Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A meggy

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2013. június 22. 13:00
A meggy
A gyümölcs leve értékes antioxidáns színanyagokat tartalmaz
Képünk illusztráció. Fotó: wikipedia.org

A meggy ősidők óta megtalálható Észak-Indiától a Balkán-félszigetig. Nem tudni pontosan, mióta termesztették és különböztették meg rokonától, a cseresznyétől. Magyarul mindenesetre teljesen más névvel illetjük, és ősi finnugor-eredetű szónak tartják. Helyiségneveinkben és családnevek között is igen gyakori, ami szintén arra utal, hogy a magyarok régóta ismerik a meggyet. A csonthéjas mag archeológiai leletekből is előkerült, s ezek előfordulása szintén keleti, ázsiai elterjedésre utal. Európa nyugati fele csak később ismerte meg a meggyet. Nagyobb mennyiségben csak a XV.-XVII. századtól termesztették. II. Frigyes porosz király egyik kedvenc gyümölcse volt.

A gyümölcs leve értékes antioxidáns színanyagokat tartalmaz. A friss gyümölcs gazdag gyümölcssavakban. Savtartalma elfedi ugyan, de jelentős gyümölcscukor-tartalommal is bír. Sok A-vitamint, B1-vitamint, B2-vitamint, C-vitamint tartalmaz. Gazdag vasban, kalciumban és magnéziumban.

A gyümölcs leve segít emésztési zavaroknál, enyhíti a hasmenéses panaszokat, serkenti az anyagcserét, jótékony májfunkció-zavarok esetében, vérszegénység ellen. Enyhíti a hörgők gyulladását. A meggylé az egyik legjobb szer a meghűléses betegség leküzdésében. A rendkívül savanyú környezetben a vírusok képtelenek szaporodni.

Közismert, hogy a meggy kitűnő vízhajtó. Levele és az érett gyümölcsről leválasztott, megszárított szára gyógytea-keverékek alkotóiként segíti a vizelet-kiválasztást, kiváló köhögéscsillapító. A teát láz és idegesség ellen is ajánlott kortyolgatni. Levelei gyulladásgátló hatásúak, puffadás ellen is hatásos.

Bár frissen is ehető, nagy mennyiség (nagy gyümölcssav-tartalma miatt) hasfájást, hascsikarást okozhat. Miután értékes hatóanyagai főzve, sütve is érvényesülnek, fogyasszunk belőle minél többet! Kellemes íze van süteményekben - főként pitékben, rétesekben, zselés gyümölcstortákban - gyümölcslevesként, kompótként is. Friss gyümölcsjoghurtot is keverhetünk belőle.

 

Meggyturmix (1 személyre)

1 dl kimagozott meggy
2 dl tej
2 evőkanál méz
1 kávéskanál őrölt fahéj
2 evőkanál tejszín

Elkészíteni nagyon egyszerű, és ízletes. Az egészet összeturmixoljuk.

Energia:           387 kcal
Fehérje:           8,7 g
Zsír:             19,5 g
Szénhidrát:       43,7 g

 

Meggydzsem

1 kg magozott meggy
30 dkg méz, cukor, vagy édesítő
1 evőkanál rum (elhagyható)
Na-benzoát

A kimagozott meggyet zománcos edényben feltesszük főni. Miután felforrt, folytonos kevergetés közben még 20 percig főzzük. Ezután beletesszük az édesítőt, és újra felforraljuk vele. (Ha mézet használunk, már nem forraljuk újra.) Ha van otthon főzőrum, vagy konyak, literenként 1 evőkanállal most, az újrafőzés után tegyünk bele. Belekeverjük a tartósítószert is. Kifőzött, még forró üvegekbe szedjük, lezárjuk, és jól betakarva, lassan hűtjük ki.

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)