Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Évtizedes tudományos munka folyik Gyulán az egészséges gyermekek megszületése érdekében

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • HÍREK • 2013. november 08. 17:06
Évtizedes tudományos munka folyik Gyulán az egészséges gyermekek megszületése érdekében
Dr. Kovács József: feladatunk és célunk, hogy az utódaink épen szülessenek meg és egészségesen nőjenek fel
Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva

Élő műtéti bemutatóval kezdődött a Megelőzés Szolgálatában című kongresszus a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórházban, melyet a Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság Békés Megyei Szervezete és az MTA Szegedi Reprodukciós Egészség Munkabizottsága rendezett meg.

Dr. Párducz László, a gyulai nőgyógyászat és szülészet osztályvezető főorvosa tájékoztatójából kiderült, hogy az országos nővédelmi társaság - országos szinten másodikként - 1975-ben alakult meg, majd öt évvel ezelőtt a békés megyei szekció is létrejött. A főorvos többek között a tavaly elhunyt Jakubecz Sándor professzor elévülhetetlen érdemeit méltatta, aki a nőgyógyászati osztály életét és morálját megalapozta.

Dr. Kovács József, a Pándy kórház főigazgató főorvosa szintén csatlakozott a professzor méltatásához, hiszen Jakubecz professzor volt az, aki elindította a családi életre való nevelés modelljét. A szemlélet ma is tovább él, főként az olyan prevenciók közvetítésével, melyek az egészséges gyermek megszületését segítik elő.

- Magyarország a betegségek megelőzése terén első volt egykor a világon. Ma más kihívásokkal küzdünk, hiszen a skandináv országok már harminc éve gyakorlatban is kiválóan alkalmazzák a tapasztalataikat. Napjainkban azt az elvet valljuk, hogy a megelőzés jóval a fogantatás előtt kezdődik. Bár a sors kegyetlensége folytán előfordul, hogy beteg gyermekek születnek, de nekünk feladatunk és célunk, hogy az utódaink épen szülessenek meg és egészségesen nőjenek fel – hangzott el dr. Kovács József beszédében.

Dr. Mészáros Magdolna ápolási igazgató, aki bevallása szerint lelke mélyén szülésznő, annak a kívánalmának adott hangot, hogy a társadalom életmódja váljon tudatosabbá. Többek között azért kívánta ezt, hogy a daganatos megbetegedésekben ne haljon meg két és félszer több magyar ember az európai átlagnál.

- A megelőzés az egyik legköltségesebb tevékenység az egészségügyben. De a megelőzés mellett a betegek legjobb tudásunk melletti szolgálata a feladatunk. A mai szimpóziumra a Pándy kórház a legjobb előadókat hozta el, s a hallgatók a mindennapi munkájukba beépíthetik a Gyulán tanultakat – mondta a megnyitón prof. dr. Bártfai György, a MTA Szegedi Reprodukciós Egészség Munkabizottság elnöke.

A Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság Békés Megyei Szervezete és az MTA Szegedi Reprodukciós Egészség Munkabizottsága nővédelmi konferenciáján többek között hangsúlyos szerepet kapott a reproduktív egészségvédelem és a magzati szívdiagnosztikai szinten tartó ultrahang tanfolyam.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)