Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A hajdina

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2013. május 19. 13:00
A hajdina
Fogyaszthatják a lisztérzékenyek is, mivel nem tartalmaz glutént
Képünk illusztráció. Forrás: puregoodness.net

A hajdinát a mongol és a török népek ismertették meg Európával. Erre utalnak a népies nevei is: nevezik pohánkának, pogánykának, pogánybúzának, tatárkának, szerecsenbúzának is. Maga a hajdina név is a német heiden "istentelen, pogány" szóból származik. Száz éve még általánosan ismert volt, főleg a mezőgazdaságból élő, szegényebb családok asztalán. Ma az egészségtudatos táplálkozás követői fedezik fel újra.

Bár botanikailag a keserűfűfélék családjába tartozik, mégis a gabonafélékhez sorolják, mert lisztes magját a búzához hasonlóan fogyasztják. Sötétbarna színű, 5-7 mmhosszú, legömbölyített gúla alakú, háromélű magja van.

A hajdina rendkívül értékes élelmiszer, a szénhidrát-, a fehérje-, az ásványi anyag-, a vitamin- és a rosttartalma miatt egyaránt. Hasonló mennyiségű fehérje van benne, mint a búzában, és olyan esszenciális aminosavakat tartalmaz, amelyeket az emberi szervezet nem, vagy csak igen kis mennyiségben tud előállítani, így például figyelemreméltó a magas metionin-, lizin-, arginin-tartalma. Jelentős mennyiségű ásványi anyagot, kalciumot, káliumot és magnéziumot találhatunk benne, emellett nyomelemeket, vasat, rezet és cinket is tartalmaz. A B-vitaminok családjának szinte minden tagjából, az antioxidáns hatású C-, E- vitaminból valamint a flavonol típusú, P-vitaminnak is nevezett rutinból is nagy mennyiség van benne, ami különösen a szív és az érrendszer védelmében tölt be nagy szerepet.

Zsírtartalmának döntő része telítetlen zsírsav. Rosttartalma hasznos a székrekedésre hajlamosak, a cukorbetegek és az energiaszegény diétára szorulók számára, sőt, hozzájárul a bélrendszeri daganatok megelőzéséhez is. Fogyaszthatják a lisztérzékenyek is, mivel nem tartalmaz glutént.

A hajdinát leggyakrabban a rizs alternatívájaként használják. Alkalmazhatjuk köretként, levesbetétként, töltelékeket lazíthatunk, salátákat gazdagíthatunk vele. Reggeli kásának is kiváló.

A hajdina jól fűszerezhető. Kifejezetten jól megy a bazsalikom és a majoránna íze hozzá.

A hajdinalisztet búza- vagy rozsliszttel keverve kenyérfélékhez, pékárukhoz lehet használni, valamint ételek sűrítésére is alkalmas. (Ha kenyérfélét kívánunk sütni a liszttel, akkor a hajdinalisztet érdemes magasabb sikértartalmú liszttel elkeverni.)

 

Hajdinás csirkesaláta

1 csirkemell
30-40 dkg zöldborsó
4 db mogyoróhagyma
1 evőkanál olaj
2-3 teáskanál balzsamecet
1 kis bögre hajdina

A hajdinát megmossuk, majd kétszeres mennyiségű sós vízben, fedő alatt feltesszük főni. Amikor felforrt, azután takarék lángon fél óra alatt puhára főzzük. A csirkemellet sózzuk, borsozzuk, és sütőben megsütjük, majd felkockázzuk. Az apróra vágott mogyoróhagymát kevés olajon megpároljuk. A borsót sós vízben megfőzzük. A kész hajdinát egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk a párolt hagymát, a leszűrt borsót, kis olajjal és egy kevés balzsamecettel meglocsoljuk, végül a hozzáadjuk a felkockázott csirkehúst. Alaposan átforgatjuk, és tálalhatjuk.

Energia:          2766 kcal
Fehérje:           276 g
Zsír:             72,5 g
Szénhidrát:        217 g

 

Hajdinapalacsinta

1,2 dkg élesztő
2,2 dl tej
2 teáskanál porcukor
10 dkg hajdinaliszt
1 evőkanál olaj
1 tojás
csipet só

Az élesztőt a porcukorral összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a liszthez, a többi alapanyaggal együtt. A tésztát alaposan kidolgozzuk, kicsit hagyjuk pihenni - ha nagyon besűrűsödne, akkor még egy kis vizet vagy tejet adunk hozzá-, majd forró, zsiradékkal kikent palacsintasütőben kisütjük. Gyümölccsel vagy lekvárral rétegezve, esetleg mézzel vagy olvasztott csokoládéval kínáljuk.

Energia:           919 kcal
Fehérje:          22,9 g
Zsír:             51,9 g
Szénhidrát:         81 g

 

Hajdinafasírt

3 dl/1 bögre/ hajdina
1 fej közepes hagyma
1 piros húsos paprika
1 szál sárgarépa

bors
petrezselyem zöld
2 tojás sárgája

A hajdinát kevés olajon megpirítjuk, és felöntjük 3-szoros mennyiségű felforralt vízzel. Lassú tűzön megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. Belereszeljük a répát, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, paprikát és petrezselyemzöldet. Sózzuk, borsozzuk, összekeverjük a tojássárgájával. Pogácsákat formázunk, és sütőpapírral bélelt tepsiben 200 fokon sütjük. A pogácsák tetejét is megkenhetjük tojással, így szép fényesre sül.

Energia:          1107 kcal
Fehérje:          38,8 g
Zsír:             12,1 g
Szénhidrát:        194 g

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)