Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A csicsóka kilóját 150–200 forintért vásárolhatjuk meg a gyulai piacon

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2014. április 11. 07:00
A csicsóka kilóját 150–200 forintért vásárolhatjuk meg a gyulai piacon
Az elődeink által előszeretettel fogyasztott gumó néhány éve vált újra népszerűvé
Fotó: Gyulai Hírlap - Súr Enikő

A gyulai piacon két standnál lehet csicsókát vásárolni. A napraforgóval közeli rokonságban álló, gumós, évelő növény Amerikából került Európába a 17. század elején. A termelőktől megtudtuk: a csicsóka szép, sárga virága valóban hasonlít a napraforgóéra. Az árusok azt is elmondták: az elődeink által előszeretettel fogyasztott gumó néhány éve vált újra népszerűvé.

A csicsókát főként fogyókúrázók és cukorbetegek vásárolják. A gumók olyan élelmi rostot, inulint tartalmaznak, amely csak a vastagbélben szívódik fel, és a bél baktériumflórája mellett a vérzsírszintre is jótékonyan hat. A kofák szerint az édeskés, burgonyához hasonló ízű gumót nyersen, sütve, főzve és salátaként is fogyaszthatjuk.

Mivel a növény jól tűri a hideget, a csicsókát akár télen is beszerezhetjük, a gyulai piacon azonban leginkább tavasszal lehet hozzájutni. A törzsvásárlók akár tíz kilogrammot is elvisznek belőle, ám ennél általában lényegesen kevesebb kerül a kosárba. A földi almaként és tótrépaként is emlegetett csicsóka kilóját ottjártunkkor 150–200 forintért kínálták. 

              

Fotó: Gyulai Hírlap - Súr Enikő
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)