
Még mindig több standnál árulnak a gyulai piacon bokros mogyorót és pattogatni való kukoricát. Egyetlen helyen egy ma már kevesek által ismert szárított kukoricaféleségre is rábukkantunk.
A pattogatni való kukoricánál nagyobb szemű mazsolakukorica nem más, mint a csemegekukorica szárított változata – tudtuk meg az árustól. Ínséges időben elődeink a szárított kukoricaszemeket enyhén sós vízben megfőzték, majd mákkal vagy dióval összekeverve, megcukrozva fogyasztották. A mazsolakukorica ismeretlenségét jelzi, hogy eddig még senki nem vásárolt belőle. Akik kedvet kaptak hozzá, hogy elkészítsék és megkóstolják a mákos különlegességet, fél kilogramm mazsolakukoricát 500 forintért szerezhetnek be.
A pattogatni való kukoricából fél kilogramm 350 forintba kerül. A sárga kukoricaszemeket lábasban, fedő alatt – kevés zsiradékkal vagy a nélkül – is könnyedén kipattogathatjuk. A bokros mogyoróból negyed kilogrammot törve 650–700 forintért, illetve 350–400 forintért is megvásárolhatunk.


























