
Az egyik legfinomabb trópusi gyümölcs. Előfordulása trópusi éghajlatú területeken jellemző. Őshazája Közép- és Dél-Amerika. Általában önmagában és édességekben fogyasztjuk, azonban a keleti konyhaművészetben előszeretettel teszik hús-, hal- és rizsételekbe is.
Az ananász gazdag különféle vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban. Magas vitamintartalmának (C-, B- vitamin, béta-karotin) és a benne található bromelin nevű enzimnek köszönhetően a legegészségesebb gyümölcsök egyike. Ez az enzim fehérjebontó hatással rendelkezik, ezáltal csökkenti az emésztési zavarokban szenvedők panaszait, pozitívan hat a hasnyálmirigy, epe, máj és a vastagbél működésére. Az ananász igen gazdag cinkben, magnéziumban és mangánban is, így immunrendszerünket is erősíti. (A bromelin a konzerválási eljárás során elveszti jótékony hatását.)
Egzotikus csirke ananászban (2 adag)
50 dkg csirkehús apóra vágva
3 kisebb méretű paprika
1 egész ananász (konzerv is használható)
1 közepes méretű vöröshagyma
2 evőkanál szójaszósz
2 gerezd fokhagyma áttörve
20 dkg rizs
só
bors
olaj
A rizst megfőzzük, és leszűrjük. Az ananászt kettévágjuk, és a belsejét kivájjuk. Ne dobjuk el a héját, tálaláshoz tökéletes lesz! Vigyázzunk arra, hogy a kemény fás belsejét ne tegyük bele az ételbe, ezt el kell távolítanunk. Az ananász húsát kis kockákra vágjuk, a csirkekockák méretének megfelelően. A rizst megfőzzük. A vöröshagymát apróra vágjuk, majd egy serpenyőben olajt forrósítunk, és üvegesre pároljuk benne a hagymát. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott csirkehúst, sózzuk, borsozzuk és megpirítjuk. A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, apróra vágjuk és hozzáadjuk a húshoz, majd az áttört fokhagymát és a szójaszószt is. Amikor a paprika megpuhult, hozzáadjuk a felkockázott ananászt, és óvatosan megkevergetjük. A csirkeragut összekeverjük a főtt rizzsel és visszatöltjük a kivájt ananászhéjba. Ha nem akarjuk összekeverni, akkor először a rizst halmozzuk a "tálka" aljára, erre kerül a ragu.
Energia: 2185 kcal
Fehérje: 136 g
Zsír: 70 g
Szénhidrát: 234 g
Ananászkrém
1 doboz ananász konzerv
1 csomag vaníliás pudingpor
15 dkg cukor
1 evőkanál porcukor
3 dl tejszín
1 pohár víz
Az ananászról leszűrjük a levet. A visszamaradt léhez hozzáöntjük a pohár vizet. A pudingport összekeverjük a cukorral, majd a levet folyamatosan hozzáöntve csomómentesre keverjük. Tűzre téve állandó keverés mellett felforraljuk és besűrítjük. Amikor elkészült a puding gyakran kevergetve kihűtjük. Az ananászt apróra vágjuk, egy keveset félreteszünk belőle a díszítéshez. A tejszínből és a porcukorból kemény habot verünk, óvatosan hozzáforgatjuk a kihűlt pudingos masszához és hozzáadjuk a feldarabolt ananászt is. Üvegkelyhekbe adagoljuk, és 1-2 órára a hűtőbe tesszük. Tejszínhabbal és a félretett ananászdarabokkal díszítve tálaljuk.
Energia: 2120 kcal
Fehérje: 9,4 g
Zsír: 95,8 g
Szénhidrát: 311 g
Egészségükre!


























