Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - 21 ballagó búcsúzott a gyulai Nicolae Balcescu Román Általános Iskolában

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Repiskyné Radics Anna • HÍREK • 2015. június 23. 15:00
21 ballagó búcsúzott a gyulai Nicolae Balcescu Román Általános Iskolában
Az iskola kiváló diákja Pavlákovics Máté, az iskola alapítványának díját Gyihor Anna Viktória és Varga Henrik Zoltán kapta
A gyulai Nicolae Balcescu Román Általános Iskolában június 20-án 21 nyolcadikos vett búcsút iskolájától. A ballagást az iskola szép, írott-íratlan hagyományai rendezték meg: először a ballagó tanulók koszorúzással tisztelegtek az intézmény névadó mellszobránál, majd a feldíszített színházteremben folytatódott a műsor. Az eseményen tiszteletét tette Florin Vasiloni, Románia Gyulai Főkonzulátusának főkonzulja, Siluan atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye püspöke, a fenntartó részéről Juhász Tibor, a Magyarországi Román Országos Önkormányzat elnöke és Sós Judit, az iskola alapítványának elnöke, a szülői munkaközösség vezetője.
____Eredeti-DSCN3411.JPG

a tanítványok egy utolsó dallal köszöntek el pedagógusaiktól

Fotó: Román Iskola

Ünnepi beszédében Czeglédiné dr. Gurzó Mária igazgatónő próbálta megragadni az ünnepi pillanat hangulatát, és bölcs, szeretetteljes gondolatokkal útnak indítani a végzősöket, akiknek nagy része szeptembertől visszatér az alma-mater gimnáziumába.

- Június van. Rekkenő hőség honol a természetben és belső tűz lakozik a lelketekben, szemeitekből pedig sugárzik a kíváncsiság az új barátok, új osztálytársak, új dolgok megismerésének a vágya, a szép ifjúkor és a boldog élet reménysége. Egyre jobban meglátod kedves diákom, hogy az élet nem csak játék, hanem küzdelem, kihívás és egy hatalmas kincs, melyet nem tékozolhatod el semmiségekre! Keresem a szót, a nektek szóló útravalót, és kívánok nektek sok boldogságot és bölcsességet. Higgyétek el, hogy nem az a boldog ember, akinek sok pénze és hatalma van, hanem az, aki bölcsen él, aki örömforrást lel az élet apró örömeiben. Boldog az, aki képes megteremteni önmagában a belső békességet, a harmóniát és hitet, s aki szétszórni képes ezeket a körülötte lévő embereknek. Boldog az, aki felfedezi a szépséget a kéklő égben, a napsugárban, a madarak dalában, az éjszaka csöndjében, a csillagok fényében, a zöldellő fűben, a virágok illatában. Boldog az, aki megtalálja a lelki gyógyírt a barátságban, a családi békességben, az állandóságot a szeretetben, a varázslatot a szerelemben. Boldog az, aki tud mosolyogni és másokat mosolyra deríteni – mondta beszédében az iskolaigazgató.

A ballagás ünnepi forgatókönyvének következő lapja szerint a 7. osztályos tanulók búcsúztak szeretetük és barátságuk szép szavaival iskolatársaiktól, majd átnyújtották a tarisznyát, az életet jelképező sóval és pogácsával. A 8. osztályos tanulók, Lengyel Valéria tanárnő felkészítésében, román és magyar nyelvű lírai, irodalmi és filozófiai gondolatok tolmácsolásával bizonyították, hogy nem távoznak „üres kézzel” az általános iskolából. Megható volt, ahogyan minden egyes tanuló átadta a számára fontos üzeneteket a jelenlévő mintegy kétszáz vendégnek: szülőnek, pedagógusnak, rokonnak, barátnak.

Az iskola vezetősége és tantestülete díjakkal jutalmazta a nagyszerű fiatalok közül a legkiválóbbakat. A díjakat Repiskyné Radics Anna igazgatóhelyettes és Kozma László osztályfőnök adta át. Az „Iskola Kiváló Diákja” elismerést Pavlákovics Máté kapta, kimagasló tanulmányi eredményeiért, példamutató magatartásáért, a természettudományi tanulmányi versenyeken elért eredményeiért (LilaVegyész kémia verseny, Lékó Ilona környezetvédelmi emlékverseny, Zrínyi Ilona Matematikaverseny). Máté nagyszerűségét bizonyítja, hogy 2015-ben elvégezte a Gyulai Kábítószer Egyeztető Fórum 90 órás képzését is, mellyel kortárs tanácsadó és segítő tanúsítványt szerzett.

Az iskola „Pro Discipulis – A tanulókért ”Alapítványának díját ketten érdemelték ki: Gyihor Anna Viktória és Varga Henrik Zoltán. Mindketten mindvégig kitűnő tanulmányi eredményeket értek el, példamutató magatartásuk volt, és rengeteg előkelő versenyeredménnyel öregbítették az iskola hírnevét. Anna különösen sok rajzpályázaton lett díjazott, Henrik pedig angol nyelvből és természettudományi tantárgyak versenyein jeleskedett. Mindhárman tagjai voltak annak a csapatnak, mely II. helyezett lett a városi egészségügyi vetélkedőn, melyet a Gyulai Alapellátási Intézmény Egészségfejlesztési Irodája szervezett. Az alapítvány jutalmát kapta még Bonczos Rebeka Amina, tanulmányi munkájáért és közösségi tevékenységéért.

Az iskola vezetőségén, tantestületén és alapítványán kívül más szervezetek is felajánlottak díjakat. Kozma Cristopher György tanuló kapta a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elismerését az anyanyelv ápolásáért végzett tevékenységéért, a román tanulmányi versenyeken elért eredményeiért.  Cristopher tehetséges zenész is, aki 2014-ben a Békés megyei Zeneiskolák kürt- és mélyrézfúvós versenyén, mélyrézfúvós hangszeren 3. helyezést ért el, illetve 2015-ben a XI. Országos Mélyrézfúvós Versenyen IV. helyezett lett. Nemes János Máté tanuló vehette át Gyula Város Román Nemzetiségi Önkormányzatának díját az anyanyelvi kultúra ápolásáért és kimagasló sporteredményeiért.

A Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye elismerését Siluan püspök atyától Netye Dávid, míg a Kisrománvárosi Ortodox Egyházközség jutalmát dr. Petru Puscas esperestől Martyin Anna vehette át példamutató keresztény erkölcsű magatartásukért és azért, mert sok éven keresztül szerepeltek műsorral az ortodox ünnepek alkalmával celebrált miséken.

A díjak átadása után rendkívüli percek következtek, amikor is az iskola, néhány éves hagyománya alapján, szimbolikus ajándékokkal köszönték meg néhány szülőnek – Olasz Lászlónak és feleségének, Olaszné Képíró Krisztinának, Bonczosné Mészáros Évának és Netyéné Márk Beátának – a sok éven keresztül az osztályközösségért végzett tevékenységet és az osztályfőnöknek nyújtott segítséget.

A ballagási műsor záró momentuma a tanári szobában volt, ahol a tanítványok egy utolsó dallal köszöntek el pedagógusaiktól.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)