koleszterinszintmérés
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
- Annak, hogy valakinek magas a koleszterinje, több oka van. Egyfelől genetikai tényezők, másfelől külső körülmények okozzák,mint például a stressz, a mozgásszegény életmód és a nem megfelelő táplálkozás. Amikor valaki elszánja magát, hogy diétával, az étrend megváltoztatásával korrigálja az emelkedett koleszterinszintjét, tisztán kell látnia, hogy ezzel nagyjából 20 százaléknál többet nem tud befolyásolni – részletezte Gróza Anna.
A dietetikus néhány táplálkozási tanáccsal szolgált az egészségüket féltők számára. Mint mondta, a zsírszegény, illetve magas rosttartalmú ételek kedvező hatással vannak a koleszterinszint alakulására. Így tehát javasolt növelni a zöldség, gyümölcs bevitelét – ha lehet, inkább nyersen. Ha valaki a legoptimálisabb módon, naponta ötször étkezik, ajánlott, hogy mind az öt alkalommal fogyasszon rostdús ételeket.
- Jótékony hatással bír a koleszterinszint csökkentésére a halhús is, amit hetente legalább egyszer kellene fogyasztani. Ajánlani szoktuk az olajos magvak, így konkrétan a dió beiktatását is az étrendbe, de csak mértékkel, mivel az energiatartalmuk igen magas, a súlygyarapodás pedig negatívan befolyásolná ezt az anyagcsere folyamatot – folytatta a szakember.
Gróza Anna a rendszeres testmozgás fontosságára is felhívta a figyelmet. A koleszterinszint csökkentése érdekében ugyanis hetente legalább háromszor, egybefüggően legalább fél órát kellene mozognunk. De törekednünk kell a belső békére is, hiszen a stressz kedvezőtlen hatással bír koleszterinszintünk alakulására.
A szív és érrendszeri betegségek nagy részét a magas koleszterin okozza!
- A magas koleszterinszint a vérzsírszint emelkedését jelenti. Ez nem jár konkrét tünetekkel, így általában valamilyen betegség kapcsán, laborvizsgálat során derül rá fény. Az emelkedett koleszterinszint az erekben jelenik meg, azok állapotát károsítja. Mivel a szív és érrendszeri betegségek nagy részét ez okozza, komolyan kell kezelni a kérdést – hangsúlyozta Gróza Anna.
A vércukor kérdéskörét boncolgatva, a dietetikus kifejtette, a magas vércukorszint elkerüléséhez a korábban említett tanácsok ugyancsak hasznosak lehetnek, ám ez esetben a szénhidrátbevitel csökkentésén van a legnagyobb hangsúly.
- A cukorbetegség sajnos egyre gyakoribb Magyarországon – mondhatni népbetegséggé vált. Ez a mozgásszegény életmódnak, a sok finomított étel fogyasztásának, a túlzott szénhidrátbevitelnek, s főleg az egyszerű cukroknak „köszönhető”, de persze ebben is közrejátszhat a genetika – fejtette ki a dietetikus, majd hozzátette, tapasztalataik szerint a legtöbb cukorbetegnek magas a koleszterinszintje, a vérzsírszintje is.
A téma kapcsán én is alávetettem magam egy vércukor, illetve koleszterinszint szűrésnek, hiszen – mint azt Gróza Anna is javasolta – a prevenció jegyében egy efféle vizsgálatot rendszeresen meg kell(ene) ejtenünk – 40 év fölött évente legalább egyszer. A szűrésen átesve bizton állíthatom, hogy ez alól, még az időhiánnyal küzdő elfoglalt emberek sem találhatnak kifogást, hiszen a mérés alig tartott tovább 2 percnél. Egy apró tűszúrás az újbegyen, egy-egy csepp vér az egyik és a másik tesztcsíkra, s máris "gondolkodni" kezdtek a készülékek.
Mivel épp étkezés előtti állapotban talált a „vérvétel” a vércukormérőnek 4,0-5,0 mmol/l körüli, de mindenképpen 6,0 mmol/l alatti értéket kellett jeleznie. Az enyém az 5,0-t sem érte el. A másik készülék tovább dolgozott. Ezen 5,2 mmol/l alatti értékért izgultam, s végül egy „lo” jelzést kaptam, ami azt jelenti, hogy a készülék által mérhető legkisebb 4,1-es értéket sem éri el a véremben található koleszterin – javasolták is rögtön, hogy most már egyek valamit.
A vizsgálat tehát megnyugtató eredményekkel zárult, s csupán néhány pillanatot vett igénybe. Ez a pár perc viszont igazán nem nagy ár az egészségért!