
A Kárpát-medencében vadon is előfordul, szinte mindenhol megtalálható, hegyi réteken, lápos területeken, feltört és nem művelt talajokon is. Szedését akkor érdemes kezdeni, amikor a lomblevelei a teljes nagyságot elérték, megvastagodtak.
A sóska sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, C-vitamin, cserzőanyagok is vannak benne. Ennek ellenére fogyasztását nem ajánlatos túlzásba vinni, ugyanis oxálsav-tartalma gátolja a kálcium felszívódását, és a kőképzésre hajlamos embereknél fokozhatja a vese-, és epekőképződést.
A sóska savanykás ízének étvágygerjesztő hatása, vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága van. Vitamin és flavonoid tartalmának köszönhetően növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezőképességét.
A sóska salátának, levesnek és főzeléknek is kiváló. Ismerjünk meg néhány új ételt, ami sóskával készül!
Rakott sóska (4 adag)
80 dkg sóska
30 dkg rizs
5 db főtt tojás
60 dkg tejföl
2 evőkanál napraforgó olaj
4 dkg cukor (ízlés szerint)
só
bors
2 dkg vaj
A rizst enyhén sós-olajos vízben megfőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük. A sóskát leszárazzuk, alaposan megmossuk és 1 evőkanál olajon megpároljuk. Ha összeesett, sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk. A főtt tojásokat megtisztítjuk és karikára vágjuk. Egy tűzálló tálat kivajazunk. A sóska felét (kiengedett levével együtt) a tál aljára tesszük. Erre simítjuk a rizst, amit megkenünk a tejföl harmadával (amit kevés sóval ízesítünk). Ezután elosztjuk rajta a tojáskarikákat, majd ezt is megkenjük a tejföl második harmadával. Végül a sóska másik felével befedjük az egészet, és a maradék tejföllel megkenjük. Kb. 45 percig sütjük 210 fokos sütőben.
Energia: 3385 kcal
Fehérje: 93 g
Zsír: 181 g
Szénhidrát: 311 g
Költsége kb.1100 Ft.
Sóskás pite
Tészta:
30 dkg liszt
fél teáskanál só
15 dkg vaj
1 tojássárgája
Töltelék:
25 dkg cottage sajt
10-20 dkg sóska
2 szál újhagyma
3 tojás
1,5 dl tej
só
reszelt sajt a tetejére
A tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, kinyújtjuk, majd piteformába simítjuk. Peremet is készítünk a tésztából. A sóskát, hagymát megmossuk, előbbit vékony csíkokra, utóbbit karikára vágjuk. A tojásokat villával felverjük, hozzákavarjuk a sajtot, a zöldségeket, a tejet és a sót. A tölteléket a tésztára öntjük, megszórjuk reszelt sajttal, majd 200 fokos sütőben 25-30 perc alatt pirosra sütjük. A cottage cheese helyettesíthető bármilyen lágy sajttal, esetleg krémsajttal, de ricottát, túrót is használhatunk.
Energia: 3604 kcal
Fehérje: 127,6 g
Zsír: 217,7 g
Szénhidrát: 243 g
Kb. 1200 Ft-ba kerül.
Jó étvágyat!