Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A petrezselyem

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2015. február 15. 10:00
A petrezselyem
Vitaminbomba, gyógynövény és pótolhatatlan ételízesítő
Képünk illusztráció. Forrás: minifootballparadise.gr

A petrezselyem eredetileg a Földközi-tenger délkeleti részéről származik.

Mára már a magyar konyha nélkülözhetetlen alapanyaga lett. Annyira ismert, hogy szinte nem is veszünk tudomást róla. Bezzeg, ha nem lenne?

A petrezselyem C-, E vitaminban és ásványi sókban gazdag, azonban főzés közben nemcsak aromáját, hanem vitamintartalmát is elveszíti, ezért amennyiben nem nyersen használjuk fel, csak a főzés végén adjuk az ételekhez.

A petrezselyem vizelethajtó és étvágyjavító hatású. Fokozza a gyomor-béltraktus működését. Teája hatásos hólyaghurut esetén, valamint a vesekő és a vesehomok kialakulásának megelőzésére is. A természetgyógyászatban a petrezselyemgyökeret menstruációs panaszokra és az anyatej termelődésének elősegítésére alkalmazzák.

Ha étkezés után elrágcsálunk egy kevés petrezselymet, az semlegesíti az erős illatokat.

A petrezselyem tehát egyszerre vitaminbomba, gyógynövény és pótolhatatlan ételízesítő. Ennek tudatában vegyük és együk, mert a szervezetünk hálás lesz érte.

 

Petrezselymes tojásfasírt (6 adag)

10 db tojás
4 db zsemle
1 kis db vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
3 gerezd fokhagyma
1 bögre zsemlemorzsa

A zsemléket tejbe vagy vízbe áztatjuk. A hagymát lereszeljük, kevés olajon megpároljuk, majd a felvert 9 tojást ráöntjük, és kemény rántottát sütünk belőle. Az elkészült hagymás rántottát krumplinyomóval összetörjük, majd a kicsavart zsemlékkel és a többi hozzávalóval alaposan összedolgozzuk. Gombócokat formázunk a masszából, amiket kicsit ellapítunk. Zsemlemorzsába forgatjuk és forró olajban megsütjük mindkét oldalát.

Energia:          2115 kcal
Fehérje:            80 g
Zsír:              101 g
Szénhidrát:        194 g

 

Citromos-petrezselymes tőkehal (4 adag)

4 evőkanál petrezselyem
3 gerezd fokhagyma
1 citromból nyert citromhéj
6 evőkanál zsemlemorzsa
1 teáskanál olívaolaj
80 dkg tőkehalfilé

fekete bors

A halszeleteket megsózzuk, borsozzuk. Egy tepsit kibélelünk alufóliával, vékonyan bekenjük olajjal. A felaprított petrezselymet összekeverjük a finomra vágott fokhagymával, a citrom héjával, sóval, végül a zsemlemorzsával. A halszeletek tetejét olajjal beecseteljük, majd belenyomjuk a fűszeres zsemlemorzsába. Ezután tepsibe tesszük a morzsás oldalával felfelé. Forró sütőben kb.10 perc alatt megsütjük.

Energia:          1163 kcal
Fehérje:           170 g
Zsír:               19 g
Szénhidrát:         74 g

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)