehet, hogy egy kicsit beszállok én is a játékba – jegyzi meg a koncert végén a fiúk tanára, Varga Zsolt, mosolyogva.

– A nyár során hétfőnként a zenepavilonnál főként akusztikus koncerteket tartunk, mindig ugyanabban az időpontban, 19 órai kezdéssel, hogy akinek kedve támad meghallgatni, itt ilyenkor előzetes tájékozódás nélkül is kellemes zeneszót találhasson – mondja Kiss János, a programsorozatot szervező művelődési ház képviseletében.

A klasszikus gitárzene kedvelői így július 25-én, hétfő este ismét egy különleges és színvonalas koncertnek lehetnek tanúi.

 

____Eredeti-GYHRCSD_019.JPG

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)