
Karácsonykor sokak asztalán lesz halból készült étel. A halhús az egyik legegészségesebb élelmiszer. Sajnos mi magyarok évente csak 4kg/fő halat eszünk, ennek is a felét karácsonykor (az európai átlag 22,7kg/fő). A halak táplálkozás-élettani jelentőségét nem lehet elégszer hangsúlyozni, főként a tengeri halakban és a busában találhatók jelentős mennyiségű, többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak, melyek nagyon fontosak a szervezet számára, mivel jelentős szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek, daganatos megbetegedések és az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésében.
Az omega-3 zsírsavakat a szervezet önmaga nem tudja előállítani, vagyis a táplálékkal kell bevinnünk. Gátolják a vérrögképződést, mérsékelik a vérzsírszintet, szabályozzák a vérnyomást, ezáltal képesek csökkenteni a koszorúér megbetegedések veszélyét. Ezek a zsírsavak elősegítik az agy és a szem fejlődését is, ezért a várandós és szoptató anyák számára különösen ajánlott a tengeri halak fogyasztása.
Fehérjéje teljes értékű és könnyen emészthető. A szálka nélküli halakat a gyerekek is nyugodtan fogyaszthatják. A halhús gazdag vitaminokban, elsősorban A-, D-, E-, B- vitaminokban, különösen B-12-ben. Ásványi anyagok közül a vas-, szelén-, cink-, és jódtartalma jelentős. Mindenképp célszerű lenne egész évben legalább heti 1 alkalommal valamilyen halételt beiktatni étrendünkbe!
A következő ételek méltán kerülhetnek az ünnepi asztalra:
Rozmaringos afrikai harcsa tésztában (4 adag)
1 kg afrikai harcsa
3 evőkanál őrölt rozmaring
1 citrom leve és héja
1 evőkanál só
1 kávéskanál fehérbors
4 tojásfehérje
6 csapott evőkanál étkezési keményítő
1 teáskanál szójaszósz
olaj a kisütéshez
3 órán át pihentetjük. A tojásfehérjét felverjük, hozzákeverjük a keményítőt és a szójaszószt. Ebbe mártjuk a halszeleteket, és forró olajban ropogósra sütjük. Petrezselyemmel megszórva citromszeletekkel tálaljuk.
Energia: 1410 kcal
Fehérje: 192 g
Zsír: 66 g
Szénhidrát: 19,2 g
Kb. 1800 Ft-ba kerül.
Citromos-fokhagymás afrikai harcsa
1 db afrikai harcsa törzs
3 nagy gerezd fokhagyma
1 citrom reszelt héja
1 csomag petrezselyem
só
bors
olaj
A páchoz egy tálba öntjük azt az olajmennyiséget, amennyiben a halat sütjük, belereszeljük az 1 citrom héját, lereszeljük a fokhagymát is. Sózzuk, borsozzuk, és rászórjuk az apróra vágott petrezselymet is. Ebben pihentetjük a halat 2-3 órán át. Ezután tepsibe tesszük, mellérakhatunk karikára vágott burgonyát is. Közepes lángon. Kb. 1 óra alatt készre sütjük.
Energia: 830 kcal
Fehérje: 180 g
Zsír: 16 g
Szénhidrát: 2 g
Kellemes Ünnepeket!