
Itt a tavasz. Mindenki vágyik már egy kis változatosságra. A retek is színesíti az étrendünk palettáját.
A retket már az ókorban is ismerték és termesztették. Legfontosabb hatóanyagai a kéntartalmú illóolajok (mustárolaj-glikozid, raphanol), és a C-vitamin. Illóolajai serkentik az epe termelődését és a kiürülését is. Rendszeresen fogyasztva a retekfélék megelőzhetik az epekő képződését. A mustárolaj-glikozid köhögéssel járó betegségek esetén jótékony hatású, mert oldja a nyákot és csillapítja a köhögést.
A népi bölcsesség szerint: a retek "reggel méreg, délben étek, este orvosság". Ez azonban nem szó szerint értendő, inkább csak némi elővigyázatosságra, mértékletességre int. Elsősorban a nehezebben emészthető, nagyobb illóolaj tartalmú fekete retekre vonatkozik, de annak fogyasztását sem a napszakok szerint érdemes korlátozni, hanem inkább csak az egyéni érzékenységre érdemes figyelni. A "reggel méreg" kitétel annyiban igaz, hogy éhgyomorra nem jó retekfélét enni. Legalább egy szelet kenyeret együnk mellé, különösen, ha érzékeny a gyomrunk.
A retket leginkább nyersen fogyasztjuk, salátákat gazdagítva vele, hús mellé tálalva, vagy sajttal előételként. Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy ropogós, sima héjú, kellemes illatú retket válasszunk. Ha a frissen vásárolt zöldséget nem fogyasztjuk el azonnal, távolítsuk el a zöldjét, mert a gumótól elszívja a nedvességet. Ha mégis előfordul, hogy nem egészen friss a retkünk, elkészíthetjük belőle a következő ételeket:
Tojásos retekkrém (2 főre)
4-5 szem retek
3 főtt tojás
2 evőkanál majonéz
1 evőkanál mustár
petrezselyem zöld
fél alma reszelve
só
bors
A retkeket megpucoljuk, és a legkisebb lyukú reszelőn lereszeljük. Az almával is így teszünk. A retek levét kinyomkodjuk, sózzuk, borsozzuk. A főtt tojásokat apróra vágjuk. Hozzáadjuk a mustárt, majonézt, a petrezselyem zöldet, és az egészet összekeverjük. Pirítóssal kínáljuk.
Energia: 589 kcal
Fehérje: 18,9 g
Zsír: 47,6 g
Szénhidrát: 12,4 g
Retek tzatziki (3 főre)
30 dkg retek
1 közepes fej lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
3 dljoghurt
só
őrölt bors
A megtisztított retekfejeket a reszelő nagylyukú oldalán lereszeljük. A lilahagymát apróra daraboljuk, a fokhagymát összezúzzuk. Összekeverjük az összes hozzávalót, lefedjük, és tálalásig hűtőben tartjuk.
Energia: 300 kcal
Fehérje: 13,5 g
Zsír: 9 g
Szénhidrát: 33 g
Jó étvágyat!