Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A retek

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2013. április 21. 15:00
A retek
Rendszeresen fogyasztva a retekfélék megelőzhetik az epekő képződését
Képünk illusztráció. Forrás: suburbantomato.com

Itt a tavasz. Mindenki vágyik már egy kis változatosságra. A retek is színesíti az étrendünk palettáját.

A retket már az ókorban is ismerték és termesztették. Legfontosabb hatóanyagai a kéntartalmú illóolajok (mustárolaj-glikozid, raphanol), és a C-vitamin. Illóolajai serkentik az epe termelődését és a kiürülését is. Rendszeresen fogyasztva a retekfélék megelőzhetik az epekő képződését. A mustárolaj-glikozid köhögéssel járó betegségek esetén jótékony hatású, mert oldja a nyákot és csillapítja a köhögést.

A népi bölcsesség szerint: a retek "reggel méreg, délben étek, este orvosság". Ez azonban nem szó szerint értendő, inkább csak némi elővigyázatosságra, mértékletességre int. Elsősorban a nehezebben emészthető, nagyobb illóolaj tartalmú fekete retekre vonatkozik, de annak fogyasztását sem a napszakok szerint érdemes korlátozni, hanem inkább csak az egyéni érzékenységre érdemes figyelni. A "reggel méreg" kitétel annyiban igaz, hogy éhgyomorra nem jó retekfélét enni. Legalább egy szelet kenyeret együnk mellé, különösen, ha érzékeny a gyomrunk.

A retket leginkább nyersen fogyasztjuk, salátákat gazdagítva vele, hús mellé tálalva, vagy sajttal előételként. Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy ropogós, sima héjú, kellemes illatú retket válasszunk.  Ha a frissen vásárolt zöldséget nem fogyasztjuk el azonnal, távolítsuk el a zöldjét, mert a gumótól elszívja a nedvességet. Ha mégis előfordul, hogy nem egészen friss a retkünk, elkészíthetjük belőle a következő ételeket:

 

Tojásos retekkrém (2 főre)

4-5 szem retek
3 főtt tojás
2 evőkanál majonéz
1 evőkanál mustár
petrezselyem zöld
fél alma reszelve

bors

A retkeket megpucoljuk, és a legkisebb lyukú reszelőn lereszeljük. Az almával is így teszünk. A retek levét kinyomkodjuk, sózzuk, borsozzuk. A főtt tojásokat apróra vágjuk. Hozzáadjuk a mustárt, majonézt, a petrezselyem zöldet, és az egészet összekeverjük. Pirítóssal kínáljuk.

Energia:           589 kcal     
Fehérje:          18,9 g
Zsír:             47,6 g
Szénhidrát:       12,4 g   

 

Retek tzatziki (3 főre)

30 dkg retek
1 közepes fej lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
3 dljoghurt

őrölt bors

A megtisztított retekfejeket a reszelő nagylyukú oldalán lereszeljük. A lilahagymát apróra daraboljuk, a fokhagymát összezúzzuk. Összekeverjük az összes hozzávalót, lefedjük, és tálalásig hűtőben tartjuk.

Energia:           300 kcal     
Fehérje:          13,5 g
Zsír:                9 g
Szénhidrát:         33 g   

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM