Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Városunk erotikus értelme

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Papp László • MAGAZIN • 2015. december 27. 09:00
Városunk erotikus értelme
Sétáljunk egyet Gyulán Papp László építésszel!
Életünk során bolyongunk térben és időben, a közben szerzett benyomásokat, élményeket, eseményeket az emlékezet rendezi megélt egésszé. Valami hasonló a város is, amelyben élünk vagy éltünk rövidebb-hosszabb ideig. A város, a városkép az egyéni és közösségi emlékezet tárháza. Állandóan változik, ahogyan változunk az évekkel magunk is.
____Eredeti-papplaszlo.JPG

papp lászló építész

Fotó: Gyulai Hírlap 

És ahogyan egy íz, egy hang, egy illat felidéz rég történt eseményeket, mint Proust regényében, itt egy forma, egy épület, egy utcasarok, egy kapualj csal elő rég elmúlt, kedves emlékeket. De át is értékel, megváltoztat, új és új értelmet ad.

A város velünk, bennünk él, buján, erotikusan megragadva fantáziánkat. Mindig meglep. Hol tudattalanunk mélyéről ránt elő, s világít meg valami fontosat; hol rácsodálkoztat gyönyörűséges részleteire. Igen, át is értékel régmúltat, és ezt akár szavaink használatával is megteszi – anélkül, hogy tudnánk róla.

Emlékszem, egy észak-békési kisváros rendezési tervének készítése közben hallottam először a „szocreál” új jelentését. Először nem is értettem, hiszem egy ’60-as években épült házra mondták. Azután egyre többször hallottam az eredetileg 1950 és 1955 között épült házakra jellemző ”szocialista realista” stílusmegjelölést a hatvanas, hetvenes években épültekre. Építészettörténeti fogalmak szerint nem azok, de a köznyelv által kifejezett valóságoknak általában igazuk van. Miért? Ki tudja. Az anyanyelv egyszerre állandó és rugalmas. Valami nagyon mély összefüggést fogalmaz meg, valami elemi valóságot, amit csak idővel értünk meg. Gyulán csak egy „valódi” szocreál épület van: az Eötvös utca 10. (1) Tőle pár háznyira a Művészeti Iskola, Eötvös utca 14., ami hatvanas években Magyarországon újra teret nyerő modern építészeti mozgalom jellegzetes hazai példánya (2). Akkor most ez lett a köznyelv által használt szocreál.

Az építészet az emlékezet tárháza, és az újdonságok meglepetése is. A város él. Van múltja és lüktető jelene. Értelmezzük, átértelmezzük, élünk benne. Megajándékoz szépségével, gazdagságával – igen, még erotikájával is. Hogyan is erről Iris Young? A város erotikája anyagi létének esztétikájából ered: a fénylő, színes világítás, az épületek nagyszerűsége, a különböző időszakok építészetének, stílusoknak és céloknak egymásmellettisége. A városi környezet örömöt és meglepetéseket hoz. Sétálj el a sarkon túlra vagy néhány háztömbnyire, és eltérő térbeli stílusokkal, a látnivalók és a hangok új játékéval és egy új, interaktív mozgással találkozol.

A város erotikus értelme társadalmi és térbeli fáradhatatlanságából táplálkozik.  A terek sokaságának összességeként a város olyan sok rétegben és kapcsolatban öleli körül magát, hogy az már nem is felfogható. Az ember nem tudja megemészteni, sohasem érzi úgy, hogy már nem maradtak új, felfedezésre váró helyek, új és érdekes emberek, akikkel találkozhatnánk.

Igen, a város szinte buján gazdag, és erotikus is. Sétáljunk gondolatban egy kicsit Gyulán. Keressünk szecessziós részleteket. Álljunk meg egy kicsit a Kossuth téren, az Aranykereszt erkélye előtt. (3) Nézzük meg a vízügy épületét. Szinte naponta elmegyünk mellette, de megnéztük-e a részleteket? (4, 5, 6, 7) Itt van a volt „egyes Iskola” főbejárata öt percnyire. (8) És az egyik legszebb szecessziós kapu a Béke sgt. és a 48-as utca sarkán a volt „Kismozi” bejárata.  (9) Megint öt perc séta, és egy kapu a Béke sugárúton. (10) Befordulva a Hétvezér utcába a szép szecessziós lakóház erkélye ragadja meg a tekintetet. (11) A szecesszió köztudottan a buján kicsattanó életkedv stílusa. Erotikus, de a szó átvitt, esztétikai értelmében, ahogyan a képzőművészetben az akt a Venus Naturalisból finomul Venus Coelestisszé, így kifejezve és éterivé emelve a mélyen gyökerező, elemi emberi érzést. Így, az évet búcsúztató, kicsit pogány, de már spirituálissá szelídített szilveszter napja előtt gondoljunk megértő szeretettel otthonunkra, a városra is, amelyben élünk.

A város szépségével velünk ünnepli az eljövendő új évet.

____Eredeti-papp_1.jpg

Az Eötvös utcai valódi szocreál ház

Fotó: Gyulai Hírlap – Papp László

 

____Eredeti-papp_2.jpg

Újabban ezt nevezi a köznyelv „szocreál”-nak

Fotó: Gyulai Hírlap – Papp László

 

____Eredeti-papp_3.jpg

Az Arany Kereszt épületének erkélyrészlete

Fotó: Gyulai Hírlap – Papp László

____Eredeti-papp_4.jpg

Városház utca, a vízügy épületének homlokzata

Fotó: Gyulai Hírlap – 

____Eredeti-papp_5.jpg

A vízügy főbejárata

Fotó: Gyulai Hírlap – Papp László

____Eredeti-papp_6.jpg

A vízügy főbejárati kapuszárnyának részlete

Fotó: Gyulai Hírlap – Papp László

____Eredeti-papp_7.jpg

A vízügy emeleti erkélyének részlete

Fotó: Gyulai Hírlap – Papp László

____Eredeti-papp_8.jpg

A volt „Egyes Iskola” főbejárata

Fotó: Gyulai Hírlap – Papp László

____Eredeti-papp_9.jpg

A volt „Kismozi” bejárata

Fotó: Gyulai Hírlap – Papp László

____Eredeti-papp_10.jpg

Béke sugárúti kapu részlete

Fotó: Gyulai Hírlap – Papp László

____Eredeti-papp_11.jpg

Hét vezér utca, szecessziós lakóház erkélyrészlete

Fotó: Gyulai Hírlap – Papp László

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)