
A gyulai piacon két standnál lehet csicsókát vásárolni. A napraforgóval közeli rokonságban álló, gumós, évelő növény Amerikából került Európába a 17. század elején. A termelőktől megtudtuk: a csicsóka szép, sárga virága valóban hasonlít a napraforgóéra. Az árusok azt is elmondták: az elődeink által előszeretettel fogyasztott gumó néhány éve vált újra népszerűvé.
A csicsókát főként fogyókúrázók és cukorbetegek vásárolják. A gumók olyan élelmi rostot, inulint tartalmaznak, amely csak a vastagbélben szívódik fel, és a bél baktériumflórája mellett a vérzsírszintre is jótékonyan hat. A kofák szerint az édeskés, burgonyához hasonló ízű gumót nyersen, sütve, főzve és salátaként is fogyaszthatjuk.
Mivel a növény jól tűri a hideget, a csicsókát akár télen is beszerezhetjük, a gyulai piacon azonban leginkább tavasszal lehet hozzájutni. A törzsvásárlók akár tíz kilogrammot is elvisznek belőle, ám ennél általában lényegesen kevesebb kerül a kosárba. A földi almaként és tótrépaként is emlegetett csicsóka kilóját ottjártunkkor 150–200 forintért kínálták.




























