
Itt a bodzavirágzás ideje. Városiaknak sem kell messzire kirándulni érte, vidéken meg szinte minden portán megtalálható. Népies nevei: bocfa, bodzabokor, bodzafa, csete, gyepűbodza.
Május végétől júliusig virágzik, és augusztus végére érnek be fekete bogyói. Gyógynövényként, különleges csemegék alapanyagaként, természetes ízesítő- és színezőszerként is ismert, de a kozmetikai ipar is felhasználja bőrápolók készítéséhez.
A középkori német néphit szerint a bodzában lakott a parasztudvar jó szelleme, amely megóvta a családot a tűztől és más bajoktól. Az első magyar nyelvű füveskönyv, Melius Juhász Péter Herbáriuma (1578) már megemlíti a fekete bodzát. Főleg hurutos megbetegedések ellen ajánlotta, valamint: "torokgyékot mosd az vizével..., köszvényes lábra jó a levelét párlani".
A virágzat flavonoidokat, illóolajat tartalmaz. Bogyójának magas a C-vitamin tartalma, gazdag flavonoidokban, kiváló antioxidáns-forrás, de van benne A-, B-vitamin, folsav, magnézium, kalcium, vas, foszfor is.
A virágzatból készült teát meghűléses megbetegedések esetén, köhögéscsillapításra, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják. A bogyókból készített savanyú lekvár kiváló hashajtó, vizelethajtó. A leveléből készült tea reumás bántalmakra nagyszerű gyógyír, de migrén, fájdalmas ideggyulladások ellen is ajánlják.
A friss virágokból szörpöt, üdítőitalt és pezsgőt is készítenek, a bogyókból kompótot, lekvárt főzhetünk, szörpöt készíthetünk, egyes vidékeken bort és pálinkát is főznek belőle. Szárítva teának is használják.
Bodzavirágszörp
6 db nagy bodzavirágot megmosunk, rovaroktól megtisztítunk. 5 l vízbe tesszük, 75 dkg cukrot, 1 doboz citrompótlót, 1 egész szeletelt citromot adunk hozzá. 3-4 napig állni hagyjuk, majd leszűrjük és hűtőgépben egy hónapig érleljük. Hűtve, hígítva fogyasztjuk.
Bodzalekvár
1 kg leszemezett bodzatermés
1 kg cukor
1 kg körte, alma vagy szilva
2,5 dkg porított zselatin.
A meghámozott, kimagvazott és apróra vágott gyümölcsött összekeverjük az előre átpasszírozott bodzaterméssel és cukorral. Az így kapott keveréket állni hagyjuk egy napig, majd főzéssel pépesítjük. Ha nem sűrűsödik meg eléggé, használjunk zselatint, és azzal főzzük lekvársűrűségűre a gyümölcspépet. Száraz, előmelegített üvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk és száraz dunsztban tartjuk egy órán át.
Bodzabogyószörp
3 kg szemezett bodzabogyót porcelán vagy kőedénybe téve néhány napig állni hagyunk. Utána megtörjük, és a levét átszűrjük. Minden literhez 1 kg cukrot adunk, addig főzzük, míg sűrűsödni nem kezd. Forrón üvegbe töltjük, és lekötve száraz gőzbe tesszük. Vízzel hígítva kiváló üdítőital, de a fél liter tejjel összemixelt 1 dl bodzaszörp is kitűnő italnak számít.
Váljék egészségükre!