Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A hal

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2013. december 21. 13:00
A hal
A halak táplálkozás-élettani jelentőségét nem lehet elégszer hangsúlyozni
Képünk illusztráció. Forrás: bubblews.com

Karácsonykor sokak asztalán lesz halból készült étel. A halhús az egyik legegészségesebb élelmiszer. Sajnos mi magyarok évente csak 4kg/fő halat eszünk, ennek is a felét karácsonykor (az európai átlag 22,7kg/fő). A halak táplálkozás-élettani jelentőségét nem lehet elégszer hangsúlyozni, főként a tengeri halakban és a busában találhatók jelentős mennyiségű, többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak, melyek nagyon fontosak a szervezet számára, mivel jelentős szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek, daganatos megbetegedések és az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésében.

Az omega-3 zsírsavakat a szervezet önmaga nem tudja előállítani, vagyis a táplálékkal kell bevinnünk. Gátolják a vérrögképződést, mérsékelik a vérzsírszintet, szabályozzák a vérnyomást, ezáltal képesek csökkenteni a koszorúér megbetegedések veszélyét. Ezek a zsírsavak elősegítik az agy és a szem fejlődését is, ezért a várandós és szoptató anyák számára különösen ajánlott a tengeri halak fogyasztása.

Fehérjéje teljes értékű és könnyen emészthető. A szálka nélküli halakat a gyerekek is nyugodtan fogyaszthatják. A halhús gazdag vitaminokban, elsősorban A-, D-, E-, B- vitaminokban, különösen B-12-ben. Ásványi anyagok közül a vas-, szelén-, cink-, és jódtartalma jelentős. Mindenképp célszerű lenne egész évben legalább heti 1 alkalommal valamilyen halételt beiktatni étrendünkbe!

A következő ételek méltán kerülhetnek az ünnepi asztalra:

 

Rozmaringos afrikai harcsa tésztában (4 adag)

1 kg afrikai harcsa
3 evőkanál őrölt rozmaring
1 citrom leve és héja
1 evőkanál só
1 kávéskanál fehérbors
4 tojásfehérje
6 csapott evőkanál étkezési keményítő
1 teáskanál szójaszósz
olaj a kisütéshez

3 órán át pihentetjük. A tojásfehérjét felverjük, hozzákeverjük a keményítőt és a szójaszószt. Ebbe mártjuk a halszeleteket, és forró olajban ropogósra sütjük. Petrezselyemmel megszórva citromszeletekkel tálaljuk.

Energia:           1410 kcal
Fehérje:            192 g
Zsír:                66 g
Szénhidrát:        19,2 g

Kb. 1800 Ft-ba kerül.

 

Citromos-fokhagymás afrikai harcsa

1 db afrikai harcsa törzs
3 nagy gerezd fokhagyma
1 citrom reszelt héja
1 csomag petrezselyem

bors
olaj

A páchoz egy tálba öntjük azt az olajmennyiséget, amennyiben a halat sütjük, belereszeljük az 1 citrom héját, lereszeljük a fokhagymát is. Sózzuk, borsozzuk, és rászórjuk az apróra vágott petrezselymet is. Ebben pihentetjük a halat 2-3 órán át. Ezután tepsibe tesszük, mellérakhatunk karikára vágott burgonyát is. Közepes lángon. Kb. 1 óra alatt készre sütjük.

Energia:            830 kcal
Fehérje:            180 g
Zsír:                16 g
Szénhidrát:           2 g

Kellemes Ünnepeket!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM