Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Itt a húsvét, eljött végre! címmel várták ünnepi programokkal a gyulai vár látogatóit

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.MAGAZIN • 2016. március 28. 11:27
Itt a húsvét, eljött végre! címmel várták ünnepi programokkal a gyulai vár látogatóit
Középkori jelmezekkel és gasztronómiai programmal lepték meg a vedégeket
Itt a húsvét, eljött végre címmel várták minden gyulait, valamint a fürdővárosba látogató turistákat a gyulai vár húsvéti programjaira március 26–27-én. A Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft. csapatának kétórás programján solymászbemutató, jelmezes fényképezkedés és helyi finomságok várták a látogatókat. Igazi ünnepváró hangulat uralkodott a várban.
____Eredeti-varhusvet.jpg

a nyuszi, a tojások és a gyulai vár

Illusztráció: Gyulai Hírlap 

A várudvaron szombaton és vasárnap 15 órától solymászbemutató várta az érdeklődőket. Ám ezúttal ölyvek mutatták meg, hogy egy-két jutalomfalatka és füttyszó hatására milyen engedelmesen szállnak gazdájuk karjára. A szófogadó ölyvekkel való játékot a látogatók is kipróbálhatták. Természetesen a gyerekek voltak a leglelkesebbek, ők a móka közben meg is interjúvolták a madarak gazdáját.

Czene Ferenc lapunknak elárulta, hogy ilyenkor csirkehússal eteti madarait, közülük – ragadozók lévén – mindig a tojó a nagyabb termetű. Azok akár már a mezei nyulat is megfogják, minden ilyen alkalommal csörgőt teszünk a lábukra annak érdekében, hogy tudjuk, éppen merre járnak – tette hozzá Czene Ferenc.

A várba látogatók jelmezes tárlatvezetésen vettek részt. Most azonban jelmez nem csak a dolgozóknak járt, a vár múzeumpedagógiai termében minden gyermek és felnőtt középkori ruhát ölthetett magára.

A lovagteremben kiegészítő programként lekvárt, biomézet és a gyulai hentesek sonka- és kolbászkülönlegességeit kóstolhatták meg a látogatók. Újhelyiné Bak Zsuzsanna, a népszerű biomézek termelője egy sonkás húsvéti receptet is megosztott a Gyulai Hírlap olvasóival.

– Nagyon finom a malac sonkája beirdalva, fűszerezve, főként akkor, ha a sütés vége fel megkenjünk mézzel. Kifejezetten ízletes és különleges lesz tőle a hús, csak arra kell figyelni, hogy nem szabad túl korán használni a mézet, mert akkor megég. Húsvétra kiváló finomság! Jó étvágyat! – tette hozzá Újhelyiné Bak Zsuzsanna.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)