Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Itt a paradicsomvész!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2013. augusztus 04. 07:00
Itt a paradicsomvész!
Az alsó levelek besárgulva, elszáradva jelzik a jelenlétét ennek az álnok betegségnek
Képünk illusztráció. Forrás: axsoris.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

A bogyósgyümölcsűek zöme már letermett. Ne felejtsük el, hogy milyen értékes terméssel tudnak minket megajándékozni. Ezeket a száraz napokon öntözni kell, mintha termés lenne rajtuk, hogy ne álljanak le a fejlődésben, hiszen a jövő évi termés ezen múlhat.

A málnáról a letermett vesszőket már visszavághatjuk, hogy a sok betegséget, ami veszélyezteti, ne engedjük felszaporodni. Az alsó levelek szintén hordozhatnak betegséget a talajról felverődő porszemcsékkel, ezeket is leszedhetjük 30-40 cm magasságig. A málna különösen sekélyen gyökerezik. Az öntözés itt különösen fontos. A munkálatok befejezésével hígabb, réz tartalmú vegyszerrel permetezzük meg a késő délutáni órákban, hogy a perzselést elkerüljük.

A paradicsomvész is elkezdte sajnos sikeres működését. Az alsó levelek besárgulva, elszáradva jelzik a jelenlétét ennek az álnok betegségnek. A későbbiekben a termésen is megjelenik nagy, sötétbarna, fekete beszáradó foltokban. Az alsó leveleket bátran leszedhetjük, hoz a paradicsomunk újabbakat. Itt is jól alkalmazhatók réztartalmú szerek, de a nedvesítő szer itt is nélkülözhetetlen. Kis töltögetéssel növelhetjük a gyökeresedést, mely nagyobb terméshozamot adhat. A törzsek megdöntését is gyakorta alkalmazzák, mert a paradicsom a talajjal érintkezve újabb gyökereket enged. A paradicsom árasztásos öntözése bevált dolog, de a gyakori kapálása is fontos, hogy a talaja szellőzzön.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)