Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Alattomos gyilkosként támad a magas vércukor- és koleszterinszint

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Fekete Cintia • HÍREK • 2015. április 22. 09:00
Alattomos gyilkosként támad a magas vércukor- és koleszterinszint
A vércukor- és koleszterinszint-mérés csupán pár perc az életből, ami nem nagy ár az egészségért
Minden tízedik embernek magas a vércukra Magyarországon, ami egyre több esetben magas koleszterinszinttel párosul. Mindkettő gyakori kockázati tényezője a szív- és érrendszeri betegségeknek, melyek minden második halálozás okozói hazánkban. Magas vércukor, illetve koleszterinszinttel azonban az emberek nagy része tünetmentesen él együtt – egy darabig – ezért sokan „alattomos gyilkosokként” emlegetik őket. S, hogy miért alakulnak ki ezek és hogyan előzhető meg a folyamat? A Gyulai Hírlap kérdéseinkre Gróza Anna dietetikus válaszolt.
____Eredeti-GYHRCSD_012.JPG

koleszterinszintmérés

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

- Annak, hogy valakinek magas a koleszterinje, több oka van. Egyfelől genetikai tényezők, másfelől külső körülmények okozzák,mint például a stressz, a mozgásszegény életmód és a nem megfelelő táplálkozás. Amikor valaki elszánja magát, hogy diétával, az étrend megváltoztatásával korrigálja az emelkedett koleszterinszintjét, tisztán kell látnia, hogy ezzel nagyjából 20 százaléknál többet nem tud befolyásolni – részletezte Gróza Anna.

A dietetikus néhány táplálkozási tanáccsal szolgált az egészségüket féltők számára. Mint mondta, a zsírszegény, illetve magas rosttartalmú ételek kedvező hatással vannak a koleszterinszint alakulására. Így tehát javasolt növelni a zöldség, gyümölcs bevitelét – ha lehet, inkább nyersen. Ha valaki a legoptimálisabb módon, naponta ötször étkezik, ajánlott, hogy mind az öt alkalommal fogyasszon rostdús ételeket.

- Jótékony hatással bír a koleszterinszint csökkentésére a halhús is, amit hetente legalább egyszer kellene fogyasztani. Ajánlani szoktuk az olajos magvak, így konkrétan a dió beiktatását is az étrendbe, de csak mértékkel, mivel az energiatartalmuk igen magas, a súlygyarapodás pedig negatívan befolyásolná ezt az anyagcsere folyamatot – folytatta a szakember.

Gróza Anna a rendszeres testmozgás fontosságára is felhívta a figyelmet. A koleszterinszint csökkentése érdekében ugyanis hetente legalább háromszor, egybefüggően legalább fél órát kellene mozognunk. De törekednünk kell a belső békére is, hiszen a stressz kedvezőtlen hatással bír koleszterinszintünk alakulására.

A szív és érrendszeri betegségek nagy részét a magas koleszterin okozza!

- A magas koleszterinszint a vérzsírszint emelkedését jelenti. Ez nem jár konkrét tünetekkel, így általában valamilyen betegség kapcsán, laborvizsgálat során derül rá fény. Az emelkedett koleszterinszint az erekben jelenik meg, azok állapotát károsítja. Mivel a szív és érrendszeri betegségek nagy részét ez okozza, komolyan kell kezelni a kérdést – hangsúlyozta Gróza Anna.

A vércukor kérdéskörét boncolgatva, a dietetikus kifejtette, a magas vércukorszint elkerüléséhez a korábban említett tanácsok ugyancsak hasznosak lehetnek, ám ez esetben a szénhidrátbevitel csökkentésén van a legnagyobb hangsúly.

- A cukorbetegség sajnos egyre gyakoribb Magyarországon – mondhatni népbetegséggé vált. Ez a mozgásszegény életmódnak, a sok finomított étel fogyasztásának, a túlzott szénhidrátbevitelnek, s főleg az egyszerű cukroknak „köszönhető”, de persze ebben is közrejátszhat a genetika – fejtette ki a dietetikus, majd hozzátette, tapasztalataik szerint a legtöbb cukorbetegnek magas a koleszterinszintje, a vérzsírszintje is.

A téma kapcsán én is alávetettem magam egy vércukor, illetve koleszterinszint szűrésnek, hiszen – mint azt Gróza Anna is javasolta – a prevenció jegyében egy efféle vizsgálatot rendszeresen meg kell(ene) ejtenünk – 40 év fölött évente legalább egyszer. A szűrésen átesve bizton állíthatom, hogy ez alól, még az időhiánnyal küzdő elfoglalt emberek sem találhatnak kifogást, hiszen a mérés alig tartott tovább 2 percnél. Egy apró tűszúrás az újbegyen, egy-egy csepp vér az egyik és a másik tesztcsíkra, s máris "gondolkodni" kezdtek a készülékek.

Mivel épp étkezés előtti állapotban talált a „vérvétel” a vércukormérőnek 4,0-5,0 mmol/l körüli, de mindenképpen 6,0 mmol/l alatti értéket kellett jeleznie. Az enyém az 5,0-t sem érte el. A másik készülék tovább dolgozott. Ezen 5,2 mmol/l alatti értékért izgultam, s végül egy „lo” jelzést kaptam, ami azt jelenti, hogy a készülék által mérhető legkisebb 4,1-es értéket sem éri el a véremben található koleszterin – javasolták is rögtön, hogy most már egyek valamit.

A vizsgálat tehát megnyugtató eredményekkel zárult, s csupán néhány pillanatot vett igénybe. Ez a pár perc viszont igazán nem nagy ár az egészségért!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)